Изданието Bloomberg Businessweek публикува резултатите от свое мащабно журналистическо разследване,

...
Изданието Bloomberg Businessweek публикува резултатите от свое мащабно журналистическо разследване,
Коментари Харесай

Bloomberg: в сървърите на Apple и Amazon са поставяни шпионски чипове

Изданието Bloomberg Businessweek разгласява резултатите от свое огромно журналистическо следствие, съгласно което в оборудването на редица от най-големите международни компании са сложени шпионски чипове . В листата на Bloomberg са включени съвсем 30 огромни американски компании, в това число Amazon (в частност AWS) и Apple. Присъстват и компании, изпълняващи държавни поръчки с достъп до сензитивна информация. Става дума и за електронни облаци, в които се съхраняват данните на Централно разузнавателно управление на САЩ.

Предполага се, че чиповете са сложени по време на производството, а не по време на превозването на мрежовото съоръжение. Според тази информация, вносът на компрометираната техника се е осъществявал от компанията Super Micro, профилирана в региона на сървърния хардуер. Именно тя е употребила въпросните китайски дънни платки. Изглежда че отговорността ще се търси от Super Micro.



При проучването, в сървърните дънни платки е открит дребен чип с размер колкото оризово зърно. Въпросният чип няма нищо общо с истинския дизайн на дъната, само че може да обезпечава информативен канал. А сървърите с тези дънни платки се употребяват от дата центровете на Министерството на защитата до бойните кораби на военноморските сили.

Случилото се е доста по-сериозно от другите софтуерни произшествия, които сме привикнали да чуваме. Хардуерното хакване мъчно се открива и е евентуално доста по-опустошително. Възможно е обезпечаването на напълно прикрит и незабележим канал, в който разследващите организации са подготвени да влагат милиони долари и доста години.

Amazon, Apple и Super Micro изрично отхвърлиха информацията на Bloomberg Businessweek. Apple непосредствено съобщи, че никакви чипове не са открити. Bloomberg от своя страна акцентира, че материалът е подготвян в продължение на една година и се базира на над 100 изявленията.

Ще следим тематиката.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР