Издирването на Боян Петров, който е в неизвестност от 3

...
Издирването на Боян Петров, който е в неизвестност от 3
Коментари Харесай

Издирването на Боян Петров официално приключи

Издирването на Боян Петров , който е в неопределеност от 3 май, публично завърши . Това оповестиха от щаба на българския планинар в България.
 
По обед българско време китайските управляващи са уведомили екипа, че приключват издирването и по земя, откакто по-рано завърши по въздух.
 Хималаите Thinkstock/Getty Images
Днес сутринта хеликоптер е направил дълъг финален полет над Шиша Пангма. Огледани са всички планувани точки, хеликоптерът е достигнал до Лагер 3 на 7400 метра височина и е направил доста заходи в по-ниските елементи на планината. Следи от Боян Петров обаче по този начин и не са открити.

   
Днес направихме още един полет в екип от трима: капитан Surendra и ние двамата - искахме да се уверим с очите си още един път - стигмахме 7400 м височина (лагер 3) и след това постепенно прелетяхме до базовия лагер като се оглеждахме от всички страни - времето беше слънчево - качихме се от 1500 м до 7400 м без адаптация. След това в ниската част на планината направихме доста заходи. Целия високопланински полет беше 1 час и 30 минути. За страдание не открихме Боян, само че в този момент можем да си тръгнем знаейки, че всичко допустимо в действителност беше направено. Специално желаеме да благодарим на 10те приятеля на Боян, които през вчерашния ден финансираха този полет непосредствено, на невероятната група и организация на Китай, и на смелите водачи на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се реализира! Бог да го елементарни Боян!
Публикувахте от в 16 май 2018 година    
 
Публикувахте от в 16 май 2018 година
„ Имаше полет тази заран, на който бяха двамата ни индивида, които са там и са летели чак до Лагер 3 “, сподели за Дарик Деян Петков от щаба на българския планинар

Час и половина са летели и са огледали всички точки , които бяхме планували в началото, плюс още доста места. За страдание, н яма безусловно никаква диря . Върнали са се назад в Катманду. Ние не виждаме какво друго можем да създадем. На китайците казахме, че избираме хората им да си запазят здравето. Няма да има повече полети “, добави по-рано Петков от щаба.

По-рано в изявление за Дарик алпинистът и лидер Мингма Шерпа изясни, че съгласно него сериозната зона, в която нещо може да се е случило с Боян, е сред Лагер 3 и върха, където има огромни заледени сектори.

 Хималаите хеликоптер Gulliver/Getty Images
Боян Петров е забелязан за последно на 3 май в опит да изкачи 14-я най-голям връх в света – Шиша Пангма.

Три дни по-късно стартира и издирването му. Заради неприятното време обаче едвам в събота, 12 май, избавителни хеликоптери съумяха да създадат първи полети над Шиша Пангма. В същия ден два наземни екипа от шерпи и китайски алпинисти доближиха до Лагер 2 на 6700 метра и Лагер 3 на 7400 метра височина, където имаше очаквания, че може да се намира Боян Петров. На идващия ден китайската група доближи на 10 метра от самия връх, а на връщане откри наоколо до Лагер 3 инсулин и инсулиновата помпа на Боян. Оттогава до през днешния ден времето още веднъж не позволяваше полети с хеликоптер.

   
От прозореца ми в Тингри се открива страхотна панорама към колосите Еверест и Чо Ойю, само че първата ми цел е джуджето Шиша...
Публикувахте от в  Боян Петров е спечелил не една житейска борба до момента.
 
Два пъти излиза победител от борба с рака . С инсулинозависим диабет вид 1. През 2008 година при катерене в Алпите пада и си чупи крайник . На слизане от връх Гашербрум II през 2009 година пък пропада в ледникова пролука, откъдето е изваден от група испански алпинисти. През 2013 година претърпява злополука с мотор и получава ново строшаване на крайник.
 
След слизане от К2 в базовия лагер получава диабетична хипогликемична рецесия и губи схващане. Успява да се възвърне благодарение на полски алпинисти. Подобна рецесия преодолява и при сполучливото нанагорнище на Нанга Парбат през 2016 година, където авансово инструктираните от него алпинисти Феран Латоре и Елиас Милеру му оказват помощ бързо да се върне към обикновено положение.
   Публикувахте от в 
На 23 август 2016 година по време на екологичен мониторинг по трасето на бъдещата Автомагистрала „ Струма “ в Кресненския пролом е ударен от преминаващ лек автомобил . Получава счупвания на ребрата и крайниците, черепно-мозъчна контузия с хематом и е приет в болница във Военномедицинска академия с заплаха за живота. Само няколко месеца по-късно той възобновява подготвителните си изкачвания.
 
Боян Петров е татко на две деца . А дамата, която през последните години постоянно го поддържа, е Радослава Ненова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР