Издирването на дете с аутизъм може да се окаже предизвикателство

...
Издирването на дете с аутизъм може да се окаже предизвикателство
Коментари Харесай

Как да се подходи при издирване на дете с аутизъм?

Издирването на дете с аутизъм може да се окаже предизвикателство поради поведенческите им особености. За страдание, няма универсална формула, по която да се реагира, съобщи детският психолог Мина Енева и посочи, че към всяко от тези деца би трябвало да се подхожда самостоятелно. Те са с нарушени умения за другарство поради усложненията им при възприемането и преправянето на информация.

Малко евентуално е дете аутист, което е изпаднало в неволя, да потърси помощ единствено. Дори да чуе, че наоколо има хора и да види светлините на къща.

" Може да не отиде към тях, да. Няма го този изконен инстинкт, инстинктът за самозапазване там може да сработва по различен метод. Може да не се сети да отиде при хората ", съобщи Мина Енева, детски психолог.

Децата с аутизъм са извънредно чувствителни към външни тласъци. И в същото време всяко реагира по собствен метод.

" Много неща работят от околната среда, които объркват работата на централната нервна система. Може да реагира с бягство, експанзия или цялостна незаинтересованост, т.е. да наподобява все едно не вижда това нещо. Никога не знаеш ", добави Мина Енева.

Голяма част от децата с аутизъм не реагират на името си. Затова е значимо да схващат съществени указания, които да ги предпазят от рискови обстановки.

" Особено такива указания като ела, стой, върни се, изключително детенце, което има по-сериозни усложнения ", добави Мина Енева.

Възрастта на детето няма основна роля в отношението му към средата. Израстването не води към възстановяване на разбирането.

" Ако не се работи и в случай че няма непрекъснати интервенции, не може да се чака, че то ще стартира да схваща повече или ще може повече неща, или ще съзрява когнитивно ", сподели още детският психолог Мина Енева.

При случай на изчезнало дете с аутизъм е значимо околните да дадат оптимално доста детайлности за навиците и особеностите му. Как реагира на непознати хора, на допиране, на мощни дразнители като звук и светлина, кои са обичаните му места. И макар че няма една формула те да бъдат разбрани, главното е да се подхожда с схващане и успокоение към тях.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР