Издаването на електронни рецепти за антибиотици трябва да бъде незабавно

...
Издаването на електронни рецепти за антибиотици трябва да бъде незабавно
Коментари Харесай

БЛС: Незабавно да спре издаването на електронни рецепти за антибиотици!

Издаването на електронни предписания за антибиотици би трябвало да бъде неотложно прекъснато . Още през първото денонощие след влизането в действие на новата наредба аптеки в цялата страна всеобщо връщат пациенти. Причината е, че доста от медикаментите сякаш липсва т и фармацевтите пращат хората още веднъж при персоналния им доктор, с цел да им предпише нов тип антибиотик .

Това стана ясно от думите на ръководителя на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров пред „ Българска телеграфна агенция “.

Според него аргумента на фармацевтите не е годен, защото единствено допреди броени дни антибиотиците са били налични на всички места . Той изрази мнение, че задачата на аптеките е персоналният доктор да изпише тъкмо избран антибиотик , защото такива сигнали не е имало за лекарства, които се заплащат от Националната здравноосигурителна каса.

„ Това значи, че когато са издавани хартиените предписания всеобщо аптеките са отпускали каквото те решат, а не каквото е предписано от лекаря “.

Той добави, че има сигнали за отвод за осъществяване на рецепта даже в случаите, когато на пациента е изписан най-евтиният вероятен антибиотик.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР