Издръжката на БНР и БНТ се определя от финансовото министерство

...
Издръжката на БНР и БНТ се определя от финансовото министерство
Коментари Харесай

Ал. Велев: Липсват точни и ясни правила за това каква да бъде издръжката на БНР и БНТ



" Издръжката на БНР и Българска национална телевизия се дефинира от финансовото министерство и по-късно минава през Народното събрание за утвърждение. Липсват точни и ясни правила за това каква би трябвало да бъде издръжката ". Това сподели в изявление за специфичното издание на предаването „ Неделя 150 “ генералният шеф на Българското национално радио Александър Велев.

„ Ние знаем каква е средносрочната прогноза на финансовото министерство, само че в случай че през това време набъбнат стратегиите, разтеглим наличието си в интернет, навлезем в обществените мрежи, сътворяваме нови артикули, те няма по какъв начин да бъдат финансирани, тъй като не са планувани. Трябва да има метод, по който да бъдат обезпечени вложенията на БНР и разширението и поемането на по-високите разноски “, добави той.

В европейски мащаб има няколко метода, по който посредством държавните бюджети се подсигуряват опциите за развиване на публичните медии. Единият вид е дотацията да е % от държавния бюджет или брутния вътрешен артикул, а другият - посредством такси, изясни Велев:

В преобладаващата част от страните от Югоизточна Европа има някакъв правилник за публичните медии. В Македония, да вземем за пример, имат обезпечен % от държавния бюджет. В момента е 0,5 %, а от следващата година ще бъде 1%, което  им подсигурява средствата, които ще получават. В други страни е % от Брутният вътрешен продукт. Когато тя е закрепен %, с повишаването на Брутният вътрешен продукт или държавния бюджет, нараства и тази сума. Това е единият от методите. Другият метод е с такси. В Албания са 9 евро за година от домакинство, в други страни е повече. Това са двата метода, по които могат да бъдат регламентирани средствата, които могат да получават БНР и Българска национална телевизия “.

„ Най-добре е да се потърси формула, посредством която да се регламентира финансирането и да бъде безусловно без значение от волята на политиците “, счита генералният шеф на БНР Александър Велев.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР