Изчезването на неандерталците може да се обясни с леко намаляване

Изчезването на неандерталците може да се обясни с леко намаляване ...

Неандерталците изчезнали заради намалена плодовитост.

Изчезването на неандерталците може да се обясни с леко намаляване на плодовитостта на младите жени от вида за период от няколко хиляди години, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.
 
Неандерталци живели в Европа между 400 000 г. и 40 000 г. пр. Христа, а изчезването им съвпада с появата на Хомо сапиенс.

 
Причините за изчезването им обаче са загадъчни. Дали става въпрос за избиване, епидемии или прогресивно отстъпление в съревнованието с Хомо сапиенс за повече ресурси? Специалисти от Френския център за научни изследвания разработиха математически модел, който симулира сценарии, свързани с изчезването на неандерталците за 10 000 или по-малко години. Като променяли параметрите и се позовали на малкото неща, които се знаят за неандерталците, учените заключили, че някои хипотези не са правдоподобни.
 
Не звучи правдоподобно, че изчезването се дължи на смъртност сред децата и възрастните, свързана с конфликти и епидемии. "Това би било свързано с много бързо изчезване на неандерталците - заяви антроположката Силвана Кондеми от университета Екс-Марсилия. - Но леко намаляване на плодовитостта на жените под 20-годишна възраст може да обясни изчезването им за въпросния период."

 


Може би появата на Хомо сапиенс е оказала своето въздействие върху възможностите на неандерталците да си набавят храна. "Намаляването на храната и следователно на калориите е вредно през бременността", отбелязаха учените. Те все пак настояват, че успели да обяснят "как", но не и "защо" са изчезнали неандерталците.
 
Резултатите от изследването са публикувани в PLoS One.

И още:

Източник: dariknews.bg