Изданието Forbes класира страната на 46 позиция в класацията си

...
Изданието Forbes класира страната на 46 позиция в класацията си
Коментари Харесай

България според Forbes: Корупция в администрацията, слаб съд и енергийна зависимост от Русия

Изданието Forbes класира страната на 46 позиция в класацията си за правене на бизнес. В профила на България четем и обобщение за усещането на реномираното икономическо издание.

Ето по какъв начин ни разказват:

България е някогашна комунистическа страна, която влезе в Европейски Съюз през 2007 година, има отворена стопанска система, която в исторически проект показва мощен напредък, само че нейният приход на глава от популацията остава най-нисък измежду членовете на Европейски Съюз и зависимостта от вноса на сила и външното търсене на своя експорт напредък, сензитивен към външните пазарни условия.

През 90-те години държавното управление предприе обилни структурни стопански промени за пренасяне на стопанската система от централизирана, планова стопанска система в по-либерална пазарна стопанска система. Реформите включват приватизация на държавните предприятия, либерализация на търговията и подсилване на данъчната система - промени, които в началото провокираха някои стопански компликации, само че по-късно помогнаха за привличане на вложения, стимулиране на растежа и последователно възстановяване на изискванията на живот.

От 2000 година до 2008 година България поддържа постоянен междинен годишен растеж на действителния Брутният вътрешен продукт над 6%, последван от дълбока криза през 2009 година, защото финансовата рецесия докара до стесняване на вътрешното търсене, износа, притока на капитали и промишленото произвеждане.

Растежът на действителния Брутният вътрешен продукт остава муден - под 2% годишно - до 2015 година, когато търсенето от страна на Европейски Съюз на българския експорт, плюс приток на средства от Европейски Съюз за развиване, усили растежа до повече от 3%. През последните години мощното вътрешно търсене, съчетано с ниските интернационалните цени на силата, способства за икономическия напредък на България с близо 4% и способства за облекчение на инфлацията. Благоразумното обществено финансово ръководство на България способства за бюджетните остатъци както през 2016 година, по този начин и през 2017 година

България е мощно подвластна от енергийния импорт от Русия, евентуална накърнимост и е участник в подкрепяните от Европейски Съюз старания за нашарване на районните доставки на природен газ. В края на 2016 година българското държавно управление даде финансиране на Националната електрическа компания в България за покриване на компенсацията от 695 млн. $, дължима на съветския производител на нуклеарно съоръжение Atomstroyexport по плана за атомна електроцентрала Белене, който българското държавно управление приключи през 2012 година От началото на 2018 година, държавното управление преглежда опцията за обновяване на плана Белене.

Пазарът на природен газ, доминиран от държавния Булгаргаз, също е съвсем напълно ориентиран към Русия. Инфраструктурни планове, като Интерконектора Гърция-България и Интерконектора България-Сърбия, които биха разрешили на България да има достъп до неруски газ, или са били в застой, или са отбелязали стеснен прогрес.

През 2016 година българското държавно управление сътвори Държавната организация за електронно държавно управление. Тази нова организация дава отговор за електронното ръководство, координирането на националните политики с Европейски Съюз и укрепването на киберсигурността. Въпреки удобния капиталов режим, в това число ниските, плоски корпоративни налози, остават обилни провокации.

Корупцията в обществената администрация, слабата правосъдна система, ниската продуктивност, неналичието на бистрота в публичните поръчки и съществуването на проведена престъпност не престават да пречат на капиталовия климат и икономическите вероятности на страната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР