Изчезналият бивш министър на Китай разкрива границите на властта на Си Дзинпин

...
Отстраняването на Цин Ган, най-младият външен министър на Китай от
Коментари Харесай

Отстраняването на Цин Ган, най-младият външен министър на Китай от няколко десетилетия, и мистериозното едномесечно изчезване на 57-годишния мъж грабнаха световните заглавия.< /p>

Но докато голяма част от спекулациите се съсредоточиха върху 57-годишния Цин и защо той беше уволнен – като записите от срещите му като външен министър бяха изтрити от уебсайта на китайското външно министерство – този епизод е за много повече от изчезнал министър.

В основата си става дума за непредсказуемостта и непрозрачността на политиката на китайския елит, за безредиците, които изглежда продължават въпреки предполагаемата желязна хватка на президента Си Дзинпин върху нацията, и последиците както за високопоставените китайски политици, така и за чуждестранните инвеститори.< /p>

От десетилетия наблюдателите на Китай се опитват да създадат аналитична рамка, която да им помогне да разберат Китайската комунистическа партия (ККП) и нейното функциониране. И все пак липсата на прозрачност от страна на ККП възпрепятства усилията им в по-голямата си част.

Мистерията Цин е последният пример.

Наскоро китайският президент Си Дзинпин сложи край на модела за споделяне на властта на върха, който преобладаваше по време на мандатите на двамата му предшественици, Дзян Дзъмин и Ху Дзинтао, и при който управляваше колективно ръководство с ясна пътна карта за наследяване.

Безпрецедентният трети мандат на Си като партиен бос и президент получи официално одобрението на 20-ия конгрес на партията миналата година, от който той излезе по-силен от всякога, като назначи лоялни привърженици във висшите органи на партията-държава – Политбюро, неговият Постоянен комитет и Държавния съвет.

Гледната точка на много наблюдатели беше, че консолидирането на властта на Си – поне в краткосрочен план – означава, че махалото на политиката на ККП се е преместило към скучен, но по-стабилен модел „победителят взема всичко“, включващ фиксиран състав на персонала и последователна политика изпълнение.

Мистериозното отсъствие и падение на Цин, последвало метеоритния му възход, показва, че те са грешали.

На тазгодишното Общокитайско събрание на народните представители Цин пое важната позиция на държавен съветник, която се нарежда над редовните министри в кабинета.

Си познаваше Цин добре от времето му като ръководител на екипа по дипломатически протокол на президента и престоят на дипломата като посланик в Съединените щати и Обединеното кралство изгори акредитивните му писма.

Той беше избраният от Си за държавен съветник. И тъй като на 20-ия конгрес на партията не беше избран ясен наследник на Си, предимството на Цин във възрастта го направи потенциален кандидат за наследник, в случай че Си реши да подготви някого за свой наследник.

Влиянието на Цин в ръководството на ККП беше очевидно и в начина, по който изпълняваше ролята си на външен министър. След Конгреса за ръководството на страната стана ясно, че Китай трябва да възстанови отношенията си с големите сили, особено със Съединените щати, които наложиха огромен натиск върху икономиката, сигурността и технологиите върху Китай.

Цин свърши доста добра работа, като помогна на Си да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън в Бали, Индонезия, през ноември 2022 г. И двете страни се споразумяха да предприемат конкретни действия, за да върнат отношенията между Китай и САЩ в правилния път и да продължат стратегическата комуникация.

Въпреки че инерцията по-късно беше нарушена от мистериозния инцидент с балон през февруари 2023 г., екипът на Цин продължи усилията си, като поддържаше контакти със Съединените щати. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, чийто първоначален план за пътуване до Китай беше отменен поради инцидента с балона, все пак успя да се срещне с Цин в Пекин през юни, една седмица преди изчезването му.

Цин също се опита да се отклони от твърдолинейната дипломация „вълк-войн“, на която някога беше лице. Неговият екип смекчи позицията на Китай по войната в Украйна, като запази известно разстояние от Русия. Той написа материал за The Washington Post, в който каза, че вратата към китайско-американските отношения ще остане отворена и не може да бъде затворена.

Говорителят на външното министерство Джао Лиджиан, известен „вълчи воин“, беше отстранен и изместен от общественото внимание, след като Цин стана външен министър. Отношенията на Китай с Европа също получиха тласък, след като френският президент Еманюел Макрон и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посетиха Пекин през април тази година.

Имаше ясна връзка между стремителния възход на Цин и плана на Си за облекчаване на геополитическия натиск и привличане на повече чуждестранни инвестиции и технологии за стимулиране на закъсалата икономика на Китай.

Така че внезапното изчезване трябва да има широкообхватно въздействие както в Китай, така и извън него. И разкрива, че командването на Си над партията вероятно не е сложило край на фракционизма в ККП, който вероятно е изиграл роля в падането на Цин.

Необичайно е Уанг И, предшественикът на Цин на 69 години, да замени Цин и отново да стане външен министър. Това може да разкрие притесненията на висшето ръководство относно назначаването на грешния човек на тази важна позиция. В края на краищата, предвид настоящата турбулентна международна среда и стагниращата икономика на Китай, всяка по-нататъшна кадрова грешка може да доведе до политическа нестабилност и да засили вътрешнопартийните борби за власт за ключови позиции и политически насоки.

Въпреки това не е тайна, че политиката на Цин за изграждане на мостове със Запада се сблъска с твърдата стратегия на Уанг И и се натъкна на остра критика от много негови колеги дори в Министерството на външните работи.

Инцидентът с Цин разкрива деликатно опакованата природа на живот или смърт на китайската политика, в която политическата структура, която подкрепя властта на Си, генерира хора, които дават, но привидно различни интереси винаги са готови да се обединят, за да прогонят възприеманите заплахи.< /p>

Липсата на прозрачност относно отстраняването на Цин също ще навреди на доверието на чуждестранните инвеститори в Пекин в момент, когато САЩ и техните съюзници по-специално се опитват да отделят икономиките на Запада от китайската.

Ако външната политика на Китай се върне към режима на „войн вълк“, чуждестранните ръководители може да преоценят решенията си за разширяване на бизнеса в Китай предвид нарастващите геополитически рискове и рискове по веригата на доставки.

През последните няколко месеца, особено след края на ограниченията Zero-COVID, Китай постила червения килим, за да задържи мултинационалните компании в страната, тъй като много от тях диверсифицираха веригите си за доставки далеч от Китай.

Когато изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск посети Шанхай през май 2023 г., Цин му каза, че китайското правителство ще продължи да предлага приятелска бизнес среда на чуждестранни компании. Цин увери Мъск, че Китай ще продължи своето отваряне и пазарни реформи в бъдеще.

Китайски идиом гласи, че „чаят става студен, когато хората се отдалечат“. След като Цин си отиде, инвеститорите и светът като цяло не знаят дали думите му все още се броят.

Възгледите, изразени в тази статия, са собствени на автора и не отразяват непременно редакционната позиция на Al Jazeera.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР