Издателство Летера“ кани пловдивчани и гости на града на поредното

...
Издателство Летера“ кани пловдивчани и гости на града на поредното
Коментари Харесай

Духовни маршрути в Пловдив се завръщат


Издателство „ Летера “ кани пловдивчани и посетители на града на следващото любопитно, красиво и вълнуващо странствуване из дебрите на нашия град, наситено с доста просвета, история и поднесено в занимателен роман. „ Духовни направления в Пловдив 2022″ се организира на два стадия – през юни, и в този момент – през септември и октомври.  Проектът е самобитно продължение на „ Литературни пътешествия в Пловдив “, които през 2019 година бяха част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата, а през 2020 година, 2021 г.  и 2022 година, издателство „ Летера “ ги продължи и доразви тематично под заглавие „ Духовни направления в Пловдив “. Проектът е финансиран от Община Пловдив и е част от Културния календар на града.

Вижте информация за четирите нови дати, които предстоят през септември и октомври. Темите на маршрутите са „ Литература, спектакъл и музика “, „ Изобразително изкуство “, „ Литература и история “ и „ История “.

ЛИТЕРАТУРА, ТЕАТЪР И МУЗИКА

Маршрут: Нови литературни средища

10.09.2022 година, събота, 10:00 ч.

Сборен пункт: Пред „ Петното на Роршах “ (ул. „ Йоаким Груев “ № 36, Капана)

 

Водач:  доцент доктор МЛАДЕН ВЛАШКИ

Доктор по относително литературознание и по философия. Той е академични учител, книжовен историк, критик и публицист. От април 2018 година е преподавател по български език, литература и просвета в Славянския семинар на Университета във Фрайбург.

С присъединяване на актьора  ПЕТЪР ТОСКОВ

Завършва НАТФИЗ „ Кр. Сарафов “ в класа на проф. Димитрина Гюрова. Има над 100 функции в театъра и киното, сред които Орландо в „ Както ви харесва “ от у. Шекспир, Естрагон във „ В очакване на Годо “ от С. Бекет и други Има авторски театър „ Тоскография “, показан неведнъж с огромен триумф.

Целта на маршрута е запознаване с литературни средища в Пловдив като акцентът се слага върху тези, които работят в днешно време.

„ Петното на Роршах “  – паметно място за показване на най-новата българска литература в Пловдив.

Галерия „ Arsenal of Art “  – уютно камерно пространство със специфичен дух и атмосфера, където живеят в естетика литература, музика и изобразително изкуство

Галерия U P.A.R.K.  – показва високо художествени произведения и техните автори; непрекъсната експозиция на Кольо Карамфилов

Студио 1 на БНР – Пловдив  – значим посредник в литературното другарство, мястото, от което се излъчва единственото литературно предаване в Пловдив „ Преге “

Културен център-музей „ Тракарт “  – центърът разполага с камерна зала и е добър образец за съвместяване на музейния си темперамент с разнообразни културни прояви – изложения, камерни концерти, театрални постановки, представяния на книги и други

Обиколката ще приключи с музикално-поетичен театър в осъществяване на Петър Тосков „ Изпята лирика “ по стихове на Георги Константинов, Камелия Кондова, Недялко Йорданов, Добромир Тонев и други

Чрез тези топоси на литературната връзка участниците в обиколката ще бъдат въведени в системите за разпространяване на литература и ще добият практическа ориентировка за настоящите места, които биха могли да посещават.

 

ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО

Маршрут: Споделено пространство

Национални есенни изложения

17.09.2022 година, събота, 11:00 ч.

Сборен пункт: Стария град, Балабанова къща

 

Водач:  проф. доктор ГАЛИНА ЛАРДЕВА

Професор по История и доктрина на изкуствата, зам. ректор на АМТИИ – Пловдив, артистичен шеф на Националните есенни изложения от 2013 година, създател на кураторски планове и изкуствоведски проучвания

Маршрутът ще показа по традиция тазгодишното издание на Националните есенни изложения, които показват девет създатели в дворовете и къщите на Стария град – Балабанова къща, къща Хиндлиян и Постоянна експозиция Мексиканско изкуство.

Участниците в маршрута ще имат опция да се срещнат с творчеството на Ангеларий Димитров, Анжела Терзиева, Атанас Ташев, Валентин Митев, Дарина Цурева, Карина Попова, Николина Джановска, Петър Чиновски, Русен Дойков.

„ Не е инцидентно, че общественото явление споделено пространство придоби необятно разпространяване във време, в което хората все по-ясно започнаха да осъзнават, че населяват не пространства, а зони: летища – автомагистрали – лунапаркове – игрални площадки – молове – козметични салони – круизни кораби – дестинации. Днес сме поместени в светове сред световете, в не-места, чиято еднаквост излинява с всеки минал момент; не-места, чиято вътрешна многоизмерност и изпъкналост се изтрива от привичките на ползването; не-места, чийто генезис се стопява в урбанистичната потребителска амнезия. “

проф. доктор Галина Лардева

ЛИТЕРАТУРА И ИСТОРИЯ

Маршрут: Пловдив и социализмът.

Поглед през литературата и историята

25.09.2022 година, неделя, 11:00 ч.

Сборен пункт: Площад „ Римски стадион “ – зад джамията, на „ Седмото тепе “

 

 

Водачи:

доктор СТЕФАН ШИВАЧЕВ

Историк, от 27 година е шеф на РИМ – Пловдив, създател е на изявления за историята на Пловдивския край, началник на интернационалните и национални планове.

доцент доктор МЛАДЕН ВЛАШКИ

Доктор по относително литературознание и по философия. Той е академични учител, книжовен историк, критик и публицист. От април 2018 година е преподавател по български език, литература и просвета в Славянския семинар на Университета във Фрайбург.

Маршрутът минава през местата, свързани със социалистическия интервал на книгоиздаване и книгоразпространение:

Площад „ Римски стадион “

Духовният център на безконечния град Пловдив – повече от две хилядолетия средището на нашия град е площадът, който пловдивчани по традиция назовават „ Джумаята “. Повече от 10 пъти сменя името си, само че римляни, византийци, българи, османски турци, още веднъж българите след Освобождението построяват градоустройството на града от този площад, от който стартират осем улици в четирите направления. Акцент на преустройството на площада след 1944 година и книжарниците по Главната улица.

Бившето кафене „ Кристал “

„ Салфетъчна лирика “ из „ Гранд кафе „ Кристал “ на Георги Райчевски и мемоари на Здравко Попов

Къщата, където е живял Димитър Димов

Романът „ Тютюн “ е написан в Пловдив, до момента в който Димитър Димов е бил доцент по анатомия и физиология на домашните животни в Агрономическия факултет. В един интервал от това време той е живял в къщата на ул. „ Антим “ I №14 на Сахат тепе.

Днес една разходка по „ Антим “ I и прилежащите улици предлага извънредно любопитни гледки към остарели аристократични къщи, които приказват за различен метод на живот. За страдание множеството от тях остаряват безславно. Тук, в тая среда на богати хора, на матинета, журове, огромни покупко-продажби и трагични обрати, Димитър Димов открива и някои от прототипите си в романа.

Паметникът на Йосиф Шнитер (Гроздовия пазар)

„ Гроздовия пазар “ и паметника на проектант Йосиф Шнитер – паметникът е тук освен тъй като наоколо е улица „ Йосиф Шнитер “, а и тъй като това е едно от основните места за града. Разказ за приноса на проектант Шнитер за опазване на градоустройствения образ на вековния град и културно-историческото завещание.

Главната улица (Старият „ Гръцки клуб “, старите книжарници)

 

Дом на националната войска (тук е заседавал така наречен Народен съд) фрагмент от разказ на Любен Станев

Бившият партиен дом (площад „ Централен “)

Откъс за манифестациите от романа на Недялко Славов от „ Портрет на поета като млад “

Разказ за преустройствата по време на социализма – достижения и проблеми.

 

ИСТОРИЯ

Маршрут: Когато Пловдив беше столица

01.10.2022 година, събота, 11:00 ч.

Сборен пункт: Дондуковата градина

 

 

Водач:  доктор СТЕФАН ШИВАЧЕВ

Историк, от 27 година е шеф на РИМ – Пловдив, създател е на изявления за историята на Пловдивския край, началник на интернационалните и национални планове.

След Античността и Българското Възраждане през интервала 1878–1885 година Пловдив изживява своя трети звезден интервал като столица на Източна Румелия. Акценти в описа са Градската/Дондукова градина; постройката на Областното заседание на Източна Румелия/Експозиция Музей на Съединението; проектант Пиетро Монтани и творчеството на стотиците чужденци – експерти в разнообразни области, които работят в Пловдив. Какво става, когато Пловдив към този момент не е столица?
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР