Избухнаха сблъсъци между полицията и протестиращи в Париж във вторник,

...
Избухнаха сблъсъци между полицията и протестиращи в Париж във вторник,
Коментари Харесай

Сблъсъци в Париж при протест срещу расизма и полицейското насилие

Избухнаха конфликти сред полицията и протестиращи в Париж във вторник, откакто към 20 000 души нарушиха възбраната за събирания. Демонстрацията беше проведена във връзка със гибелта на негър при полицейски арест, осведоми Агенция Франс Прес.
 Протестите в Съединени американски щати стават все по-масови, само че насилието понижава
Протестите в Съединени американски щати стават все по-масови, само че насилието понижава

Десетки хиляди стачкуваха най-вече спокойно в цялата страна

Недоволството беше изразено на фона на безредиците в Съединени американски щати вследствие на митинги против расизма и полицейското принуждение.

Участниците в демонстрацията във Франция използваха лозунги от американското протестно придвижване. Те приканиха за правдивост и отмъщение за гибелта на Адама Траоре, чиято гибел преди четири години се трансформира в идея против полицейския произвол в европейската страна.
 Организация на обединените нации: Протестите в Съединени американски щати акцентират дългогодишните расови неравенства
Организация на обединените нации: Протестите в Съединени американски щати акцентират дългогодишните расови неравенства

Полицейско принуждение, неравенства в опазване на здравето, обучение, претовареност, ендемична дискриминация

Демонстрацията, проведена след публикуването на два разнообразни отчета за повода за гибелта на Траоре, не беше разрешена от полицията поради възбраната за събиране на повече от 10 души в битката с ковид.

Протестът стартира в късния следобяд във вторник пред съд в Северен Париж. Впоследствие участниците в демонстрацията започнаха да хвърлят предмети, а полицията отговори със сълзотворен газ за разпръскане на тълпата. Възникнаха спорадични конфликти, при които полицията беше замеряна с камъни, а силите на реда дадоха отговор с гумени патрони.

Някои протестиращи възпламениха кошове за боклук, колела и скутери и подвигнаха барикади по улиците.

Вътрешният министър Кристоф Кастанер отговори, че " насилието няма място в демокрацията ".

" Шокираният и ужасяващ " Европейски Съюз осъди злоупотребата с власт в Съединени американски щати

Това разгласи висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел

Проведоха се и други митинги във Франция, 2500 души участваха в проява в Лил, 1800 души - в Марсилия и 1200 души - в Лион.

След спор за инспекция на самоличността, 24-годишният Траоре е заловен в къща, където се укрива след 15-минутно гонене от полицията през 2016 година Един от тримата служители на реда, забъркани в ареста,е разказал пред проверяващите, че е съборил Траоре на земята с тялото си. Французинът е изгубил схващане в патрулния автомобил и е умрял до полицейски сектор . Той към момента е бил с белезници, когато парамедиците пристигнали.

В петък френски здравни специалисти оповестиха, че тримата служители на реда не са отговорни за гибелта на Траоре и че той не е починал от задушаване, когато е бил прострян на земята от чиновниците на реда. Експертите са открили, че Траоре е умрял от сърдечна непълнота.

Откритията, третият формален отчет, който оневинява служителите на реда, отхвърлят п редишна съдебно-медицинска експертиза, направена по гледище на фамилията на жертвата, съгласно която Траоре е умрял в резултат на задушаване.

Но през вчерашния ден ново следствие, поискано от фамилията на жертвата, разкрива, че гибелта му е настъпила след употребена от полицията техника при задържането му.
 Седма нощ на протести в Съединени американски щати, Тръмп може да хвърли армията със закон от 1807 година
Седма нощ на протести в Съединени американски щати, Тръмп може да хвърли армията със закон от 1807 година

Използването на федерални бойци за осъществяване на задания на полицията е неразрешено

Противоречията в другите съдебно-медицински специалисти са сходни като при случая с Джордж Флойд, който докара до митинги в Съединени американски щати. Предварителните резултати от аутопсията демонстрират, че Флойд е умрял вследствие на съпътстващи сърдечни проблеми, до момента в който проведената от фамилията му аутопсия е открила, че той е умрял от задушаване в резултат на напън. Впоследствие формалната аутопсия удостовери, че Флойд е погубен след прилепяне на врата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР