Изчислителната машина в лаборатория Аргон ще използва система ShastaОбявена през

...
Изчислителната машина в лаборатория Аргон ще използва система ShastaОбявена през
Коментари Харесай

Cray и Intel подготвят суперкомпютър от „екзамащаб“

Изчислителната машина в лаборатория Аргон ще употребява система Shasta

Обявена през октомври 2018 година, системата Shasta съставлява напълно нов дизайн за идващото потомство суперкомпютри с продуктивност от „ екзамащаб “ (източник: Cray)

Изчислителната система Cray Shasta ще задвижва един от първите суперкомпютри на Съединени американски щати от „ екзамащабен “ клас, оповестиха от компанията. Cray е определена като подизпълнител на Intel в план за доставка на суперкомпютър на Националната лаборатория на Аргон към Министерството на енергетиката на Съединени американски щати през 2021 година

Cray ще получи в границите на плана 100 млн. $, което е една от най-големите покупко-продажби в историята на американския пионер в суперкомпютрите. Системата на Аргон, наречена Aurora, ще се състои от над 200 Shasta кабинета – това е неповторима платформа на Cray, усъвършенствана за Intel архитектура и Cray Slingshot интерконект.

Обявена през октомври 2018 година, системата Shasta съставлява напълно нов дизайн за идващото потомство суперкомпютри с продуктивност от „ екзамащаб “. Проектът в Аргон е втората огромна договорка на Cray за Shasta – по-рано такава система си поръча Националният център за научни проучвания в региона на енергетиката (NERSC) за своя суперкомпютър Perlmutter. Този контракт ще донесе не Cray към 146 млн. $.
още по тематиката
Суперкомпютърът Aurora е планиран по този начин, че да обезпечи непрекъсната висока продуктивност за най-интензивните потребности на откривателите от целия свят, в това число в областта на изкуствения разсъдък. Очаква се Aurora да бъде доставена през 2021 година и да влезе в употреба през 2022 година, прецизираха от Cray.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР