Избухналите протести заради смъртта на 46-годишния афроамериканец Джордж Флойд (аутопсия

...
Избухналите протести заради смъртта на 46-годишния афроамериканец Джордж Флойд (аутопсия
Коментари Харесай

Ефект Тръмп или ефект фуражка: Умишлено полицейско насилие срещу журналисти в САЩ

Избухналите митинги поради гибелта на 46-годишния афроамериканец Джордж Флойд (аутопсия сподели, че той е удушен при ареста си), съпроводени с принуждение, приковаха вниманието на целия свят. А полицейската грубост в Съединени американски щати се оказа ежедневна картина в самите митинги – както и вандализмът от избрани сякаш протестиращи.
В просторен преглед планът за проверяваща публицистика Bellingcat демонстрира доста случаи на полицейска грубост против отразяващи митингите публицисти. При това – против всевъзможни публицисти, даже и чужденци. Bellingcat оповестява за най-малко 50 обособени случая, в които представители на медии са били нападани от американската полиция. По тях е стреляно със стоп патрони, употребен е сълзотворен газ, шокови гранати, пикантен спрей и е имало арести.
" Макар при някои произшествия публицистите да са потърпевши инцидентно от полицейски дейности, в болшинството случаи представителите на медиите ясно са се разпознали като такива и също е ясно, че те са съзнателно атакувани от служителите на реда. Тенденцията за полицейско принуждение по отношение на публицисти е забележима в няколко американски града, само че е най-ясна в Минеаполис (бел. ред. – там почина Джордж Флойд) ", написа Bellingcat. И дава няколко образеца:
29 май, екип на CNN е задържан
Арестът става факт, до момента в който една от най-популярните малките екрани в света излъчва онлайн. Екипът е пуснат единствено час по-късно, а законна причина за арест няма, безапелационни са от Bellingcat.

29 май, Луисвил, Кентъки
Екип на друга доста известна американска телевизия – NBC, е съзнателно обстрелян със стоп патрони, до момента в който излъчва онлайн.

30 май, Минеаполис
Шведски и норвежки публицисти, които ясно се разпознават, са уцелени със стоп патрони. Един от потрадалите е безапелационен: " Носех две камери, имах прескарта на врата си, шлем и противогаз ".
30 май, Минеаполис
Фоторепортерът Линда Тирадо е ударена в лявото око, до момента в който отразява митингите. Тя е безапелационна, че е направено преднамерено.

Hey folks, took a tracer found to the face (I think, given my backpack) and am headed into surgery to see if we can save my left eye

Am wisely not gonna be on Twitter while I’m on morphine

Stay safe folks pic.twitter.com/apZOyGrcBO
— Linda Tirado (@KillerMartinis) May 30, 2020
30 май, Минеаполис
Екип на още една известна американска телевизия – CBC, е обстрелян със стоп патрони, въпреки да се вижда, че става въпрос за публицисти.

30 май, Минеаполис
Журналистът Майкъл Адамс е напръскан с пикантен спрей в лицето, въпреки да демонстрира прескартата си и да вика, че е представител на медиите – и то откакто е арестуван и повален на земята!

Оригиналният материал на Bellingcat с още доста потресаващи фотоси вижте ТУК!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР