Издигнатата от Франция кандидатка за еврокомисар Силви Гулар, която трябваше

Издигнатата от Франция кандидатка за еврокомисар Силви Гулар, която трябваше ...

Евродепутатите отхвърлиха кандидат-комисарката на Франция.


Издигнатата от Франция кандидатка за еврокомисар Силви Гулар, която трябваше да отговаря за ресор "Вътрешен пазар", беше безапелационно отхвърлена вчера от комисиите по вътрешен пазар и промишленост в ЕП, съобщи електронното издание "Политико". Тя се яви на второ изслушване, но отново не успя да убеди евродепутатите, че е подготвена да поеме изключително важния ресор. 112 членове на двете комисии гласуваха тайно, като Гулар получи подкрепата едва на 29 от тях, 82-ма бяха против, а 1 се въздържа.

Отхвърлянето й е голям удар за френския президент Еманюел Макрон, тъй като Гулар е сред най-приближените му хора. Той издигна номинацията й, въпреки че тя е разследвана от ОЛАФ и от френските власти за злоупотреби с европари, докато беше евродепутат в периода между 2013-2016 г. Заради тази афера тя подаде оставка като министър на отбраната през 2017 г. Гулар предизвика съмнения и заради високоплатената си работа на консултант на компания от САЩ по време на мандата си в ЕП.

Макрон обяви, че няма да номинира нов кандидат за еврокомисар, и обвини евродепутатите, че не са спазили предварително поетия ангажимент да одобрят Гулар, писа "Политико". Той заяви, че няма да коментира, докато не разбере какво точно се е случило."Не разбирам какво става, след като избраната за председател на ЕК разговаря с трима от шефовете на групите в ЕП и имаше споразумение.Това не може да се промени, така че трябва да разбера какво става, затова първо ще питам", заяви той в Лион. Според Макрон Фон дер Лайен лично го е насърчила да предложи Гулар. Тя дори разговаряла с лидерите на групите на ЕПП, на социалистите и на "Обнови Европа" в ЕП преди издигането на номинацията на Силви Гулар.  Според коментатори евродепутатите си връщат на Макрон, който провали действието на наложената от ЕП система за избор на шефове на ЕК от водещите партийни кандидати.

Гулар е третата кандидат-комисарка, която е отхвърлена от евродепутатите. Номинациите на Румъния - Рована Плумб, и на Унгария - Ласло Трочани, също не бяха одобрени. Втората румънска кандидатура за член на ЕК Дан Ника също е отхвърлена, обяви говорителят на ЕК Мина Андреева, цитирана от медиите в Букурещ. Ника не е бил одобрен от избраната за председател на новата ЕК Урсула фон дер Лайен и изобщо не стигна до ЕП. 

 

Източник: segabg.com