Изчезването на неандерталците може да се обясни с леко намаляване

...
Изчезването на неандерталците може да се обясни с леко намаляване
Коментари Харесай

Неандерталците са изчезнали заради намалена плодовитост

Изчезването на неандерталците може да се изясни с леко понижаване на плодовитостта на младите дами от типа за интервал от няколко хиляди години. Това демонстрират резултатите от проучване, представени от Българска телеграфна агенция.

Неандерталци живели в Европа сред 400 000 година и 40 000 година прочие Христа, а изгубването им съответствува с появяването на Хомо сапиенс. Причините за изгубването им обаче са загадъчни. Дали става въпрос за изтребване, епидемии или прогресивно оттегляне в съревнованието с Хомо сапиенс за повече запаси?

Специалисти от Френския център за научни проучвания създадоха математически модел, който симулира сюжети, свързани с изгубването на неандерталците за 10 000 или по-малко години. Като променяли параметрите и се позовали на дребното неща, които се знаят за неандерталците, учените заключили, че някои хипотези не са правдоподобни. Не звучи правдоподобно, че изгубването се дължи на смъртност измежду децата и възрастните, обвързвана с спорове и епидемии.

"Това би било обвързвано с доста бързо изгубване на неандерталците ", декларира антроположката Силвана Кондеми от университета Екс-Марсилия. Но леко понижаване на плодовитостта на дамите под 20-годишна възраст може да изясни изгубването им за въпросния интервал.

"Може би появяването на Хомо сапиенс е оказала своето влияние върху опциите на неандерталците да си набират храна.

"Намаляването на храната и затова на калориите е нездравословно през бременността ", означиха учените. Те въпреки всичко упорстват, че съумели да обяснят "как ", само че не и "защо " са изчезнали неандерталците. Резултатите от проучването са оповестени в PLoS One.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР