Изчезването на човешкия род може да присъства само в кошмарите,

...
Изчезването на човешкия род може да присъства само в кошмарите,
Коментари Харесай

Кои са най-големите заплахи за човечеството?

Изчезването на човешкия жанр може да участва единствено в кошмарите, само че има доста способи, по които може да се случи, написа BBC, представена от БГНЕС.
Попкултурата се концентрира единствено върху най-зрелищните разновидности: сещате ли се за профучаващия метеорит от кино лентата „ Армагедон “ или за извънземното настъпление в „ Денят на независимостта “?
С оглед на това, че трагичният завършек на човечеството се спряга като вероятен, фокусирането върху такива сюжети може да значи игнориране на най-сериозните закани, пред които сме изправени в днешния свят. Но може и да значи, че ние можем да създадем нещо по въпроса.

През 1815 година изригването на вулкана Тамбора в Индонезия умъртви повече от 70 000 души, като изхвърли вулканична пепел в горната част на атмосферата.
Тя понижи количеството слънчева светлина, стигащо до повърхността на Земята, задействайки това, което стана известно като " година без лято ".
Езерото Тоба, на другия завършек на Суматра, споделя още по-зловеща история. Тя е въз основата на едно в действителност солидно свръхвулканично изригване преди 75 000 години, въздействието от което е почувствано по целия свят. Предполага се, че събитието е довело до трагично понижаване на ранното население, макар че това е сложено под въпрос напоследък.
Но макар че вероятността за свръхвулканично изригване е ужасяваща, не би трябвало да се тревожим прекалено много. Супервулканите и други естествени бедствия, като метеорит, удрящ Земята, или звезда, експлодираща в нашето галактическо пространство, не са по-вероятни през 2019 година, в сравнение с през всяка друга година. Още повече, че като цяло това не е доста евентуално.

Същото не може да се каже за голям брой световни закани, провокирани от хората.
Така да вземем за пример Световната здравна организация и Световният стопански конгрес показват изменението на климата и последствията от него като един от най-големите опасности за 2019 година.
В последните договаряния на Организация на обединените нации бе установено, че изменението на климата към този момент е " въпрос на живот и гибел " за доста райони. Мнозина, в това число сър Дейвид Атънбъроу, имат вяра, че това може да докара до разпадането на цивилизациите и изгубването на " огромна част от естествения свят ".
Заплахите са сложни и разнородни - от убийствени топлинни талази и повишаване на морското ниво до необятно обсъжданите апетит и миграция в един в действителност голям мащаб.
Повишават се и евентуалните опасности от нови технологии като изкуствен интелект (ИИ). Сценариите варират от все по-усъвършенствани кибероръжия, благодарение на които данните на цялата нация могат да се употребяват за откуп, до самостоятелни логаритми, които неумишлено могат да провокират срив на борсата.
Друга опасност е опцията от нуклеарна война. Докато мнозина се концентрират върху възходящото напрежение сред световните сили, новите технологии също могат да ни вършат по-малко сигурни. Това се дължи както на " заплетените обстановки " с нуклеарните и стандартните оръжия, по този начин и на риска ИИ да помогне за разрастване на нуклеарна война.
Друг грозящ риск е този от световните пандемии. Смята се да вземем за пример, че грипът убива приблизително 700 000 души и коства на международната стопанска система 500 милиарда $ годишно.
Все по-сгъстените и мобилни човешки популации основават капацитет за разпространяване на нови варианти грип, чието разгръщане става все по-лесно. Това поражда угриженост за бъдеща зараза, като да вземем за пример Испанския грип от 1918 година, при който са починали до 50 милиона души.
Но въпреки това, необятно публикуваните стратегии за имунизация и други ограничения за предварителна защита против заболяванията спомагат за понижаване на този риск.

Макар че тези закани са действителни, най-голямата заплаха, пред която сме изправени през 2019 година, от световна позиция, наподобява е другаде.
С съвсем 8 милиарда души, живеещи на Земята, ние от ден на ден разчитаме на поддръжката на световни системи. Те варират от среда, осигуряваща ни храна, вода, чист въздух и сила, до международната стопанска система, която ги трансформира в артикули и услуги.
И въпреки всичко, от намаляването на биоразнообразието до свръхразширената инфраструктура и вериги за доставки, доста от тези системи към този момент са застрашени от раздор. И бързата смяна на климата единствено утежнява нещата.
Като се има поради това, може да се окаже, че световните опасности не би трябвало да се дефинират съгласно размера на бедствието, което ги е предизвикало, а съгласно техния капацитет да нарушат тези жизненоважни системи. Именно капацитетът е главното в последните образци за каскадни резултати.
Изригването на исландския вулкан Eyjafjallajökull през 2010 година не умъртви никого, само че затвори въздушния трафик над Европа за шест дни. През 2017 година злонамерена офанзива на относително необиграния WannaCry изключи елементи от NHS и други организации по целия свят.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР