Издирват двамата затворници, избягали от общежитие към затвора в Стара

Издирват двамата затворници, избягали от общежитие към затвора в Стара ...

Продължава издирването на бегълците от затворническото общежитие в Стара Загора.


Издирват двамата затворници, избягали от общежитие към затвора в Стара Загора.

В неделя следобед двамата мъже прескочили оградата на общежитието и изчезнали. Бегълците са обявени за общонационално издирване.

Те са молдовски граждани. Осъдени са за обир на банкомати.
Двама избягали затворници са обявени за общонационално издирване Те са избягали от общежитието на затвора в Стара Загора
Бегълците са 24 -годишният Василе Морару и 30-годишния Александър Хаджи. На 9 юли тази година са осъдени на 4 години и 8 месеца лишаване от свобода заради взлом на банкомати. Присъдите е трябвало да изтърпят при общ режим, в затворническо общежитие. В този вид места за лишаване от свобода режимът е по-лек - затворниците имат право да излизат, да ползват отпуска, да работят.

За последно, двамата мъже са видени на двора на общежитието в събота следобед. били са на спортната площадка. Оттам нататък следите им се губят. Избягали са, като са опънали кльон в източната част на оградата.

Според Главен инспектор Запрян Димитров - началник на затворническото общежитие, липсата на затворниците е забелязана около 15 – 15,30 ч.
"Когато виждаме, че тях ги няма, предприемаме действия по горещи следи - връзка с полицията, с РПУ, със следови кучета", обясни още Запрянов.

Таксиметров шофьор подал сигнал, че е видял един от затворниците - мъж с бяла риза. Следата обаче е без резултат.

Издирването продължи през цялата нощ. Бегълците вече са търсени на територията на цялата страна. Според разследващите, те не разполагат с голяма сума пари. За последно близките им са били при тях на 17 август. Дали бягството е предварително планирано, може само да се предполага.
Трима молдовци са задържаните за взривения банкомат в Стара Загора Предполагаемата сума, която са откраднали е 50 000 лева
30-годишният Александър, 24-годишният Василе и 23-годишният Дионисие Коджукару попадат в затворническото общежитие заради взломяване на два банкомата в Стара Загора и в Казанлък. Задържани са в Пловдив. Докато опитват да обърнат част от плячката във валута.

В съда признават вина. И получават намалена присъда - от по 4 години и 8 месеца за всеки. И тримата е трябвало да бъдат преместени в общежитието от открит тип в София. Двамата обаче бягат.

В хода на производството срещу тримата заради взривените банкомати, стана ясно, че лицата са криминално проявени -имат присъди в родната Молдова, имат и вземане -даване с полицията в Италия и Германия.

За бягството е образувано досъдебно производство под наблюдение на Районната прокуратура. Разследването на случая продължава.

Източник: btvnovinite.bg