Избухналият между военен конфликт изправи на крака редица световни лидери.

...
Избухналият между военен конфликт изправи на крака редица световни лидери.
Коментари Харесай

Световните лидери: Спрете военния конфликт в Нагорни Карабах

Избухналият сред боен спор изправи на крайници редица международни водачи. От Европа и отвън нея валят апели за деескалация и разговор.
Американският президент съобщи, че Съединени американски щати ще се опитат да спрат насилието, избухнало сред Армения и Азербайджан.
„ Ние следим обстановката доста деликатно. В този район имаме доста положителни връзки. Ще забележим дали можем да я спрем ", сподели Тръмп.
Държавният департамент на Съединени американски щати осъди насилието и прикани за неотложно преустановяване на спора и всякаква изразителност или други дейности, които могат да влошат обстановката.
 Global Firepower: Азербайджан има по-голям боен потенциал от Армения Global Firepower: Азербайджан има по-голям боен потенциал от Армения
Всички параметри на военния потенциал и съоръжение демонстрират, че Азербайджан е по-добре квалифициран за спора с Армения, избухнал в парадайс...
Кандидатът за президент от Демократическата партия и някогашен вицепрезидент съобщи, че военните дейности в района могат да прераснат в нови спорове. Той прикани администрацията на Тръмп да изиска повече наблюдаващи на разграничителната линия и Русия да „ спре да доставя оръжие “ на двете страни.
Турция съобщи, че води договаряния с членове на Минската група, която посредничи сред двете страни.
Руският президент беседва по телефона с арменския министър председател Никола Пашинян, само че детайлности за диалога не са обявени.
Турският президент беседва с азербайджанския президент Илхам Алиев. Ердоган даде обещание поддръжка за Азербайджан, обичаен неин съдружник, заявявайки, че Армения е " най-голямата опасност за мира в района " и прикани " целият свят да застане до Азербайджан в битката му против нашествието и злосторствата “.
Гърция акцентира другарството си с Армения и изрази подготвеност да помогне за понижаване на напрежението в. Телефонният диалог сред външните министри на Гърция Никос Дендиас и министъра на външните работи на Армения Зограб Мнацаканян удостовери мощните другарски връзки сред двете страни.
 Армения търси помощ за Нагорни Карабах от Европейския съд по правата на индивида и от Франция Армения търси помощ за Нагорни Карабах от Европейския съд по правата на индивида и от Франция
Армения се обърна към Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ), с искане да задължи Азербайджан да спре да бомбардира цивилен обе...
По-рано Гърция изрази особена угриженост по отношение на новата ескалация на военните дейности сред Армения и Азербайджан и прикани за въздържаност, неотложно преустановяване на военните дейности и връщане към масата за договаряния в границите на Минската група на ОССЕ.
" Мирното споразумяване на разногласието за Нагорни Карабах в сходство с интернационалното право е единственият метод за реализиране на районна непоклатимост и сигурност ", се споделя в изказване на гръцкото външно министерство.
Европейски Съюз и ОССЕ също приканиха двете страни да прекратят военните дейности и да се върнат към договаряния.
Папа Франциск прикани Армения и Азербайджан да разрешат различията си посредством договаряния.
Генералният секретар на Организация на обединените нации прикани Ереван и Баку неотложно да прекратят военните дейности и да се върнат на масата за договаряния. Гутериш осъди потреблението на мощ и изрази страдание, че измежду жертвите има цивилни. Той също по този начин разгласи, че скоро ще се срещне с министър-председателя на Армения Никол Пашинян, както и с президента на Азербайджан Илхам Алиев.
 Съединени американски щати също се намесиха и желаеха Армения и Азербайджан да спрат военните дейности в Нагорни Карабах Съединени американски щати също се намесиха и желаеха Армения и Азербайджан да спрат военните дейности в Нагорни Карабах
Съединени американски щати се причислиха към апелите на интернационалната общественост за преустановяване на военните дейности в Нагорни Карабах, съобщи БГНЕС. Дър...
Апел за преустановяване на военните дейности пристигна и от НАТО. Страните в спора в Нагорни Карабах би трябвало незабавно да прекратят военните дейности и да стартират мирни договаряния, съобщи специфичният представител на генералния секретар на НАТО за Кавказ и Централна Азия Джеймс Апатурай. В изказването се споделя, че НАТО е " надълбоко загрижена " от огромните военни спорове по границата с Нагорни Карабах “.
„ Страните в спора би трябвало неотложно да прекратят военните дейности, които към този момент са довели до загуба на цивилни животи. Няма военно решение на този спор ", се споделя в изказването.
НАТО прикани всички страни да продължат договарянията за спокойно решение, като акцентира, че в този смисъл поддържа напъните на Минската група.
Боевете в района не престават от през вчерашния ден сутринта сред силите на Армения и Азербайджан. Баку и Ереван се упрекват взаимно за започване на спора. Министерството на защитата на Армения съобщи, че Карабах е бил „ подложен на въздушни и ракетни удари “ от Азербайджан. Баку твърди, че арменските сили са първите, разкрили огън, а азербайджанските войски са подхванали контранастъпление.
Етническите арменци в Нагорни Карабах оповестиха самостоятелност по време на спора, който избухна след разпадането на Съветския съюз през 1991 година Въпреки че през 1994 година се договориха за преустановяване на огъня, Азербайджан и Армения се упрекват взаимно за нападенията към Нагорни Карабах и по продължение на държавната граница сред двете страни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР