Изданието Politico анализира ситуацията в България от последните няколко месеца.

...
Изданието Politico анализира ситуацията в България от последните няколко месеца.
Коментари Харесай

Politico: Корупционната криза в България притисна до въжетата премиера Борисов

Изданието Politico проучва обстановката в България от последните няколко месеца. Скандалите във властта и антиправителствените митинги привлякоха вниманието на не едно интернационално издание.
Изданието дефинират Борисов като любим на някои европейски водачи, които затварят очите си за неговото ръководство и отхвърлят да погледна по-отблизо обстановката у нас. Журналистите обаче са безапелационни - рецесията с корупцията в България ”сложи въжето ” на премиера.
Ето и целият разбор на " Политико ":
В продължение на повече от десетилетие немският канцлер Ангела Меркел и други представители на политическия набор център-дясно в Европа не желаеха да погледнат по-отблизо по какъв начин техния правилен български съдружник в лицето на премиера Борисов ръководи страната си. Е, в този момент ще би трябвало да надникнат под капака.
Широкоплещестият някогашен пожарникар и първенец по карате се бори за политическото си оцеляване по време на една огромна корупционна рецесия, която се е популяризирала сходно на многоглава Хидра в страната - невидими олигарси обгърнаха с пипалата си към основни институции, измежду които и правосъдната система.
От четвъртък вечер в балканската страна се развихря извънредно гражданско неодобрение, невиждано от няколко години насам. Хиляди стачкуващи желаят оставката на премиера и основния прокурор.
В петък вечер, както и на брега на Черно море в събота се стигна и до конфликти сред полиция и протестиращи - фрагменти на брутално полицейско принуждение катализираха още повече напрежението против олигархията. Бащата на признатия в болница студент по право съумя да притегли и медийното внимание с изказванията, че полицейски чиновници са пребили сина му до безсъзнание.
Президентът Румен Радев, повдигнат от социалистите, сграбчи появилата се опция да “счупи ” хватката на Борисов върху страната. Всичко това се случва на фона на идните парламентарни избори следващата година. Радев приканва Европейския съюз най-сетне да огледа по-отблизо отровната правна система в страната.
Сред политическите съдружници на премиера в Брюксел обаче няма реакция - няма никакви сигнали за съмнения в Европейската национална партия.
“Българите към този момент са по площадите и Европа няма никакво право да гледа насам с необятно затворени очи. Европа има потребност от демократична България, страна с господство на закона ”, съобщи Радев в свое послание.
Борисов обаче не се поддава. В събота вечер той разгласява видео с неприятно аудио качество във Фейсбук, на което се вижда по какъв начин той е застанал пред икона на Дева Мария. В изказването си Борисов отбрани полицията и се показа като единственият водач, който може да държи страната в европейския път, по който е тръгнала.
“Социалистическата партия ще счупи страната ”, отсече министър председателят като посочи персоналната си работа по планове по публични поръчки и способността да обезпечи еврофондове. Борисов се похвали още и с това, че неговата партия ГЕРБ е “построила два пъти повече автомагистрала от Тодор Живков “. Твърдението не е толкоз впечатляващо, колкото звучи, защото явен проблем за България по времето на Живков бе неналичието на автомагистрали.
Но политическото семейство на Борисов в Брюксел мълчи. Манфред Вебер, водачът на Европейската национална партия, съобщи в петък, че поддържа държавното управление и Борисов в битката им с корупцията.
Битката за плажа
Борисов желае да насочи дебата в друга посока - към неуспехите на социалистите. Това са лесни цели, наследници на някогашната комунистическа партия, обвързвана с Москва. Това обаче няма да докара до огромни триумфи при опита за се попречва все по-назряващия яд поради свадите, които се случват под носа му. В опит да трансферира виновността, Борисов упрекна президента Радев в това, че търси персонална вендета и даже го следи с дрон.
Фокусът сега е върху две сенчести авторитетни фигури: Ахмед Доган, някогашен водач на партията на етническите турци и неговият съдружник Делян Пеевски - медиен барон. Точката на шупване бе достигната през последните няколко дни. Основната причина е дебатът дали тези две лица би трябвало да бъдат охранявани от Националната работа за защита и по какъв начин владеят Борисов и основния прокурор.
Спусъкът бе пернат на 7 юли, когато Христо Иванов, някогашен правосъден министър и водач на придвижването “Да България ”, направи сензация, откакто запечата на видео опита си да дебаркира на брега на Черно море с гумена лодка. Теоретично плажът е обществена благосъстоятелност, само че Иванов бе посрещнат от гардове.
Според Иванов Доган и Пеевски са обсебили правосъдната система. Той трансформира видеото си в тест за отговорността на сенчестият уред за сигурност на страната, като слага под въпрос самоличността на „ анонимните господа “ на плажа, написа изданието, представено от Фрогнюз.
В изненадваща интервенция на 8 юли президентът Радев разкри, че гардовете са чиновници на НСО - националната работа. Той съобщи, че Доган и Пеевски нямат право на такава защита. Скандалът ескалира на 9 юли, когато прокуратурата влезе в офисите на президентството и задържа двама чиновници - ход, който съгласно протестиращите е възмездие.
По време на нарастващия скандал Борисов остана спокоен. В петък заран се появи пред медиите и в разтърсващ монолог, в който заобиколи статута на Доган и аргументира потребността от защита на Пеевски със скрит план отпреди няколко години, при който проектът е бил Пеевски да бъде погубен със снайпер. Борисов отхвърли догатките, че мъжете, избутали Иванов от плажа, може да са сътрудници на НСО, и прикани за отбягване на вероятно етническо напрежение с турската партия.
Нещата се утежниха още повече. Шефът на НСО, който по-късно бе заставен да подаде оставка, наподобява също е направил услуга на Доган като е изискал морски и въздушен кордон към плажа.
Пълен поврат имаше в събота, след конфликтите в София и напрежението към парк “Росенец ”. Борисов излезе и съобщи изрично, че би трябвало да бъдат подхванати стъпки за събаряне защитата на Доган и Пеевски, които непринудено взеха решение да се откажат от нея малко по-късно.
Ясно като в мъгла
Нерешителните ходове за преодоляване на абсурда с НСО сами по себе си могат да бъдат мотив за високо напрежение. Но всичко това се случва на фона на други офанзиви, които са още по-объркващи и не напълно обяснени.
Хазартният необут Васил Божков с прякор “черепа ”, който сега се намира в Дубай, упрекна премиера, че го “тръска като касичка ” за милиони евро - нещо, което държавното управление отхвърля.
Миналият месец Борисов бе заставен да даде изключителна конференция, откакто се появиха няколко фотоси с него и револвер на нощното му шкафче. В чекмеджето имаше пачки от банкноти по 500 евро. Премиерът призна, че това е най-обикновена фотография по какъв начин спи (което единствено по себе си повдига доста въпроси за защитата му), само че Борисов упрекна политическите си врагове в това, че фотосите са фалшифицирани. Изиграна беше картата с Европейски Съюз - Борисов съобщи, че фотосите са част от скрит план против пътят на България към еврозоната.
Големият проблем за Борисов е опасността, че търпението към партията му се изчерпва.
Протестите идват на фона на възходящото неодобрение от практиките на партия ГЕРБ. Българите се оплакват, че лицата в администрацията са свързани с ръководещата партия. Компаниите се оплакват, че са били склонявани да дават рушвети - както стана ясно около абсурда “СуджукГейт ” от 2017 година, когато представител на партията бе упрекнат в изнудване и подкупи под формата на тонове салами.
Това е казусът на Борисов - назряващата опасност, че търпението към партията му се изчерпва.
Бившият втори в ГЕРБ - Цветан Цветанов, който напусна партията и желае да осъществя собствен личен план, беше заплетен в заможен скандал. Той предизвести, че половината от гласоподавателите на партията може да отдръпват поддръжката си на фона на “шоуто ”, което се разиграва сега.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР