Издигнатата от Франция кандидатка за еврокомисар Силви Гулар, която трябваше

...
Издигнатата от Франция кандидатка за еврокомисар Силви Гулар, която трябваше
Коментари Харесай

Евродепутатите отхвърлиха кандидат-комисарката на Франция

Издигнатата от Франция кандидатка за еврокомисар Силви Гулар, която трябваше да дава отговор за сектор " Вътрешен пазар ", беше безапелационно отхвърлена през вчерашния ден от комисиите по вътрешен пазар и индустрия в Екологичен потенциал, заяви електронното издание " Политико ". Тя се яви на второ чуване, само че още веднъж не съумя да убеди евродепутатите, че е готова да поеме извънредно значимия сектор. 112 членове на двете комисии гласоподаваха скрито, като Гулар получи поддръжката едвам на 29 от тях, 82-ма бяха срещу, а 1 се въздържа.

Отхвърлянето й е огромен удар за френския президент Еманюел Макрон, защото Гулар е измежду най-приближените му хора. Той издигна номинацията й, макар че тя е разследвана от ОЛАФ и от френските управляващи за злоупотреби с европари, до момента в който беше евродепутат в интервала сред 2013-2016 г. Заради тази спекулация тя подаде оставка като министър на защитата през 2017 година Гулар провокира подозрения и поради високоплатената си работа на съветник на компания от Съединени американски щати по време на мандата си в Екологичен потенциал.

Макрон разгласи, че няма да номинира нов претендент за еврокомисар, и упрекна евродепутатите, че не са спазили авансово поетия ангажимент да одобрят Гулар, писа " Политико ". Той съобщи, че няма да разяснява, до момента в който не разбере какво тъкмо се е случило. " Не разбирам какво става, откакто определената за ръководител на Европейска комисия беседва с трима от шефовете на групите в ЕП и имаше съглашение.Това не може да се промени, тъй че би трябвало да схвана какво става, по тази причина първо ще запитвам ", съобщи той в Лион. Според Макрон Фон дер Лайен персонално го е насърчила да предложи Гулар. Тя дори разговаряла с водачите на групите на ЕПП, на социалистите и на " Обнови Европа " в Екологичен потенциал преди издигането на номинацията на Силви Гулар.  Според коментатори евродепутатите си връщат на Макрон, който провали действието на наложената от Екологичен потенциал система за избор на шефове на Европейска комисия от водещите партийни претенденти.

Гулар е третата кандидат-комисарка, която е отхвърлена от евродепутатите. Номинациите на Румъния - Рована Плумб, и на Унгария - Ласло Трочани, също не бяха утвърдени. Втората румънска кандидатура за член на Европейска комисия Дан Ника също е отхвърлена, разгласи представителят на Европейска комисия Мина Андреева, представена от медиите в Букурещ. Ника не е бил утвърден от определената за ръководител на новата Европейска комисия Урсула фон дер Лайен и въобще не стигна до Екологичен потенциал. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР