Издигането на един-единствен кандидат за длъжността главен прокурор не може

...
Издигането на един-единствен кандидат за длъжността главен прокурор не може
Коментари Харесай

БХК не вярва на Гешев, отправи му 10 въпроса, за да се докаже

Издигането на един-единствен претендент за длъжността основен прокурор не може да бъде вменено във виновност на самия претендент, само че това е съществена спънка да бъде създаден избор. Така Българският хелзинкски комитет (БХК) стартира своето мнение по отношение на избора на нов основен прокурор - пост, за който публично претендент е единствено Иван Гешев.
Изрично БХК акцентира, че в тази ситуация има едниномислие на правосъдна власт в лицето на прокурорската гилдия и на изпълнителната власт, а всъщност това са управляващи, които би следвало да са в връзки на коректив т.е. просто казано да не са съгласни за всичко. А съществуването на единствено един претендент в действителност опорочава думата " съревнование ", тъй като няма такова – нито на хрумвания, нито на концепции.
" Процедурата сега официално следва написаната в закона, само че нито подсигурява най-хубавия вероятен избор всред потвърдени експерти, нито стеснява полето на подозрения и рецензии ", показва БХК. И прибавя, че би трябвало да има законова смяна, с цел да може да за поста да се кандидатират освен тези, които са посочени от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет или от правосъдния министър.
Секторната поддръжка за Гешев - съмнителна
БХК не пропуща да уточни цялостното единогласие в поддръжка на Гешев на членовете на прокурорската гилдия, отхвърли на правосъдния министър Данаил Кирилов да предложи още един претендент, както и подписките в поддръжка на Иван Гешев, където има подписи на хора, които не са магистрати – да вземем за пример работещи в прокуратурата във Видин водач и чистачка. БХК показва и, че " редица от предоставените мнения са идентични, като да вземем за пример тези от Разград, Кубрат и Исперих, които имат освен изцяло еднакъв текст, само че са очевидно модификации на еднакъв образец с идентично стилистично оформление на текста. Повечето от тези мнения съдържат директна реакция срещу извършения на 25 юли митинг против номинацията на господин Гешев пред постройката на Висш съдебен съвет ". Източник на Actualno.com споделя, че в прокуратурата в Плевен особено всички чиновници са били приканени да се подпишат в поддръжка на Гешев " изключително настоятелно ".
Поставен е и въпросът по какъв начин по този начин 11 звена на прокуратурата " непринудено " поддържат Гешев тъкмо с действително рецензия против митинга от 25 юли. А в Закона за правосъдната власт (ЗСВ) няма написан текст да се дават мнения в поддръжка на претендент за основен прокурор от звена на прокуратурата, която е държавен орган – мнения могат да дават единствено професионални организации на магистрати, неправителствени организации и ВУЗ-ове и научни организации. Това освен не се съблюдава, само че и ДАНС т.е. конструкция непосредствено обвързвана с Министерския съвет поддържа Гешев.
" Като цяло процедурата оставя подозрения за дирижираност и авансово сговаряне по цялата верига на централизираната и йерархична конструкция, какватопредставлява прокуратурата ", безапелационни са от БХК.
Качествата на Гешев да бъде основен прокурор
Според БХК, единственият претендент за поста не показва високи професионални качества. Дадени са образци за какво НПО-то мисли по този начин – поради показния арест на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, които бяха държани с белезници часове наред пред Спортната палата, както и поради специфичните текстове от " Под игото " и алманах на Йордан Йовков, които прати на БХК. БХК пояснява това деяние като подстрекателство за оклеветяване.
БХК слага и 10 въпроса пред Гешев, като най-значимите въпроси са дали той ще работи да промени нещата в държавното обвиняване по този начин, че основният прокурор да може да бъде краткотрайно отстраняван, по какъв начин ще убеди Висш съдебен съвет и обществото, че ще работи в сходство с неотменимия принцип за разделяне на управляващите във всяка демократична страна, който претендентът за основен прокурор низвергна в изявление за Българска национална телевизия и дали ще помогне да се криминализира изтезанието като способ за работа в правоохранителните ни органи?!
Всички въпроси можете да прочетете в цялостното мнение на БХК!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР