Избраният за купувач на бизнеса на електроразпределителното дружество ЧЕЗ у

...
Избраният за купувач на бизнеса на електроразпределителното дружество ЧЕЗ у
Коментари Харесай

2 европейски банки ще финансират Еврохолд за покупката на бизнеса на ЧЕЗ у нас

Избраният за покупател на бизнеса на електроразпределителното сдружение ЧЕЗ у нас - българската " Еврохолд ", ще употребява заем от 2 задгранични банки, както и средства от нарастването на капитала си, с цел да финансира договорката. Това стана ясно след среща на мениджмънта на холдинга с публицисти.

Заемните средства ще бъдат в размер на 300 милиона евро, които дружно с нараствания капитал в размер на 80 милиона евро ще покрият контрактуваната цена от 335 милиона евро за покупката на активите на чешкото сдружение в България. Асен Христов, ръководител на Надзорния съвет на холдинга, изясни, че в началото са били изпратени запитвания до 5 интернационалните банки - Deutsche Bank, Mitsubishi Bank, Unicredit и Nomura Bank.

Две от тях към този момент са създали дю дилиджънс (б.р. развой на изследване на компания преди сделка) и са обезпечили писма за финансова поддръжка. Заради уговорка за конфендициалност Христов отхвърли да уточни кои са те, само че по информация на Money.bg това са немската Deutsche Bank и люксембургската Nomura Bank, които дружно и едновременно ще обезпечат нужната сума.

" Еврохолд " е новият притежател на активите на ЧЕЗ в България

Цената е €335 милиона

Очакваната рента по заема е сред 3 и 4 %, като по думите на Христов стремежът им е да го върнат в границите на 4-5 години. " Чрез тази договорка в България ще влезе задграничен капитал в размер на към 400 милиона евро ", разяснява ръководителят на Управителния съвет на " Еврохолд " Кирил Бошов. Тук той засяга и нарастването на капитала, към което има интерес и от задгранични компании.

Плановете на бъдещия притежател на енергийния бизнес на ЧЕЗ включват основаването на 100-процентово дъщерно сдружение, което да придобие 6-те компании на чехите у нас - " ЧЕЗ Електро България ", " ЧЕЗ България ", " ЧЕЗ Разпределение България ", " ЧЕЗ Трейд България ", " ЧЕЗ ИКТ България " и " ЧЕЗ ЕСКО България ".

Очакванията на мениджмънта са до края на годината договорката да завърши, само че и да не се случи това, договорът сред тях и чешкото сдружение планува по-дълъг период. Сега следва входиране на документи в Комисията за защита на конкуренцията, след което и в Комисията за водно и енергийно контролиране.

Ако договорката се реализира, активите на " Еврохолд " ще набъбнат доста, достигайки по думите на Христов 3 милиарда лв.. Според него с подобен размер компанията ще стане аткрактивна за листване на чуждестрана борса - в Дъблин или Лондон, каквито проекти българското сдружение има.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР