Избягалият от България банкер Цветан Василев публикува на личния си

...
Избягалият от България банкер Цветан Василев публикува на личния си
Коментари Харесай

Цветан Василев: Прав е Плевнелиев, ще осъдя България

Избягалият от България банкер Цветан Василев разгласява на персоналния си уебсайт коментар за наличието на разкритите от президента Румен Радев стенограми от съвещания, на които се е решавала ориста на КТБ.

Според него диалогът сред политическия ни хайлайф по тематиката е бил на доста ниско махленско равнище.

Василев твърди, че на срещата на 14 юли 2014 година в президентството основният въпрос е да се оправдае вече взетото решение за ликвидацията на банката. 

" Очевидно е, че участниците на срещата са гузни. Гузни са, тъй като нямат никакви одити (освен формалните, потвърждаващи тъкмо противоположната теза). Дори и самите поръчкови реализатори от Делойт са отказали да го създадат към оня миг, заради липса на файлове и информация. А и кой ли би могъл да направи разбор на кредитен портфейл от над 5 милиарда лв. за 2-3 седмици? Най-подготвени с „ опорни точки “ са „ индиректният “ представител на Пеевски – Главният прокурор и теологът „ финансист “ Ментата ", декларира някогашният мажоритарен притежател на КТБ.

Според него опорните точки на Прокуратурата са копи-пейст на Прокопиевите изказвания от интервала 2010-2013 година, обогатени с типичния тривиален жанр на свинско-кафявите медии.

" Прав е президентът Плевнелиев – имам вяра, че ще осъдя страната България, както съм уверен, че това преди мене ще стори Оманският фонд. Въпросът е, че правосъдното отмъщение би трябвало да доближи до поръчителите и уредниците на офанзивата и плячкосването на активите, както и до изпълнителите. Голяма част от тях участват на това събиране ", безапелационен е банкерът, който след краха на КТБ се изнесе в Сърбия.

Ето и текста на цялата позиция на Цветан Василев:

В осъществяване на разпорежданията на съда, президентът Радев направи обществени в разстояние на към месец двете по този начин наречени Стенограми КТБ. Събитието трябваше да разкрие дълго чаканата от обществото загадка – какво се случи с КТБ, кой, по кое време и по какъв начин ограби четвъртата по величина банка в България.

По темперамент и стилистика двете стенограми са прекомерно разнообразни, без значение от гастрола на съвсем едни и същи нескопосани и неуки артисти. Водещо възприятие по време на първата „ седянка “, извършена на 29.06.2014 година при изживяващия се като татко на нацията Плевнелиев, е това на боязън, под паника боязън от вероятните последици от сриването на банковата система. Очевидно, „ утвърдената “ от по-голямата част от присъстващите на тази среща влъхви офанзива на Прокуратурата и ДАНС против КТБ беше довела до неописуема суматоха у тези морални стожери на страната. Никой, явно, не си е бил направил труда да реши какви биха могли да бъдат следствията. А те са били ясни – 2 затворени банки и още най-малко 14 пред затваряне.

Всички и най-много опозиционерът по това време Борисов са единомислещи, че става въпрос за престъпна офанзива, подкрепена от истерясалата акция на свинско-кафявите медии. Нито един от тях, обаче, няма смелостта да каже, че фронт на престъпната офанзива са държавното обвиняване и ДАНС. Няма и по какъв начин да стане, откакто главната част от присъстващите са техни „ клиенти “, някои от които явно неотдавна отървали се от злокобната им „ прегръдка “. На други евентуално пък е било дадено да се освободят.

С една дума – форумът би трябвало да мете натвореното от Прокуратурата и службите поради желанието на клана, олицетворяван от Пеевски, да има това, което е следено от банката и чието придобиване е финансирано от нея. Естествено, обаче, името на Пеевски не се загатва. То и тогава, както и в този момент – 3 години по-късно – е табу!

Две седмици по-късно, откакто по една или друга причина, само че основно поради решителната поддръжка на страната за банковата система и най-много за прекъсналата заплащанията ПИБ, обстановката се успокоява. Колапсът на системата се отсрочва и идва времето на „ Страшния съд “ – съвещанието от 14.07.2014 година Така бих оприличил неразбираемия формат на втората среща при президента Плевнелиев. Има си, несъмнено, Върховен арбитър – домакинът, има си прокурор, има движимости лица-помагачи – Искров, Д. Костов и Ментата, има и правосъдни заседатели.

Главният въпрос е да оправдаят от дълго време дискутираното и към този момент взетото решение за ликвидацията на банката. Защо КТБ не е подкрепена, в случай, че за разлика от другата подкрепена банка, е могла да предложи обезпечения като 43% от Виваком, 97% от Петрол, 100% от НУРТС, 100% от Дунарит и прочие, чисти от отговорности, всеки може да си направи извода. Казвам го, тъй като е обществена загадка против какво е предоставена държавната помощ на другата банка.

Очевидно е, че участниците на срещата са гузни. Гузни са, тъй като нямат никакви одити (освен формалните, потвърждаващи тъкмо противоположната теза). Дори и самите поръчкови реализатори от Делойт са отказали да го създадат към оня миг, заради липса на файлове и информация. А и кой ли би могъл да направи разбор на кредитен портфейл от над 5 милиарда лв. за 2-3 седмици? Най-подготвени с „ опорни точки “ са „ индиректният “ представител на Пеевски – Главният прокурор и теологът „ финансист “ Ментата. Опорните точки на Прокуратурата са копи-пейст на Прокопиевите изказвания от интервала 2010-2013 година, обогатени с типичния тривиален жанр на свинско-кафявите медии. Нивото на диалога е махленско, жълто. Какъвто е и стилът на скалъпеното обвиняване, на което сръбските съдии три години се „ дивят “, а и освен те… Парадокс е, че през днешния ден заемите на атрактивно описания охранител, който бил източил банката по мое разпореждане, не са даже включени в обвинителния акт. Но не това е значимото. Важното е, че тези хора, измежду които и Ръководството на Българска народна банка, и Главният прокурор под погледа и с утвърждението на Президента, и бъдещият нееднократен Премиер, си разрешават да нарушават законите, сякаш се намират в страна от Екваториална Африка. При това, отчитайки обстоятелството (най-сетне след безкрайните клевети на Прокопиев и Сие в продължение на години), че банката има съществени външни акционери и най-много Държавният фонд на Оман, третирани унизително от представителите на държавното управление на Орешарски и Централната банка, без да им бъде предоставено полагащото им се по закон право за възобновяване на банката!

Затова са и опасенията на президента Плевнелиев, че би трябвало да се откри доста респектираща външна компания за отбрана на безумията, сътворени от тях. Прав е президентът Плевнелиев – имам вяра, че ще осъдя страната България, както съм уверен, че това преди мене ще стори Оманският фонд. Въпросът е, че правосъдното отмъщение би трябвало да доближи до поръчителите и уредниците на офанзивата и плячкосването на активите, както и до изпълнителите. Голяма част от тях участват на това събиране.

Освен „ високо интелектуалните “ диалози за ямите и дупките, президентът има още едно просветление – че активите на банката не са единствено заемите на водачите и охранителите, дето не разбирали от цесии (като че ли „ специалистите “ от милиционерските учебни заведения на Главния прокурор разбират), а и контролните пакети на най-малко 20 индустриални предприятия с над 20 000 работещи и чиновници и над 230 млн. евро годишна EBITDA (по данни от 2013 г.) По разнообразни оценки тяхната стойност надвишава 1,5 милиарда евро, доказана и от моите задгранични финансови консултанти. Дали някой има визия какъв брой пари са влезнали от тях в банката? По моя информация – не повече от 150 млн. евро и то основно посредством цесии (разрешени от там присъстващите „ гув…ньори “ и вице-„ гув..ньори “), посредством които, несъмнено, е добит контролът върху част от тях - например Петрол, Рубин Плевен, Техномаркет, Кастра Рубра, НУРТС, ХК Костенец и други Няма да влизам в неприсъствен спор по концептуалните ми разлики с Прокопиев на тематика „ Що е то банка и по какво се разграничава от един капиталов фонд? “. Ще кажа единствено, че тези активи, приходите от тях и тяхната реализация са били това съответно обезпечаване на изплащането на заемите на „ секретарките “ и „ охранителите “. Докато банката не беше подчинена, овладяна, а след това и „ брутално източена “, според свинско-кафявата терминология, от същите тези, които трансферираха виновността върху мене.

В умозаключение ще подчертая, че и през днешния ден съм уверен, че кардинално моделът ни беше само верният за изискванията на рецесия след 2008 година Нямам подозрение, че даже и в този момент, 3 години по-късно и повече от 5 милиарда лв. спомагателен лихвен приход за банковата система от следеното събаряне на лихвите, разрешило на банките да провизират забележителна част от „ съвършените “ си портфейли, преобладаващата част от тях и в този момент имат по-лоши активи от активите на КТБ към 20.06.2014 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР