Избраният за президент и още невстъпил в длъжност Володимир Зеленски

...
Избраният за президент и още невстъпил в длъжност Володимир Зеленски
Коментари Харесай

Украйна: опасност от напрежение между новоизбрания президент и Тръмп

Избраният за президент и още невстъпил в служба Володимир Зеленски се оказа забъркан макар волята си в политическите и правосъдни каузи на Съединени американски щати. Това се сътвори заплаха от напрежение с основен съдружник в рецесията, противопоставяща Украйна и Русия.

Става дума за плануваната, а след това анулирана аудиенция в Украйна на персоналния юрист на Доналд Тръмп Руди Джулиани, която отключи политическите пристрастености във Вашингтон и Киев.

Случаят хвърли светлина върху водещи се в Украйна следствия, които много мощно вълнуват Белия дом поради вероятните им политически последствия в навечерието на президентските избори следващата година.

В любопитна комбинация от паралелна дипломация и персонални ползи някогашният кмет на Ню Йорк Руди Джулиани, който споделя настъпателната визия на клиента си за политиката, разчиташе да се срещне с Володимир Зеленски, комедийния артист, определен на 21 април за президент на Украйна.

Целта му бе да се увери в Киев, че новите украински управляващи няма да преустановят две правосъдни следствия, резултатите от които съгласно него биха могли да бъдат " много потребни " за Доналд Тръмп.

Едното от тях е обвързвано с вероятната интервенция на Украйна в американските президентски избори през 2016 година в интерес на Хилари Клинтън посредством разпространяването на документи, компрометиращи някогашния началник на акцията на Доналд Тръмп - Пол Манафорт. Манафорт след това бе наказан на седем години и половина затвор за измами, свързани с лобистката си активност в Украйна при някогашната проруска власт.

Случаят е подарък от ориста за Тръмп, началото на чийто мандат бе белязано от следствието за съветска интервенция, която Москва отхвърля, само че бе потвърдена в отчета на специфичния прокурор Робърт Мълър.

Второто следствие е обвързвано с украинската компания Бурисма, благосъстоятелност на проруски олигарх, за която няколко години работи синът на Джо Байдън, Хънтър Байдън. Това може да се окаже компрометиращо в миг, когато някогашният американски вицепрезидент се включи в конкуренцията за установяване на претендент на демократите за президентските избори следващата година.

" Врагове " на Тръмп

Володимир Зеленски е в минно поле, защото даде обещание промени в правосъдната система, с цел да бъден комплициран завършек на корупцията. Той желае да уволни основния прокурор Юрий Луценко, който съгласно медиите се е срещал няколко пъти с Джулиани, с цел да разиска тези следствия.

" Зеленски попадна в рисков капан. Или да насърчи следствията, които благоприятстват предизборната акция на Тръмп, или да изгуби поддръжката на Белия дом ", твърди Альона Гетманчук, директорка на мозъчния концерн " Нова Европа " в Киев.

Да ядоса Вашингтон би било прекомерно рисковано за новия украински президент, който, без да има политически и дипломатически опит, наследи въоръжен спор с проруски сепаратисти. За пет години починаха близо 13 000 души в този спор, довел до небивала рецесия с Русия и тежки стопански усложнения.

Непоколебим съдружник, Доналд Тръмп до този миг разсейва страховете, предизвикани в Киев от обещанията в предизборната си акция за доближаване с Владимир Путин. Тръмп се обади на Зеленски да го поздрави още вечерта на успеха му, за огромна изненада на хората от екипа на Зеленски, които си помислиха, че става дума за смешка.

За да изясни анулирането на визитата си, Руди Джулиани изрази безпокойство да не се озове лице в лице с " врагове на президента " Тръмп от обкръжението на Зеленски.

Джулиани даде за образец Сергий Лешченко, някогашен публицист и критик на корупцията. Той разгласява документи, от които стана ясно, че до 2014 година са били дадени милиони долари на Пол Манафорт.

Наливайки масло в огъня, близкият на досегашния президент основен прокурор заплаши във вторник да повдигне на депутата Лешченко обвиняване за оповестяване на класифицирана информация по този въпрос.

Екипът на Зеленски избра да не притегля вниманието към себе си по отношение на този случай. " Надяваме се това неразбирателство да бъде преодоляно ", сподели единствено съветникът на Зеленски Дмитро Разумков.

Според Гетманчук Володимир Зеленски би трябвало най-много да заобикаля да дава обещание каквито и да било резултати и да поеме ангажимент да " подсигурява без значение следствие ": " Най-важното, с което Украйна разполага в Съединените щати, е поддръжката и на двете партии. Да се заиграваш политически с единия или другия лагер би било неприятна концепция ", твърди Гетманчук. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР