Издигнатият от опозицията Екрем Имамоглу спечели убедително местните избори в

...
Издигнатият от опозицията Екрем Имамоглу спечели убедително местните избори в
Коментари Харесай

Имамоглу е готов да работи с Ердоган за по-добър Истанбул

Издигнатият от опозицията Екрем Имамоглу завоюва безапелационно локалните избори в Истанбул с 54% поддръжка. За претендента на ръководещите Бинали Йълдъръм гласоподаваха 45%. За повторно в границите на два месеца президентът Реджеп Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развиването губят най-големия и значим град на Турция, откакто през март анулираха резултатите. Празненствата по улиците на Истанбул продължиха до дребните часове на деня.

Александър Марков с още информация.

След 25-годишно ръководство на ръководещата Партия на справедливостта и развиването и президента Реджеп Ердоган - Истанбул, най-големият и значим турски град към този момент е в ръцете на опозицията.

Опозиционният претендент за кмет Екрем Имамоглу завоюва изборите с 54% - или 4 млн. и 700 хиляди души са дали своят вот за него. Срещу 45% за Бинали Йълдъръм, повдигнат от ръководещата партия. Той събра 4 млн. гласа. Близо 9 млн. жители на Истанбул отидоха да гласоподават на локалните избори от 10 млн., имащи право на глас. 84% е била изборната интензивност.

Минути откакто станаха ясни първите резултати президентът Ердоган и Бинали Йълдъръм поздравиха Имамоглу, а самият той насочи забавно обръщение към президента, че е подготвен да работи с него в името на по-добър Истанбул.
 © БГНЕС
По улиците на Истанбул чествах цяла нощ успеха на опозиционния претендент Екрем Имамоглу. Празнуваха и кюрдите, които осигуриха успеха му, по този начин както през месец март.

Именно кюрдите не издигнаха свои кметове и гласоподаваха твърдо за опозицията.
Нашият водач - Селляхетин Демирташ, ни прикани да гласуваме за опозицията и се веселя, направих го от сърце. Сега е време за единение, а не за разделяне.
Победата на опозицията честваха до последно републиканските замъци - кварталите " Бешикташ " и " Бейликдюзю ".
Имаме една фантазия: да създадем Истанбул още веднъж популярен град. Сигурен съм, че - даже след месеци или година - резултатите ще обиден директно ръководещата партия.През последните 25 години беше едно и също и в този момент за пръв път има смяна. Наистина мисля, че тази победа е начало на нещо огромно в политическия живот на Турция.
Блокади от коли задръстиха центъра.
Това е демокрацията! Това е демокрацията!
На победния протест пред десетки хиляди свои последователи Екрем Имамоглу се обърна към президент Ердоган и разгласи: отваря се нова страница за Истанбул.
Екрем Имамоглу, определен за кмет на Истанбул: Тази нова страница ще изпишем със правдивост, тъждество и обич. Ще работя и с вас, господин президент, подготвен съм да работя в единение с Вас.
Бинали Йълдъръм, който губи за повторно, привет Имамоглу.
Бинали Йъдъръм, претендент за кмет на Истанбул, ПСР: Отсега нататък поисквам на нашия другар Имамоглу да служи добре на Истанбул. Ние ще създадем всичко допустимо да му помогнем.
Президентът Ердоган също честити успеха на Имамоглу в формалния си тиуитър акаунт.
Веднага след успеха Екрем Имамоглу сподели, че желае да си сътрудничи с президента Ердоган за работата, която желае да свърши в Истанбул. Мисля, че това е положително обръщение. Сега президентът би трябвало да сътрудничи, тъй като е президент на всички.
Загубата на Истанбул, обаче, е тежък политически удар за президента Ердоган, тъй като с изключение на този, партията на президента загуби и всички огромни градове в Турция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР