Издатели на религиозни книги твърдят, че митата върху китайския внос,

...
Издатели на религиозни книги твърдят, че митата върху китайския внос,
Коментари Харесай

Издатели в САЩ очакват недостиг на библии заради митата за внос от Китай

Издатели на религиозни книги настояват, че митата върху китайския импорт, препоръчани наскоро от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, могат да доведат до дефицит на библии, съобщи " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Причината е, че милиони екземпляри от Библията - някои ги правят оценка на 150 млн. или повече - се отпечатват в Китай всяка година. Критиците на препоръчаните мита настояват, че те ще създадат Библията по-скъпа за потребителите и ще накърнят мисионерските старания на християнските организации да раздават Библии при службите си.

Президентът и основен изпълнителен шеф на издателство HarperCollins Christian Марк Шонуолд наскоро сподели на непрекъснатия американски търговски представител Робърт Лайтхайзър, че има вяра, че администрацията на Тръмп " в никакъв случай не е възнамерявала да наложи " мито Библия " за потребителите и за религиозните организации. Това се показва в копие на изказването му, предоставено от издателя.

Двете най-големи издателства на библии в Съединени американски щати - Зондерван (Zondervan) и Томас Нелсън (Thomas Nelson) се имат от ХарпърКолинс и те вършат към 75 % от индустриалните си разноски в Китай, твърди Шонуолд. Те ръководят дружно 38 % от пазара на библии в Съединени американски щати.

Най-продаваната книга

Трудно е да се дефинира цялостният размер на този пазар. Говорител на ХарпърКолинс показва, че съгласно издателството, всяка година в Съединени американски щати се продават 20 млн. екземпляра от Библията. Групата Ен Ди Пи (NDP), която включва " Ен Ди Пи Скен " (NDP Scan) и " ПабТрек дижитал " (PubTrack Digital), е продала 5.7 млн. печатни библии в Съединени американски щати през 2018 година. Тези числа обаче не обгръщат всички продажби, в това число огромна част от библиите, които се продадени непосредствено от издателствата на богомолците.

Независимо от това е ясно, че Библията е най-продаваната книга в Съединени американски щати. Като съпоставяне, от втората най-добре продавана книга оттатък Океана през 2018 година - автобиографията " Моята история " на Мишел Обама, са продадени 3.5 млн. копия.

Предложените мита от 25 % ще се ползват за всички книги, само че критиците настояват, че те ще се отразят непропорционално на Библията и на детските книги. При тях има характерни условия за щемпел, които китайските печатници ще изпълнят, само че доста американски печатници няма да го създадат.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР