Избраната за евродепутат Мария Габриел не е подала отказ пред

...
Избраната за евродепутат Мария Габриел не е подала отказ пред
Коментари Харесай

ЦИК с извънредно обяснение за Мария Габриел и решението ѝ да не става евродепутат

Избраната за евродепутат Мария Габриел не е подала отвод пред ЦИК и защото името й към този момент е оповестено от комисията, тя би трябвало да направи това пред Европейския парламент. Това разяснява за Българска телеграфна агенция представителят на ЦИК Александър Андреев във връзка декларираното от Мария Габриел желание да довърши мандата си на еврокомисар.

"Моето персонално мнение е, че отводът би трябвало да бъде изработен пред Европарламента. Имената на евродепутатите са към този момент оповестени от ЦИК и даже са обнародвани в Държавен вестник ", разясни Андреев. Затова, по думите му, откакто Габриел съобщи че се отхвърля, тя би трябвало да направи това пред Европейския парламент. След което Народното събрание да уведоми ЦИК, която да вземе решение и да разгласи идващия в листата за евродепутат. "Към момента такова искане не е постъпило в ЦИК ", сподели още той.

Андреев изясни, че казусът Габриел е друг от този на определените за евродепутати от листата на Движение за права и свободи - Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, защото те са подали своя отвод документално, още преди ЦИК да разгласи имената им за определени и на процедура те са заличени от листите, без изобщо да бъдат обявявани за евродепутати.

Андреев изясни, че в Изборния кодекс няма експлицитна уредба на подобен случай. Има уредба във връзка с предварителното преустановяване на пълномощията на член на Европейския парламент, добави той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР