Издателствата занапред няма да могат да добавят теми по свой

...
Издателствата занапред няма да могат да добавят теми по свой
Коментари Харесай

МОН освобождава учебниците от излишни уроци

Издателствата отсега нататък няма да могат да прибавят тематики по собствен избор в учебниците, които приготвят. Те ще би трябвало да се придържат само към наличието на образователната стратегия. Това плануват план за промени в наредбата за познавателните книжки, учебниците и образователните пособия.

Едно от условията във въпросния документ е наличието на учебника да дава отговор изцяло на съответната образователна стратегия във връзка с образователното наличие. От просветното министерство показват, че практиката демонстрира, че това условие не не разрешава на създателите на плановете на учебници да оферират наличие, което надвишава плануваното в образователната стратегия .

" Допълнителното наличие в учебниците, отвън изискваното в образователната стратегия, затруднява учениците при усвояването на образователния материал и се трансформира в причина образованието им да се концентрира по-скоро върху придобиването на познания, в сравнение с върху потреблението на добитите познания за реализиране на резултати ", стимулират се вносителите. Те се надяват, че с измененията ще се увеличи ползата на учениците към учене, те ще могат по-лесно да усвояват образователния материал, ще преодолеят отрицателните си настройки към образователното наличие и в последна сметка ще придобият освен познания, само че и умения за използването им в действителни обстановки от живота.

Проблемът е, че учебниците, утвърдени преди влизане в действие на тази разпоредба, ще не престават да се употребяват до одобрение на нови учебници и образователни комплекти. Откритите и неприключили към влизане в действие на тези промени процедури по оценяване също ще се довършват по досегашния ред. Това значи, че учениците ще продължат да учат по сегашните учебници, някои от които са претъпкани с непотребна информация, както признават и от МОН. От измененията несъмнено щеше да има повече резултат, в случай че бяха признати през 2016 година , когато започнаха да се приготвят нови образователни стратегии и на процедура към този момент се написаха нови учебници по всички образователни предмети от общообразователната подготовка от 1-ви до 10-и клас. Изключение прави италианският език за втори, трети и четвърти клас, защото не бяха импортирани планове. През април т.г. следва пускане на процедури по оценяване на планове за трети и четвърти клас, а за втори процедурата към този момент е открита.

Нови учебници по предметите от общообразователната подготовка към момента няма за последните два класа на междинното обучение. 11-класниците би трябвало да стартират да учат по нови учебници през 2020/21 година, а 12-класниците - през 2021/22 година И тези процедури обаче към този момент са стартирали, както и за планове на образователни комплекти по непознат език за реализиране на равнище B1и на равнище B2.

В отговор на въпроси на " Сега " от МОН разясниха, че са открити още процедури и за учебници по наложителни модули от профилираната подготовка (вкл. за непознат език равнище В1, В1.1 и В2 по Общата европейска езикова рамка) за 11-и и 12-и клас. Поради въведеното изключително състояние плановете ще се одобряват в МОН на 14 и 15 април, а не както бе в началото оповестено - на 18 и 19 март 2020 година Едновременно с тях сега се организират и процедури по оценяване и одобрение на планове на учебници по вяра, които ще се употребяват от образователната 2020/21 година

 

ПРЕДСТОЯЩИ

Предстоят и други процедури по оценяване и одобрение на учебници, в които евентуално ще важат разпоредбите да не се прибавят нови тематики. Сред тях са - за учебници за 9-и клас по предмет „ Здравословни и безвредни условия на труд “ (обща професионална подготовка), за образователни комплекти по съветски език за равнище В2.1, планове за възпитаници с повреден слух, планове по майчин език за учениците от 1-ви до 7-ми клас, пособия за подкрепяне на образованието, проведено в чужбина , по „ История и цивилизации “ и по „ География и стопанска система “ за междинна просветителна степен (8-12 клас), както и за учебници от 1-12 клас по „ Хореография “.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР