Изчезнал в България вид лешояд пристигна у нас. Птицата е

...
Изчезнал в България вид лешояд пристигна у нас. Птицата е
Коментари Харесай

Изчезнал в България вид лешояд пристигна у нас

Изчезнал в България тип лешояд дойде у нас. Птицата е подарък от Швейцарски зоопарк и ще живее в Спасителния център на Зелени Балкани в Стара Загора.

Брадатият лешояд изчезва в България в средата на предишния век – убиван от бракониери, а и поради потреблението на токсини против вълците.

" Отровата работи неизбирателно, т.е., какъв брой е имало отровени вълци е едно на ръка, въпросът е, че лешоядите, които са намерили мършата със заложените отровни примамки, всеобщо са се изтровили ", изясни биологът Симеон Марин.

У нас към този момент има една двойка брадати лешояди. Новата птица е женска и ще си търси сътрудник от " Балкански генезис ".

" Следи се генетическа непорочност на птиците да има и сега, в който се откри подобаващ сътрудник за нея, ще докараме и сътрудник, и ще живеят взаимно, ще се опознават и се надяваме да припламне обич сред тях в някакъв миг ", добави Симеон Марин.

За да влюбят лешоядите са нужни минимум седем години взаимен живот, а да основат потомство се чака чак след 10 години дружно.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР