Избягване на заплащането на мита и ДДС в размер на

...
Избягване на заплащането на мита и ДДС в размер на
Коментари Харесай

1 милион лева укрити при внос на електронни цигари |

Избягване на заплащането на мита и Данък добавена стойност в размер на 1 милион лв. при вноса на електронни цигари за еднократна приложимост, откри разбор на Агенция " Митници " за интервала 2019-2021 година

До неначислените налози се стига, откакто огромна част от вноса на еднократни електронни цигари е заявен от вносителите с погрешен тарифен код, което води до начисляване на мито с по-нисък % и възнаграждение на по-малка стойност на мито и Данък добавена стойност при импорт.

Като погрешно класирани са открити артикули на стойност 28 млн. лева Спрямо общия импорт на е-цигари и течности, еднократните електронни цигари съставляват близо 50% от импортираните артикули . За тях са заплатени мита по ставка 3,7% в размер на към 1 млн. лв. и Данък добавена стойност при внос за 5,8 млн. лв.. Анализът обаче демонстрира, че при вноса на еднократни електронни цигари би трябвало да се употребява по-висока ставка за митото – 6,5%. Така трябва да бъдат начислени и досъбрани още над 746 000 лв. от мита и 178 000 лв. Данък добавена стойност от внос - общо 977 000 лв. налози.

По-ниският % мито е обвързван с посочването на неправилна тарифна позиция в митническите заявления. Според европейските митнически правила стоките се класират според компонентата, която придава главния темперамент на продукта. В случая с електронните цигари за еднократна приложимост това е течността за пушене, защото самото устройство не се употребява и зарежда наново, а след привършване на батерията и течността, се трансформира в боклук.

Заключенията от разбора демонстрират, че еднократните електронни цигари  би трябвало да бъдат облагани с мито 6,5%, а не с 3,7% - с каквато ставка се таксуват устройствата за многократна приложимост. Въпреки това огромен брой от вносителите са заявили еднократните електронни цигари в тарифната позиция с по-ниска ставка.

Териториалните дирекции са почнали инспекции на стопански оператори. Ще се ревизират митнически заявления, за които е открито погрешно тарифно класиране за досъбиране на общо 977 000 лв. неначислени мито и Данък добавена стойност .

Най-голям брой инспекции ще бъдат осъществени в София заради огромния брой колета, пристигнали с въздушен превоз. От началото на 2022 година са въведени промени в тарифните кодове. В митническата декларация към този момент ще се вписва и количеството течност за пушене в " мл " без значение дали става дума за еднократни електронни цигари, пълнители или течности в други разфасовки.

Повод за разбора е възходящата известност на е-цигарите и продуктите за тях. Установен е забележителен растеж на вноса на електронни цигари за многократна приложимост, течности за пушене и електронни наргилета. Увеличава се и броят на фирмите-вносители, като през 2021 година те са над 1300. Нараства и митническата стойност от малко над 7 млн. лв. общо за 2019 и 2020 година до близо 47 млн. лв. единствено за 2021 година Най-голям размер от продуктите идват от Китай, Хонконг и Англия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР