Изгарянето на човешкото тяло води до обезпаметяване на човека. Нашите

...
Изгарянето на човешкото тяло води до обезпаметяване на човека. Нашите
Коментари Харесай

Митрополит Йоан за крематориума край Варна: Това е грях и богохулство

Изгарянето на човешкото тяло води до обезпаметяване на индивида. Нашите тела не са за изгаряне. Това съобщи в изявление за " Дарик " Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Той напомни позицията на Варненската и Великопреславска митрополия срещу  изграждането на крематориум край Варна, защото това е " грях и осквернение ".

" Всички споделят, че по този начин е по-евтино, по-чисто, пък и нямало задоволително гробни места. Това е доста обидно, да се каже, че ние нямаме къде да си погребем християните ", счита митрополит Йоан. По думите му, самото създаване на крематориум свидетелства за една антихристиянска традиция, обвързвана с погребението на човек. 

" Бизнесът си е бизнес, обаче би трябвало да преценяме кое е в полза на даден град и обещано общество и какво носи след себе си. Ние не можем нищо да кажем повече от това, че в последна сметка не е добре да има крематориум ", означи варненският митрополит. Той уточни, че в над 1150-годишната история на християнството по нашите земи има изгаряния, само че това са смъртни присъди и това е напълно друго. 

" Ако имаме два съда и те са керамични – едното е амфора, а другото - дамаджана, в случай че те бъдат счупени и след 50 или 100 години човек ги откри, ще знае кое парче е от стомната и кое – амфората. Сивата пепел няма да ни помогне да определим кое от какво е ", посочи още владиката. 

 

" Трябва да има освен надзор, само че и едно ясно схващане, че ние не можем на мощ да принуждаваме индивидите да се кремират. Обаче пък съществува и този факт, че има хора, които това го желаят. След като те го желаят, несъмнено, крематориуми има. И това ние не можем да го отречем. Нашата задача е да покажем смисъла на живота и гибелта на индивида. Светата черква би трябвало да насочи в тази посока своите мисли и дейности – да проповядва и благовести на хората това ", добави митрополитът. 

" Бог знае ". Така варненският митрополит отговори на въпрос дали след решението на Конституционния съд, че Истанбулска спогодба опонира на Върховния закон у нас, тематиката ще бъде  окончателно затворена. Според владиката всеки е свободен да избере религията си, да избере живота си и да направи изборите си в него. 

" Българската православна черква доста тъкмо и навреме реагира, и то много аргументирано. И дори оказа помощ на някои други институции да се ориентират в цялата обстановка ", разяснява духовникът.  

В ефира на Дарик Варна митрополит Йоан разкри още, че патриарх Неофит ще посети Варна в неделя, 16 септември. В 8.30 часа главата на Българската православна черква ще участва на Света литургия, дружно с други членове на Светия синод. 

За последно Патриарх Неофит беше в рамките на Варненска и Великопреславска епархия на 2 май 2015 година, напомни митрополит Йоан.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР