Издаването на медицинска бележка, оправдаваща отсъствието на децата по здравословни

...
Издаването на медицинска бележка, оправдаваща отсъствието на децата по здравословни
Коментари Харесай

Извинителните бележки за ученици да са част от амбулаторен лист, обмисля здравното министерство

Издаването на здравна записка, оправдаваща отсъствието на децата по здравословни аргументи, не е включено в пакета от медицински действия, реализирани от общопрактикуващите лекари. В тази връзка се разисква опцията лекарското мнение за нуждата детето да отсъства по здравословни аргументи да се обезпечи посредством отметка в амбулаторния лист, по прилика на болничния лист, като посредством софтуерно решение ще се попълнят автоматизирано всички нужни за задачата данни.

Това разгласи министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев по време на днешния парламентарен надзор, представен от Българска телеграфна агенция.

" Предвижда се мнението да бъде независимо обособена част от амбулаторният лист - откъслек, който да може да се отдели от него и да се даде на пациента. НЗОК е подхванала дейности за смяна в амбулаторният лист. ", разясни Ананиев.

Причината да се търси сходно решение е, че сега на персоналните лекари не се заплаща за активността да издават бележки на учениците, само че законодателството им разрешава да дефинират такса до 3 лв. за издаването на такава, което е в спор с правилото, че детското опазване на здравето в България е гратис и е обезпечено от бюджетите на Министерство на здравеопазването и НЗОК. Идеята отсъствията да се извиняват с амбулаторен лист се обмисляше и в Министерството на образованието през 2016 година като мярка против подправянето на бележките.

Как да се усъвършенства системата за незабавни повиквания

Със заповеди на министъра на вътрешните работи и министъра на опазването на здравето е основана междуведомствена работна група, чиято задача е разработване на идея за създаване на нова система за приемане на незабавни повиквания и ръководство на ресурсите към службите за незабавно реагиране, основана на единна платформа, разгласи още Кирил Ананиев пред депутатите. Целта е да се усъвършенства услугата на единния европейски номер 112 на територията на България, която неведнъж е показвала проблеми в предишното.

За основаването на Концепцията работната група разисква всички вероятни разновидности, които ще доведат до възстановяване на активността по приемане и предаване на позвъняванията за незабавни повиквания. Предложение за закриване на районните координационни централи и редуциране на диспечерските екипи не е обсъждано, увери министър Ананиев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР