Изчезването на Съветския съюз остави голяма празнина. „Войната срещу тероризма”

Изчезването на Съветския съюз остави голяма празнина. „Войната срещу тероризма” ...

САЩ водят погрешна война срещу Китай.


Изчезването на Съветския съюз остави голяма празнина. „Войната срещу тероризма” не бе пълноценен заместител. Китай обаче отговаря на всички изисквания. За САЩ той може да бъде идеологичесият, военен и икономически враг, от който мнозина се нуждаят. Най-накрая има достоен противник. Това е основният извод, който си направих от тазгодишната среща на Билдербергите, пише Мартин Уулф за Financial Times.

Съперничеството с Китай се превръща в основополагащ принцип в американската икономическа и външна политика, както и в областта на сигурността. Дали е основополагащ принцип на Доналд Тръмп не е толкова важно. Американският президент има вътрешният инстинкт на националист и протекционист. Други осигуряват рамката и детайлите. Целта е американска доминация. Това означава контрол над Китай или разграничаване от него. Всеки, който вярва, че базираният на правилата многостранен ред, глобализираната икономика и хармоничните международни отношения ще устоят на конфликта САЩ-Китай, вероятно е заблуден.

Удивителният правителствен доклад на Пекин за търговския конфликт със САЩ, публикуван в началото на юни, е доказателство. За мен тягостният факт е, че по много въпроси китайските позиции са правилни. Фокусът на САЩ върху двустранните дисбаланси е икономически неграмотен. Гледната точка, че кражбата на интелектуална собственост е нанесла огромни щети на САЩ е съмнителна. Твърдението, че Китай грубо е нарушил ангажиментите, поети с присъединяването му към Световната търговска организация (СТО) през 2001 г., е крайно надценено.

Да се обвинява Китай в измама е лицемерно, когато почти всички търговски политики на администрацията на Тръмп са в нарушение на правилата на СТО, което се потвърждава от решимостта на САЩ да разрушат системата за уреждане на спорове в рамките на организацията. Преговарящата позиция на САЩ спрямо Китай се олицетворява от правото на силата. Това е особено вярно на фона на настояването Китай да приеме ролята на САЩ като съдия, съдебен заседател и изпълнител на присъдите по търговските споразумения.

Спорът относно условията на пазарна отвореност и защита на интелектуалната собственост би могъл да се реши с внимателни преговори. Такова уреждане може дори да помогне на Китай, тъй като би отслабило здравия държавен контрол и би подкрепило пазарно ориентираните реформи. Въпросите сега обаче са твърде сложни за такова решаване. Това е отчасти заради мъчителното разпадане на преговорите, а още повече заради засилващия се дебат в САЩ относно това дали интеграцията с държавната китайска икономика е желана. Опасенията във връзка с Huawei се фокусираха върху националната сигурност и технологичната автономност.

На либералната търговия все повече се гледа като на „търговия с врага”. Налага се охарактеризирането на отношенията с Китай като конфликт с нулева сума (при който печалбата на единия е възможна само за сметка на другия – бел. прев.) Неотдавнашните коментари на Кайрън Скинър, директор по планирането в държавния департамент, са красноречиви. Съперничеството с Пекин според нея е „битка с напълно различна цивилизация и идеология, каквато САЩ не са водили преди”. Тя добавя, че това ще е „първият път, в който имаме голям неевропейски конкурент”.
12»-->Още по темата:Анализигеополитикатърговски войни

Последни новини Търканията на LG с Qualcomm поставят 5G телефоните на първата под въпросТърканията на LG с Qualcomm поставят 5G телефоните на първата под въпросвидеоЕС настоява Италия да даде по-добро обяснение за дълга си ЕС настоява Италия да даде по-добро обяснение за дълга си Китайска компания обещава да построи метрото на Белград за 5 годиниКитайска компания обещава да построи метрото на Белград за 5 годиниПарламентът намалява партийната субсидия на 1 лев от 1 юлиПарламентът намалява партийната субсидия на 1 лев от 1 юлиМедиите имат голям проблем - никой не иска да плаща за новините?Медиите имат голям проблем - никой не иска да плаща за новините?1България разполага с десет години до прехода към нисковъглеродна икономикаБългария разполага с десет години до прехода към нисковъглеродна икономикавидеоИнфлационните очаквания за еврозоната оказват допълнителен натиск върху ЕЦБИнфлационните очаквания за еврозоната оказват допълнителен натиск върху ЕЦБТурската централна банка запази лихвите без промяна на фона на нестабилната лираТурската централна банка запази лихвите без промяна на фона на нестабилната лираКитай стартира нова вълна на налагане на цензура в интернетКитай стартира нова вълна на налагане на цензура в интернет Още по тематаКитай ще засили финансовата подкрепа на фона на забавянето на своята икономикаКитай ще засили финансовата подкрепа на фона на забавянето на своята икономикаКитай търси диалог с чуждестранните технологични компанииКитай търси диалог с чуждестранните технологични компании11Министрите от Г-20 признаха за засилващото се напрежение в световната търговияМинистрите от Г-20 признаха за засилващото се напрежение в световната търговияСАЩ и Мексико постигнаха споразумение, няма да има нови митаСАЩ и Мексико постигнаха споразумение, няма да има нови митаСАЩ отложиха налагането на нови мита върху китайски стоки до 15 юниСАЩ отложиха налагането на нови мита върху китайски стоки до 15 юниЗащо Тръмп мрази Европа?Защо Тръмп мрази Европа?9ЕС трябва да използва еврото като геополитически инструментЕС трябва да използва еврото като геополитически инструмент7Кои компании ще пострадат от високи цени на петрола? Кои компании ще пострадат от високи цени на петрола? Колко дълго ще останат на власт най-влиятелните световни лидери?Колко дълго ще останат на власт най-влиятелните световни лидери?610 Спонсорирано съдържаниеКоментари (0) Напиши коментарНужен е javascript, за да пускате коментари и за да ги оценявате!ИмеКоментар
Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашия коментар!
 ИзпратиНапиши коментарНужен е javascript, за да пускате коментари и за да ги оценявате!Напиши коментар
Още от Свят САЩ водят погрешна война срещу КитайСАЩ водят погрешна война срещу КитайЕС настоява Италия да даде по-добро обяснение за дълга си ЕС настоява Италия да даде по-добро обяснение за дълга си Турция: Писмото на САЩ за F-35 не е в духа на НАТОТурция: Писмото на САЩ за F-35 не е в духа на НАТО<

Източник: investor.bg