Изгарянето е увреждане на тъканите на организма, предизвикана от действието

...
Изгарянето е увреждане на тъканите на организма, предизвикана от действието
Коментари Харесай

Какво да правим, ако се изгорим в кухнята

Изгарянето е увреждане на тъканите на организма, провокирана от действието на висока температура или химически субстанции. Степените на изгаряне са четири: изчервяване на кожата, поява на мехури, умъртвяване на кожния пласт и умъртвяване на тъканите в дълбочина.

Много постоянно човек се изгаря в кухнята, до момента в който готви нещо - или го опръсква вряло олио от тигана, или допира, без да желае, с ръка горещата фурна.

Засегнатото място би трябвало незабавно да се охлади с вода и да се поръси със сода за пиянство. Изгореното място може да се покрие с месестата част на тиква. Може да се вършат промивки с запарка от 40 грама натрошена дъбова кора, залята с чаша вряла вода, прецедена и изстинала.

Лечебно деяние има и приготвената примес от невен, жълт кантарион - по една лъжица, и две лъжици цвят на бяла лилия, заляти с 500 мл слънчогледово олио. Тя би трябвало да се подготви авансово. Сместа се държи 9 дни на мрачно и се употребява за външно средство при всевъзможни изгаряния.

 Какво да вършим, в случай че се изгорим в кухнята

По-дълго време за подготвяне изисква лек, подготвен от една част стрит цвят от жълт кантарион и две елементи зехтин. Сместа престоява 2-3 седмици и се прецежда. Напоява се марля и се поставя върху изгореното или сопнато място.

Друго средство, което обаче не се подготвя авансово, се прави от жълтъците на няколко твърдо сварени яйца, които се намачкват и се запържват в тиган, до момента в който не се получи черна лепкава маса. С тази примес се намазва изгореното място и кожата заздравява доста бързо.

В качеството на дейно средство при лекуване на изгаряне се употребява и медът. Той понижава възприятието за болежка, предотвратява появяването на мехури и оказва помощ за бързото възобновяване на кожата.

Може да настържете недопечен картоф до приемане на 100 грама каша. Добавя се 1 чаена лъжица мед и се разбърква добре. Смес към 1 сантиметра дебелина се поставя върху марля и се прави компрес. Бинтова се и стои 2 часа. След махане на марлята остатъците от сместа се отстраняват. Такива компреси би трябвало да се вършат няколко пъти.

Ако имате алое, можете няколко пъти на ден да вършиме превръзка върху изгореното място, като употребявате листо, на което е отхвърлен горния пласт или е добре намачкано, тъй че да пусне сок.

При леки изгаряния без мехури, можете да употребявате примес от 1 супена лъжица олио или зехтин, 2 супени лъжици сметана и яйчен жълтък. От сместа направете компрес и бинтовайте. Сменяйте един път дневно.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР