Избраният за президент на САЩ Джо Байдън ще назначи дългогодишния

...
Избраният за президент на САЩ Джо Байдън ще назначи дългогодишния
Коментари Харесай

Джон Кери се връща във властта: Байдън обяви ключови имена от бъдещия си екип

Избраният за президент на Съединени американски щати Джо Байдън ще назначи дългогодишния посланик и чиновник в областта на националната сигурност Антъни Блинкън за държавен секретар, съобщи през днешния ден екипът на Байдън, отговарящ за политически преход, предадоха ДПА и Ройтерс.

Бившият държавен секретар Джон Кери ще бъде специфичен делегат на американския президент по въпросите на климата и член на Националния съвет за сигурност. Байдън възнамерява да върне Съединените щати в Парижкото съглашение за климата, отбелязва ДПА.

Линда Томас-Грийнфийлд ще бъде назначена за непрекъснат представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации, а Аврил Хейнс ще бъде новият шеф на националното разузнаване и първата жена на този пост.

Алехандро Майоркас ще бъде назначен за секретар на вътрешната сигурност и ще бъде първият човек на тази служба от латиноамерикански генезис.

Джейк Съливан ще бъде консултант по въпросите на националната сигурност.

Кой е Блинкън

58-годишният Антъни Блинкън, който е бил зам.-държавен секретар и заместител на съветника по националната сигурност в администрацията на президента Барак Обама, има тесни връзки с Байдън.

Ако бъде одобрен, той ще е движещата мощ в опита на идната президентска администрация да преструктурира връзките на Съединени американски щати с останалата част от света, след четири години, през които президентът Доналд Тръмп поставяше под подозрение дългогодишни съюзи, показва АП.

 Антъни Блинкън ще бъде държавен секретар в администрацията на Джо Байдън
Антъни Блинкън ще бъде държавен секретар в администрацията на Джо Байдън
Снимка: AP/БТА

Като номинира Блинкън, Байдън ще заобиколи евентуално щекотливи проблеми, които биха повлияли върху сенатското утвърждение на други двама претенденти от неговия къс лист за американски първи посланик: Сюзън Райс и сенатор Крис Кунс.

Райс би се изправила пред значима опозиция от страна на Републиканската партия и евентуално отменяне в Сената. Тя от дълго време е взета на прицел от републиканците, в това число поради изказвания, направени след смъртоносните офанзиви против американци в либийския град Бенгази през 2012 година

Кунс, който е член на сенатската комисия по външните работи, не има задълбочения опит в ежедневното решение на външнополитическите въпроси, който Блинкън би съдействал на този пост.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР