Избягал убиец е заловен в Пенсилвания, приключва двуседмичното издирване

...
Убиец, който нагло избяга от затвор в Пенсилвания, беше заловен
Коментари Харесай

Убиец, който нагло избяга от затвор в Пенсилвания, беше заловен в сряда в гората от екип тактически офицери, с което се сложи край на интензивното издирване, което ужаси жителите, тъй като беглецът нахлу в домове за храна, промени външния си вид и открадна микробус и пушка в продължение на две седмици в бягство.

Големият пробив на органите на реда дойде през нощта, когато самолет, оборудван с термовизионна камера, улови топлинния сигнал на Данело Соуза Кавалканте, което позволи на екипите на земята да обезопасят района, да го обградят и да се придвижат с кучета търсачи.

„Те успяха да се придвижат много тихо. Имаха елемента на изненада“, каза подполковник от полицията на щата Пенсилвания Джордж Бивенс на пресконференция. „Кавалканте не разбра, че е обкръжен, докато това не се случи.“

Все още въоръжен с пушката, която открадна от гаража на собственик на къща, беглецът се опита да избяга, като пълзеше през храстите. Но куче търсач го покори, каза Бивенс, добавяйки, че той е продължил да се съпротивлява, докато е бил задържан след 8 часа сутринта.

34-годишният Кавалканте е бил ухапан по скалпа и е получил лека рана, каза Бивенс. Куче също се е закачило за бедрото му, каза заместник-маршал на САЩ Робърт Кларк пред Асошиейтед прес, „по това време Кавалканте подаде“.

„Мисля, че изпитваше болка в този момент“, каза Кларк. „Вероятно беше в мъчителна болка.“

Въздушни новинарски кадри показват как полицай бърше окървавената глава и лице на Кавалканте с кърпа.

Не е произведен изстрел. Около две дузини полицаи в тактическа екипировка позираха за групова снимка с Кавалканте, привличайки критики от полицията защитници на реформата и някои членове на обществеността, които го нарекоха неуместно.

„Нашият кошмар най-накрая свърши и добрите момчета победиха“, каза окръжният прокурор на окръг Честър Деб Райън.

Кавалканте беше отведен в близките казарми на държавната полиция в бронирано превозно средство, заобиколено от конвой с мигащи светлини и ревящи сирени, докато пътуваше по магистралата. Два полицейски хеликоптера го последваха отгоре.

Някои жители наблюдаваха преминаването на конвоя. Катлийн Брейди, която живее близо до мястото, където Кавалканте открадна пистолета в понеделник вечерта , направи това, когато тя и малката й дъщеря се прибраха у дома, след като останаха другаде във вторник вечерта.

„Улиците отново са тихи. Нямаше КПП. Слънцето излиза. Жегата спадна“, каза Брейди, описвайки въодушевлението на общността. „Поетична справедливост и справедливост, всичко това едновременно.“

Кавалканте беше изправен пред казармата в Ейвъндейл по обвинение за бягство, според кабинета на съдия Матю Сийви. Предварителното изслушване беше насрочено за 27 септември.

Той беше изведен с оковани ръце и боси крака, облечен в нещо, което изглеждаше като болнична престилка.

Кавалканте беше отведен в държавен затвор извън Филаделфия, за да продължи да служи на доживотна присъда, която той получи миналия месец за убийството на бившата си приятелка.

Ендшпилът за Кавалканте се разигра в югоизточна Пенсилвания точно отвъд гъсто населените западни предградия на Филаделфия, в район с гори, хълмиста земеделска земя и окръжен парк. Полицията докара стотици служители на реда с кучета, бронетранспортьори, коне и хеликоптери, които кръжаха над главите им.

Дългото издирване доведе до затваряне на училища в началото на учебната година, предупреждения към собствениците на жилища да заключват вратите си и блокирани пътища през натоварения уикенд на Деня на труда. През нощта срещу сряда тежко въоръжени полицаи претърсваха сред проливни дъждове и гръмотевици.

Самолет на Администрацията за борба с наркотиците прибра топлинната сигнатура на Кавалканте около 1 часа сутринта, но бурите приземиха самолета за известно време, забавяйки залавянето му с няколко часа, каза Бивенс.

Кавалканте избяга от затвора на окръг Честър в югоизточна Пенсилвания на 31 август, като крачеше между две стени, покрити с бодлива тел, след което скочи от покрива.

През уикенда властите казаха, че Кавалканте се е подхлъзнал извън първоначалната зона на търсене, обръсна се и смени дрехите си, открадна превозно средство, за да измине мили, за да потърси помощ от бивши колеги в северната част на окръга, и след това изостави превозното средство, поне отчасти защото беше ниско гориво.

Властите отказаха да кажат как смятат, че Кавалканте е избягал от първата зона за търсене, а служителите отхвърлиха на въпросите дали са пропуснали шанс по това време да го хванат.

Късно в понеделник шофьор алармира полицията на мъж, отговарящ на описанието на Кавалканте, клекнал в тъмнината покрай редица дървета близо до път в северната част на окръг Честър.

Полицията намери отпечатъци и ги проследи до затворнически обувки, идентични с тези, които той носеше. Съобщава се, че чифт работни ботуши са откраднати от веранда наблизо.

Щатската полиция каза, че смята, че той е търсил място, където да се скрие, когато е видял отворен гараж. Там той открадна пушка 22-калибър и боеприпаси и избяга, когато собственикът на къщата, който беше в гаража, извади пистолет и стреля по него няколко пъти, каза държавната полиция.

Това накара стотици служители на реда да претърсете район от около 8 до 10 квадратни мили (21 до 26 квадратни километра) близо до град Южен Ковънтри, приблизително на 30 мили (50 километра) северозападно от Филаделфия. Кавалканте беше заловен точно в рамките на периметъра на търсенето.

„Той беше отчаян и беше просто въпрос на време“, каза губернатор Джош Шапиро на пресконференцията.

Хората имаха „намерението и намерението да помогнат“ Кавалканте по време на бягството си, каза Бивенс в сряда, но властите осуетиха тези опити. Той не даде подробности, нито каза, че някой е бил обвинен в престъпление.

Кларк, заместник-маршал на САЩ, каза, че сестрата на Кавалканте е била уклончива и е дала на полицията противоречива информация по време на престоя му на свобода, което е накарало властите да я задържат и да предприемат стъпки, за да я създадат депортиране.

„Вярваме, че тя се е опитвала да заблуди правоприлагащите органи. И е много вероятно тя да е имала ресурсите да помогне на брат си, ако той успее да се свърже“, каза Кларк пред АП. „Решихме, че тя трябва да бъде извадена от уравнението.“

Не стана ясно къде живее сестрата. Властите нямат доказателства, че Кавалканте се е сдобил с мобилен телефон или е имал директни разговори с приятели и семейство, каза Кларк, и не знаят някой да му е предлагал материална помощ.

Бягството и залавянето на Кавалканте бяха голяма новина в Бразилия, където прокурорите в щата Токантинс казват, че той е обвинен в „двойно квалифицирано убийство“ при убийството през 2017 г. на Валтер Джуниор Морейра дос Рейс. Властите казват, че става дума за дълг за ремонт на превозно средство, който жертвата му дължи.

Властите в Пенсилвания дори излъчиха запис на майката на Кавалканте, която говори на португалски, умолявайки го да се предаде мирно.

Кавалканте беше осъден за убийството на бившата си приятелка Дебора Брандао, пред децата й през 2021 г. Прокурорите казват, че той е искал да я спре да каже на полицията, че е издирван за убийството в Бразилия. Той беше арестуван във Вирджиния и властите казват, че смятат, че се е опитвал да се върне в Бразилия.

Пазачът на затворническата кула, който беше на смяна, когато Кавалканте избяга, беше уволнен. Бягството остана незабелязано повече от час, докато пазачите не преброиха хората.

Кавалканте беше заловен в сив суичър на Филаделфия Ийгълс, който или намери, или открадна. Въздушни кадри показват как полицай го отрязва, докато го качват в полицейски камион.

Губернаторът обеща на собственика нов.

„На който и да е бил откраднат качулката на Eagles, ако можете да ни уведомите“, каза Шапиро , „Ще направя всичко по силите си, за да ви взема един от тези нови Kelly Green.“

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР