Изгарянето на мазнини е сложен физиологичен процес и съжалявам, ако

...
Изгарянето на мазнини е сложен физиологичен процес и съжалявам, ако
Коментари Харесай

Тайните на отслабването: Какво не знаем за метаболизма си?

Изгарянето на мазнини е комплициран физиологичен развой и скърбя, в случай че разбия визиите ви, само че той НЕ се свежда само до " Яж по-малко и се движи повече! " . Да, в това изказване има детайл на истина, само че в случай че желаете да постигнете бързи и дълготрайни резултати, има надалеч по-ефикасен метод.

Горенето на мазнини е просто, само че не и елементарно. Необходимо е да вложите старания – единствено по себе си разбирането на механизмите на метаболизма и мобилизацията на мазнини не е задоволително. Затова ще подчертая още през цялото време, че най-важният детайл от всяка стратегия за намаляване е психическата настройка на трениращия.

Най-важното разбиране, което би трябвало да си разясните, е. Вашият метаболизъм е методът, по който тялото гори калории – общият разход на сила. Метаболизмът е резултат от всички биохимични реакции, които протичат в тялото. Това включва главните телесни функционалности като дишане, храносмилане, сърдечен темп, придвижване и прочие. Ще ви дам и научното определение на понятието:  " Метаболизмът (обмяна на веществата) е съвкупността от биохимични реакции, които протичат в клетките на тялото, с цел да го поддържат живо. "

Сумата от всички тези химични реакции дава метаболитната скорост (от англ. metabolic rate). Или казано с елементарни думи, метаболизмът или метаболитната скорост е какъв брой сила (или калории) горите в границите на един ден.

Кои са факторите, определящи вашия метаболизъм?

Трябва да сте наясно, че огромна част от общия метаболизъм (около 60-70%) произтича от базовия метаболизъм (от англ. basal metabolic rate или BMR). Базовият метаболизъм се равнява на калориите, нужни за поддържане на главните телесни функционалности, БЕЗ да включваме физическата интензивност.

Тоест, в случай че стоите в леглото по през целия ден и не помръдвате (нека бъдем почтени, от време на време се случва при всички от нас), това е вашият BMR. По-късно ще разбираем за какво базовият метаболизъм е толкоз значим, само че за момента е задоволително да помните, че той се равнява на към 60-70% от общото ползване на калории.

Други 20-30% от общия метаболизъм идват от физическата интензивност (тренировки, извършения и движение). Много от вас са чели по какъв начин разкривам монотонното нискоинтензивно като безполезен способ за горене на мазнини. И откакто към този момент се запознахме с механизмите на метаболизма, елементарно можем да си разбираем за какво това е по този начин.

Ако погледнем цялата картинка, максимален принос към метаболизма има вашият BMR (както помните, към 60-70%). Но какво дефинира базовия метаболизъм? Вашата МУСКУЛНА МАСА. Мускулът е една от най-метаболитно дейните тъкани. Дори и до момента в който си почиваме, мускулите са метаболитно дейни и горят калории.

Хубавата вест е, че можете да увеличавате и намалявате мускулната си маса. Ако увеличите мускулната си маса (момичета, нямате причина да се страхувате от тренировките с тежести), ще повишите и базовия си метаболизъм, което, както към този момент знаете, значи автоматизирано повече изгорени калории (дори единствено до момента в който седите на дивана!).

Монотонните кардио тренировки ускоряват метаболизма ви в кратковременен проект (по време на самата тренировка). Но този вид извършения не построяват мускулна маса и няма да окажат въздействие върху базовата метаболитна скорост (BMR) в дълготраен проект. Изводът е, че нискоинтензивното кардио е не просто времеемко, отегчително и предразполагащо към травми, само че и не е най-ефикасният способ за горене на мазнини.

По-бързият и резистентен метод е
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР