Издателска къща ХЕРМЕС“ представя ПРЕСТЪПЛЕНИЕ В ТЕАТЪРА от Фернандо Гарсия Балестерос Обем: 392

...
Издателска къща ХЕРМЕС“ представя
ПРЕСТЪПЛЕНИЕ В ТЕАТЪРА
от Фернандо Гарсия Балестерос
Обем: 392
Коментари Харесай

ИК Хермес пуска „Престъпление в театъра“

Издателска къща „ ХЕРМЕС “

п редставя

ПРЕСТЪПЛЕНИЕ В ТЕАТЪРА

от Фернандо Гарсия Балестерос

Обем: 392 стр.

Цена: 19,95 лева

ISBN: 978-954-26-2250-5

Превод: Людмила Владимирова Ненкова

Бал с маски, ликвидиране на сцената на театъра и един мъж, подготвен на всичко, с цел да разкрие истината…

Очаквайте „ Престъпление в театъра “ на 22 август!    

За книгата  

Барселона, 1909 година

По време на превъзходен бал с маски в „ Големия спектакъл Лисеу “ графиня Виктория де Кардона е открита мъртва. Тялото ѝ е деликатно положено на сцената зад спуснатата завеса, а в ръката ѝ лежи голям рубин – фамилна полезност, считана за от дълго време изчезнала.

Инспектор Игнаси Рекесенс оглавява следствието, само че наподобява никой – благородници, хористи, бонвивани, театрални служащи, любовници, медиуми – не е видял нищо. Разбира се, нищо не е такова, каквото наподобява, и макар мълчанието на забърканите, Рекесенс ще стигне до дъно, даже с риск да компрометира репутацията на някои авторитетни фамилии в Барселона. Но дали ще му разрешат да разкрие истината за гибелта на графинята? Кой стои зад изгубването на фамилния рубин? И коя в действителност е била Виктория де Кардона?

Барселона от началото на XX век със своите светлини и сенки дефилира из страниците на този мистериозен разказ, който ни води в тези бурни години, когато градът е прочут като „ Огнената роза “.

Интервю с Фернандо Гарсия Балестерос

Фернандо Гарсия Балестерос е роден в Барселона през 1970 година Завършил е фармация в университета в Барселона и англицистика в Мадрид. Дълго време работи в региона на опазването на здравето и сега е учител по „ Здравни грижи “. Автор е на книгата за юноши „ Добротата на непознатите “, както и на серия престъпни романи, чието деяние се развива в Барселона през 1909 година – „ Престъпление в театъра “, „ Смърт в лабиринта “ и „ Градът и прошката “.

Вие сте квалифициран фармацевт, а също по този начин сте следвали и англицистика – на пръв взор две много разнообразни дисциплини. Как успявате да ги съчетавате във всекидневието си?

Всъщност се оправям сносно в съчетаването им. Преподавател съм по „ Здравни грижи “ в университета и повеждам лекции на британски. Езикът също по този начин ми оказва помощ да проследявам най-новите научни публикации.

Откъде произлиза ползата ви към литературата? Имате ли обичани писатели?

От дете постоянно съм си измислял разнообразни светове и въображението ми постоянно ме е тласкало напред. Крачката от фантазирането към писането беше натурален развой.

Любими създатели са ми Джон Банвил, Маргарет Атууд, Джойс Каръл Оутс и доста други. Колкото до полицейския разказ, обожател съм на огромните дами на криминалето като П. Д. Джеймс и Рут Рендъл. Според мен техните романи надвишават жанра си и могат да се смятат за класика.

Как се превърнахте в оповестен създател?

Благодарение на издателите ми Мария Хосе де Хайме и Роса Фрагуа. Пътят към издаването на дебют е сложен, само че те повярваха в мен и ми дадоха опция.

Какво ви подтикна да ситуирате действието на първата си книга за възрастни в Барселона от началото на XX век?

Годините сред викторианската ера и Първата международна война постоянно са ме очаровали. Това са времена, в които последователно се е разкривал един нов свят с помощта на напредъка на науката и технологиите, а на този декор строгото разделяне на обществените съсловия почнало да се разклаща. В тези години е съществувала любопитна комбинация сред модерния свят, какъвто го познаваме през днешния ден, и викторианското минало.

Барселона е един извънреден град и от книгите ви си проличава, че познавате историята му доста добре. Споделете някой малко прочут факт за нас.

Известният Готически квартал в центъра на града, където се намира и Катедралата на Светия Кръст и Света Еулалия (или „ Ла Сеу “), в действителност е почнал да се назовава по този начин едвам в средата на предишния век. В града са настъпили доста промени, с цел да бъдат отворени пространства за нова инфраструктура като бул. „ Лайетана “ и на мястото, което през днешния ден познаваме като „ Готически квартал “,

са били преместени цели фасади на антични здания, предопределени за разрушение. Всъщност, до известна степен този квартал е претворяване на предишното.

Разкажете ни за основния воин в книгата си „ Престъпление в театъра “ – контрольор Игнаси Рекесенс.

В литературата доста полицейски инспектори са описвани като хора с сложни характери, имащи проблеми със зависимости. Аз счетох, че един контрольор може да бъде и безкористен и заслужен, да се пробва да помогне на обществото, разкривайки истината и несправедливостите. Игнаси Рекесенс е деец от войните в Куба и Мароко, станал е очевидец на доста страдалчество и желае да настъпят по-добри времена. Неговият способ на следствие е да вникне в човешката природа и претекста зад осъществяването на закононарушението.

Вече сте разгласили три романа за случаите на контрольор Рекесенс. Каква орис сте отредили за героя си? Ще продължи ли по пътя на справедливостта, или бурните времена ще накърнят възприятието му за дълг?

За контрольор Рекесенс дългът стои над всичко и заради това той ще се опълчи на хора с благосъстояние и власт. А това в множеството случаи може да се окаже доста рисково.

Българските читатели за пръв път ще се допрян до вашето творчество. Бихте ли желали да се обърнете към тях?

Изключително благополучен съм, че ще бъда издаван на български език. Да видя книгата си, написана на кирилица, е доста вълнуващо. Възползвам се от случая да благодаря на ИК „ Хермес “ за това. С тяхна помощ българските читатели ще могат да се срещнат както с един плевел интервал от историята на Барселона, по този начин и с някои емблематични места като „ Рамблас “ и „ Големия спектакъл Лисеу “ и всичко това чрез разплитането на мистерията с убийството на графиня Виктория де Кордона.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР