Изчислено е, че в спане прекарваме значителна част от живота

...
Изчислено е, че в спане прекарваме значителна част от живота
Коментари Харесай

Тайните на сънищата: какво се случва, докато спим?

Изчислено е, че в спане прекарваме забележителна част от живота си. По-конкретно – към 1/3 от него, или почти 25 години! Това е доказателство за смисъла на съня за организма ни – неналичието му може да провокира редица съществени болести. Въпреки времето, което прекарваме в сън, и макар посвещението на доста учени да изследват какво става с мозъка ни през това време, все ще загадките на сънищата не са изцяло разгадани.

Чувство за рухване насън

Самите ние усещаме редица от феномените на физиологичния развой на спането. Един от тези явления – възприятието за рухване. Със сигурност сте го усещали! Точно преди да заспите, у вас се демонстрира внезапно възприятие, че пропадате в голяма пропаст. И в този миг се събуждате. Зад това неприятно чувство се крие научно пояснение – за мозъка ни сънят наподобява на гибел поради физиологичните процеси, които се случват. Сърдечната ни периодичност се забавя, дишането също. Стряскането съставлява просто инстинкт, който цели да ни извади от това положение.

Астралните пътувания

 Астрални пътувания по време на сън

Друга тайнственост остават астралните прекарвания. Много хора споделят, че до момента в който сънуват, съумяват да излязат от тялото си, да видят себе си в профил, да летят насън, да посетят непознати и далечни места. За вярващите в духовното това е тип доказателство, че оттатък нашия свят съществуват и други паралелни вселени, даже живот след гибелта.

Истината е, че даже учените към момента не съумяват сигурно да открият на какво се дължат по този начин наречените „ астрални пътувания “ и дали в действителност съумяваме да напуснем тялото си.

Сънна парализа

Сънната парализа е различен развой, който се случва, до момента в който спим. За множеството хора той е плашещ. Усещането – разсънваме се, само че не можем да помръднем нито една част от тялото си. Често положението е съпроводено с халюцинации или чувство за непознато и злонамерено наличие. Някога демоните са се считали за виновни за сънната парализа.

Днес разбираме света към нас по-добре и е открито, че в действителност сънната парализа се дължи на натурален предпазен механизъм на мозъка ни. Докато спим, той сковава тялото ни, с цел да не изпълняваме и физически това, което сънуваме.

Събуждането в действителност не е цялостно – съзнанието ни е будно, само че тялото ни не. То се нуждае от известно време за синхронизация. А халюцинациите се дължат на полусъня, в който се намираме.

Говорен и ходен насън

Говоренето и ходенето насън са публикувани. И двете положения – най-често при дребни деца. На процедура тези две положения са противоположни на сънната парализа – ние спим изцяло, само че мозъкът ни е „ пропуснал “ да ни сковава.

Сомнамбулизъм

Състоянието се назовава сомнамбулизъм и в някои случаи може да е рисково – хората са напълно способни да вървят или да правят дейности, без да схващат, че спят. В някои случаи това се класифицира като заболяване, за което обаче не са известни нито аргументите, нито какъв е лекът.

Повтарящи се сънища

 Повтарящи се сънища

Някои хора сънуват натрапчиви или повтарящи се сънища. Обикновено ги одобряват като оракулски сънища. Малко са тези, които съумяват да плануват дадена обстановка единствено посредством сън. Езотеричното пояснение е, че повтарящите се сънища не са инцидентни и би трябвало да им обърнем внимание, тъй като се пробват да ни научат на значим урок. Усвоили сме го едвам тогава, когато те спрат.

Събуждане от мощен тон

Друго събитие провокира необикновен интерес измежду учените – пробуждане от мощен тон или детонация. Усещането е за комплициране и провокира мощен боязън. Тук аргументите още веднъж са физиологични – звуковите ни неврони неправилно се задействат.

Важни прозрения насън

Някои хора се кълнат, че получават значими прозрения насън. Такъв е казусът с небезизвестният Дмитрий Менделеев, който вижда менделеевата таблица насън. Обикновено сведения за това дават хора, които дълго време се пробват да решат даден проблем, само че не съумяват. Тогава съзнанието ни ни подсказва какъв е отговорът – тъй като то го е знаело, само че по някаква причина ние не.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР