Изданието Политико с разтърсващ анализ на ситуацията в България от

...
Изданието Политико с разтърсващ анализ на ситуацията в България от
Коментари Харесай

”Политико”: Корупционната криза в България “сложи въжето” на премиера Борисов

Изданието ”Политико ” с разтърсващ разбор на обстановката в България от последните няколко месеца. Скандалите във властта и антиправителствените митинги привлякоха вниманието на не едно интернационално издание. За протичащото се у нас пишат от ”Ройтерс ”, ”Ню Йорк Таймс ”, ”Гардиън ”. ”Политико ” дефинират Борисов като любим на някои европейски водачи, които затварят очите си за неговото ръководство и отхвърлят да погледна по-отблизо обстановката у нас. Журналистите обаче са безапелационни - рецесията с корупцията в България ”сложи въжето ” на премиера.
Ето и целият разбор на " Политико ":

В продължение на повече от десетилетие немският канцлер Ангела Меркел и други представители на политическия набор център-дясно в Европа не желаеха да погледнат по-отблизо по какъв начин техния правилен български съдружник в лицето на премиера Борисов ръководи страната си. Е, в този момент ще би трябвало да надникнат под капака.

Широкоплещестият някогашен пожарникар и първенец по карате се бори за политическото си оцеляване по време на една огромна корупционна рецесия, която се е разпростраля сходно на многоглава Хидра в страната - невидими олигарси обгърнаха с пипалата си към основни институции, измежду които и правосъдната система.

От четвъртък вечер в балканската страна се развихря извънредно гражданско неодобрение, невиждано от няколко години насам. Пиляди стачкуващи желаят оставката на премиера и основния прокурор.

В петък вечер, както и на брега на Черно море в събота се стигна и до конфликти сред полиция и протестиращи - фрагменти на брутално полицейско принуждение катализираха още повече напрежението против олигархията. Бащата на признатия в болница студент по право съумя да притегли и медийното внимание с изказванията, че полицейски чиновници са пребили сина му до безсъзнание.

Президентът Румен Радев, повдигнат от социалистите, сграбчи появилата се опция да “счупи” хватката на Борисов върху страната. Всичко това се случва на фона на идните парламентарни избори следващата година. Радев приканва Европейския съюз най-сетне да огледа по-отблизо отровната правна система в страната.

Сред политическите съдружници на премиера в Брюксел обаче няма реакция - няма никакви сигнали за съмнения в Европейската национална партия.

“Българите към този момент са по площадите и Европа няма никакво право да гледа насам с необятно затворени очи. Европа има потребност от демократична България, страна с господство на закона”, съобщи Радев в свое послание.

Борисов обаче не се поддава. В събота вечер той разгласява видео с неприятно аудио качество във Фейсбук, на което се вижда по какъв начин той е застанал пред икона на Дева Мария. В изказването си Борисов отбрани полицията и се показа като единственият водач, който може да държи страната в европейския път, по който е тръгнала.

“Социалистическата партия ще счупи държавата”, отсече министър председателят като посочи персоналната си работа по планове по публични поръчки и способността да обезпечи еврофондове. Борисов се похвали още и с това, че неговата партия ГЕРБ е “построила два пъти повече автомагистрала от Тодор Живков “. Твърдението не е толкоз впечатляващо, колкото звучи, защото явен проблем за България по времето на Живков бе неналичието на автомагистрали.

Но политическото семейство на Борисов в Брюксел мълчи. Манфред Вебер, водачът на Европейската национална партия, съобщи в петък, че поддържа държавното управление и Борисов в битката им с корупцията.

Битката за плажа

Борисов желае да насочи дебата в друга посока - към неуспехите на социалистите. Това са лесни цели, наследници на някогашната комунистическа партия, обвързвана с Москва. Това обаче няма да докара до огромни триумфи при опита за се попречва все по-назряващия яд поради свадите, които се случват под носа му. В опит да трансферира виновността, Борисов упрекна президента Радев в това, че търси персонална вендета и даже го следи с дрон.

Фокусът сега е върху две сенчести авторитетни фигури: Ахмед Доган, някогашен водач на партията на етническите турци и неговият съдружник Делян Пеевски - медиен барон. Точката на шупване бе достигната през последните няколко дни. Основната причина е дебатът дали тези две лица би трябвало да бъдат охранявани от Националната работа за защита и по какъв начин владеят Борисов и основния прокурор.

Спусъкът бе пернат на 7 юли, когато Христо Иванов, някогашен правосъден министър и водач на придвижването “Да България”, направи сензация, откакто запечата на видео опита си да дебаркира на брега на Черно море с гумена лодка. Теоретично плажът е обществена благосъстоятелност, само че Иванов бе посрещнат от гардове.

Според Иванов Доган и Пеевски са обсебили правосъдната система. Той трансформира видеото си в тест за отговорността на сенчестият уред за сигурност на страната, като слага под въпрос самоличността на „ анонимните господа “ на плажа.

В изненадваща интервенция на 8 юли президентът Радев разкри, че гардовете са чиновници на НСО - националната работа. Той съобщи, че Доган и Пеевски нямат право на такава защита. Скандалът ескалира на 9 юли, когато прокуратурата влезе в офисите на президентството и задържа двама чиновници - ход, който съгласно протестиращите е възмездие.

По време на нарастващия скандал Борисов остана спокоен. В петък заран се появи пред медиите и в разтърсващ монолог, в който заобиколи статута на Доган и аргументира потребността от защита на Пеевски със скрит план отпреди няколко години, при който проектът е бил Пеевски да бъде погубен със снайпер. Борисов отхвърли догатките, че мъжете, избутали Иванов от плажа, може да са сътрудници на НСО, и прикани за отбягване на вероятно етническо напрежение с турската партия.

Нещата се утежниха още повече. Шефът на НСО, който по-късно бе заставен да подаде оставка, наподобява също е направил услуга на Доган като е изискал морски и въздушен кордон към плажа.

Пълен поврат имаше в събота, след конфликтите в София и напрежението към парк “Росенец”. Борисов излезе и съобщи изрично, че би трябвало да бъдат подхванати стъпки за събаряне защитата на Доган и Пеевски, които непринудено взеха решение да се откажат от нея малко по-късно.

Ясно като в мъгла

Нерешителните ходове за преодоляване на абсурда с НСО сами по себе си могат да бъдат мотив за високо напрежение. Но всичко това се случва на фона на други офанзиви, които са още по-объркващи и не напълно обяснени.

Хазартният необут Васил Божков с прякор “черепа”, който сега се намира в Дубай, упрекна премиера, че го “тръска като касичка” за милиони евро - нещо, което държавното управление отхвърля.

Миналият месец Борисов бе заставен да даде изключителна конференция, откакто се появиха няколко фотоси с него и револвер на нощното му шкафче. В чекмеджето имаше пачки от банкноти по 500 евро. Премиерът призна, че това е най-обикновена фотография по какъв начин спи (което единствено по себе си повдига доста въпроси за защитата му), само че Борисов упрекна политическите си врагове в това, че фотосите са фалшифицирани. Изиграна беше картата с Европейски Съюз - Борисов съобщи, че фотосите са част от скрит план против пътят на България към еврозоната.

Големият проблем за Борисов е опасността, че търпението към партията му се изчерпва.

Протестите идват на фона на възходящото неодобрение от практиките на партия ГЕРБ. Българите се оплакват, че лицата в администрацията са свързани с ръководещата партия. Компаниите се оплакват, че са били склонявани да дават рушвети - както стана ясно около абсурда “СуджукГейт” от 2017 година, когато представител на партията бе упрекнат в изнудване и подкупи под формата на тонове салами.

Това е казусът на Борисов - назряващата опасност, че търпението към партията му се изчерпва.

Бившият втори в ГЕРБ - Цветан Цветанов, който напусна партията и желае да осъществя собствен личен план, беше заплетен в заможен скандал. Той предизвести, че половината от гласоподавателите на партията може да отдръпват поддръжката си на фона на “шоуто”, което се разиграва сега.

Превод: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР