Избраният за евродепутат Радан Кънев от Демократична България обяви в

...
Избраният за евродепутат Радан Кънев от Демократична България обяви в
Коментари Харесай

Радан Кънев: Финансирането на партиите от бизнеса е легализиране на политическия рекет

Избраният за евродепутат Радан Кънев от " Демократична България " разгласи в утринния блок на Би Ти Ви, че е откровено угрижен безусловно за бъдещето на демокрацията в България поради диалозите за унищожаване на партийната дотация и замяната й с финансиране от бизнеса. Според него това е връщане обратно към най-мрачните времена на взаимоотношенията сред политиката и бизнеса. Кънев го назова непосредствено легализиране на феномена политически рекет върху бизнеса - " нещо, което знаем, че съществува ". По думите му тук става дума за практическо легализиране на политическата корупция.

Кънев уточни, че е необичайно да се приказва за въвеждане на американския модел на финансиране на партиите в Европа - тъй като самият модел има много проблеми. Да се приказва за американския модел в Европа е дълбока политическа неначетеност или предпочитание под благовидни изречения да се узакони политическият рекет и корупция, да се отстрани опозицията, разяснява той.

Посочи, че и сега ГЕРБ и Движение за права и свободи са публична коалиция на доста места в страната. Посочи, че главният мотор на концепцията за смяна на финансирането на партиите - Движение за права и свободи, от дълго време съчетава политика и олигархия в една и съща конструкция. Според него е явно желанието на ГЕРБ да подражава на държанието на придвижването поради възхищението на Бойко Борисов като партиен водач от работата на Движение за права и свободи в смесените региони и желанието му да придвижи този модел на национално равнище.

Според Кънев, в случай че се одобри бизнесът да финансира партиите, то тогава би могло почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед доган като притежател на пристанището на Топлоелектрическа централа " Варна " да финансира партията на ГЕРБ. Така предприемачът в лицето на Доган ще може доста по-лесно да получава нужните разрешителни за плана си за частно пристанище. Според него това към този момент е реалност поради безмълвното съучастничество на регионалната администрация във Варна. Моят извод е, че е изцяло допустимо предприемачът да финансира партия ГЕРБ, заключи Кънев.

Обяви, че към този момент приготвя своите въпроси към отрасловите еврокомисари, които ще зададе като евродепутат дали не е нарушено европейското законодателство във връзка с държавното пристанище " Варна изток ", чиито кейове лека-полека се затварят, а не е открито друго място, на което да се реалокира активността му. Междувременно е изцяло реалистично досегашният бизнес на държавната компания да бъде стихотворец от врата на Топлоелектрическа централа " Варна ", който бе платен от Доган. Кънев уточни и че страната също би трябвало да си отбрани правата в този проблем и то по правосъден ред.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР