Изделията от ратан, най-често масички, кресла и дивани са леки,

...
Изделията от ратан, най-често масички, кресла и дивани са леки,
Коментари Харесай

Мебелите от ратан

Изделията от ратан, най-често масички, кресла и дивани са леки, красиви и към този момент доста години не губят новост. Те са изцяло екологични и имат по-ниски цени,от сходните мебели, направени от други естествени материали. Както и ред други преимущества.

Ратанът е пълзяща лиана от семейство Палмови. Расте най-вече в Индонезия и Малайзия при съвсем 100% мокрота. Той е най-дългото растение на Земата – доближава до 200-250 м. Дървесината му се състои от три пласта – здрава кора, шуплест междинен пласт, на които се дължи изключителната лекост, и твърда вътрешност. Отсъствието на възли и пъпкуване, вършат материала доста прелъстителен за производството на всевъзможни плетени произведения. И защото ратановата палма е растение, което не взе участие в процеса на филтриране на въздуха, използването му не нарушава екологическото равновесие.

Коренните поданици на Югоизточна Азия още от древността употребяват ратана за разработване на предмети от ежедневна нужда, в това число и цели домове. Заради здравината и гъвкавостта на материала, от него претат даже въздушни стълби и мостове. Но с най-голяма известност през всички времена са се употребили точно мебелите.

Ратановата мебел е извънредно ръчна направа. Изплитането на палмовите стъбла изисква извънредно внимание и положително зрение, по тази причина нормално се прави от млади девойки. Най-добрите лиани са тези с диаметър 10-12 милиметра, защото разрешават основаването на изящни и дори образно леки движимости.

Самият развой на изплитането е на практика безотпадъчен. Кората се обелва от стъблото и се употребява за подсилване на свръзките. Самото стебло се обработва с пара, след което може да се огъва и да приема най-невероятни и непредвидени форми. Естественият цвят на ратана е еднакъв с този на елементарната дървесина. Но може да се оцвети в разнообразни оттенъци, като най-вече се ценят медният, маслиновият и конячният.

Затова не е изненадващо, че ратановата мебел се употребява с все по-голяма известност. Тя е попила единството с природата, топлината на ръцете, която са я изплели и мъдростта на азиатската философия, с цел да внесе естетика и уют в актуалното всекидневие.

Освен за обзавеждането на дома, ратановите мебели са желани и за откритите летни кафенета, дребни ресторантчета и в градината. Те не се нуждаят от специфични грижи, здрави са и доста издържливи. Лесно се почистват от прахуляк единствено с прахосмукачка и четка. При мощно замърсяване може да се употребява амонячен разтвор.

Средната дълготрайност на живота на ратановите мебели е 20-25 години. Това е огромно преимущество за тези симпатични пришълци от тропическите джунгли.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР