Избраха Гешев. Ред е на Цацаров в КПКОНПИСъбитията следват зададената

...
Избраха Гешев. Ред е на Цацаров в КПКОНПИСъбитията следват зададената
Коментари Харесай

Акценти от седмицата

Избраха Гешев. Ред е на Цацаров в КПКОНПИ

Събитията следват заложената логичност. Прогнозираният безапелационен избор на Иван Гешев за основен прокурор към този момент е реалност. Това обаче е единствено първата крачка на прогресивните сили към една по-силна, по-ефективна народна власт, към правдивост, сполучливи промени, стопански растеж и разцвет.

Втората ще е когато изберат сегашният основен прокурор Сотир Цацаров за началник на КПКОНПИ. И тогава актуалният ръководител на Върховния касационен съд проф. Лозан Панов и стоящите зад него мракобесни сили ще схванат кон фасул яде ли.

И следва третата стъпка към цялостното демократично благополучие - избират КОЙ за ръководител на Върховен касационен съд.

Депозити за 55.6 милиарда лева отлежават в петте най-големи банки

Петте най-големи банки у нас - УниКредит Булбанк, Банка ДСК, Обединена българска банка, Пощенска банка и Първа капиталова банка са привлекли към 30 септември 2019 година близо 70% от депозитите на предприятията и семействата, вложени в банковата ни система. Обемът на потребителските заеми, отпуснати от тях, доближи 7.47 милиарда лева, или над 60% от общия размер на заемите, предоставени от всички финансови институции - 12.27 милиарда лв.. Жилищните заеми от тези пет банки пък нарастват до 12.03 милиарда лв.. Това демонстрира справката на “Банкеръ” на база на финансовите доклади и данните на банките, публикувани от Българска народна банка.

Политиката на негативни лихви в еврозоната ще се придвижи и в България

Калин Христов, подуправител на Българска народна банка

Състоянието на стопанската система в еврозоната и предстоящото закъснение на икономическия напредък там изискват ултра-стимулираща парична политика. Това положение на еврозоната и тази парична политика на ЕЦБ ще се придвижват у нас посредством комерсиалната съгласуваност на българската стопанска система с стопанската система в еврозоната и посредством механизма на валутния ръб, предвижда подуправителят на Българска народна банка и началник на ръководство "Емисионно " Калин Христов по време на финансов конгрес в София. Неговото очакване за резултата върху банките е обвързвано със опазване или в допълнение разхлабване на паричните условия, което ще води до активиране на така наречен преобръщащ лихвен %. Домакинствата и бизнесът ще продължат да натрупват спестявания. Банките ще поемат по-голям кредитен риск в търсене на рентабилност и при мощно лимитирани благоприятни условия за цялостно отразяване на риска в цената на заемите. Лихвеният марж ще се свива, в композиция на все по-силна конкуренция в областта на платежните услуги, налагането на административни тавани върху някои такси на банките и растящи регулаторни разноски и разноски за киберсигурност.

Парламентът одобри Бюджет 2020 с опция за вдишване на 2 милиарда лева дълг

Със 126 гласа "за " и 92 "против " Народното събрание утвърди на първо четене държавния бюджет за 2020 година. Той бе последният от трите бюджетни документа, формиращи консолидираната фискална стратегия за следващата година. Във вторник Народното събрание одобри на първо четене така наречен "малки бюджети " - на Държавното публично обезпечаване и на Здравната каса.

От 1 януари минималната работна заплата ще стане 610 лв. като държавното управление си е сложило за цел да реализира към края на годината 1400 лв. междинна работна заплата. За защита тази година са отделени 1.9 милиарда лв., което се приближава до условието на НАТО разноските за въоръжение да бъдат над 2% от Брутният вътрешен продукт на страната.

В ревюто си пред депутатите финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че ниската задлъжнялост и уравновесеният бюджет са най-хубавият буфер против рецесията.

Антикомунистическото крушение на Борисов

Александър МАРИНОВ

В последно време най-силното качество на Бойко Борисов – политическия инстинкт – стартира да го подвежда. Наистина, министър председателят наподобява очевидно раздразнителен и обезпокоен не от през вчерашния ден, а на обществените му словесни изцепки по инерция се гледа като на част от шоуто. Но до наскоро тези гафове на Борисов будеха основно смях и майтапи във Facebook и не пораждаха трайни политически последствия. Последите нелепи изказвания към локалните избори към този момент попадат в друга категория. Лидерът на партията стартира да поражда съществени рискове за политическите й позиции в директно бъдеще.

Част от бисерите на премиера демонстрират цялостна некадърност да се осмислят и трезво да се оценят пред обществото резултатите от вота. Дори и неизкушените в политическата просвета хора са наясно, че няма по какъв начин партия, изгубила 20 на 100 от гласовете спрямо предходните избори (и 35 на 100 в регионалните центрове), да е „ по-силна от всякога”. Пъченето с измъчената победа (не разясняваме средствата, благодарение на които бе постигната) се възприема от от ден на ден българи като знак за комплициране и боязън, а не за убеденост и мощ.

Според Цветанов в ГЕРБ царува боязън, цензура и липса на разговор

Бившият заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов счита, че няма предпоставки за предварителни парламентарни избори. В ръководещата партия обаче царува боязън, цензура и липса на разговор.

"Резултатите, които бяха реализирани, методът, по който беше структурирана цялостната акция, и методът, по който се взимаха административни решения и не се съобразяваха с желанието на структурите, които постоянно изнасят всяка акция ", изясни някогашната "дясна ръка " на Бойко Борисов.

По думите на Цветанов Русе и Ямбол са образци за липса на чуваемост с локалните структури, където и слабите резултати са удостоверили това. Според него ГЕРБ завоюва тези избори, само че със съществено оттегляне както в регионалните центрове, по този начин и в доста общини.

Кирил Маричков: Сините са доста по-силни в разграничаването, в сравнение с в обединяването

У нас олигархията е клептокрация, зачената е с обири

Никога не съм взимал комисионни, с цел да кажа по какъв начин се строи язовир, въпреки че запознат съм хидрология повече от Ахмед Доган. Това сподели във видео изявление за „ Студио Банкеръ “ рок легендата и народен представител от Велико народно събрание Кирил Маричков.

В интервюко Маричков сподели още:

Политиците ни са типични представители на народа и работят както би работил съвсем всеки, в никакъв случай не съм очаквал да бъдат други. Затова се отвращавам не от тях, а от манталитета на огромна част от хората.

Публиката на „ Щурците “ ме подведе, това са доста свестни хора. И аз си помислих, че всички са такива.

И аз, и сърдечният хирург, и атомният физик, и оня, дето седи във „ Факултета “ и не знае да се подпише, имаме еднакъв глас в изборите, демокрацията е такава.

Както е споделил Чърчил, няма по мощно опровергаване на демокрацията от петминутен диалог с представител на електората.

Люта пенсионна рецесия чука на вратата

Недостиг в размер на 15.8 трлн. щ. $ ще има в пенсионните системи на Съединените щати, Китай и на други водещи стопански системи към 2050-а, сигнализира влиятелната "Група на 30-е " (Г30). Това е интернационална организация на водещи финансисти и учени, чиято цел е да изследва по-задълбочено разнообразни стопански и финансови въпроси и да изследва обвързваните с тях последствия от решенията на държавния и на частния бранш.

Прогнозираната пенсионна дупка за 15.8 трлн. $ е поправена съгласно инфлацията, тъй че настоящата й номинална стойност към 2050-а ще е много по-висока - в размер на 23% от световния Брутният вътрешен продукт през същата година, показват в отчета си от 75 страници членовете на Г30, измежду които са ръководителят на "Бенк ъф Инглънд " - Марк Карни и някогашните министри на финансите на Съединени американски щати - Тимъти Гайтнър и Лорънс Съмърс. Според тях главен провинен за зеещия недостиг, оценен на 1.2 трлн. щ. $ през 2018-а, са "антикварните " пенсионни системи. А предстоящите по-ниски приходи от спестяванията в епохата на ниски лихвени проценти, задълбочават в допълнение казуса.

Ангелкова изсипа купища обещания в Пловдив

Днес Министърът на туризма Николина Ангелкова откри XI Международна среща по туризъм в Пловдив. Тя даде обещание туризмът тук да стане структуроопределящ бранш за стопанската система на града и района.

Туристическата началничка не пропусна да подчертае, че това може да стане единствено със взаимните старания на страната, локалната власт и бизнеса.

Тя даде обещание по време на Националния съвет по туризъм, който ще се организира на 19 ноември, да предложи форумът в града под тепетата да се впише в календара на Годишната стратегия за национална туристическа реклама. Според нея по този метод ще се насърчи устойчивото му надграждане.

Правителството още веднъж ще пусне "Летище Пловдив " за концесия

Министърът на туризма Николина Ангелкова разгласи, че до края на годината ще бъде оповестена още веднъж концесия за Летище "Пловдив ". Според нея по този метод аеропортът ще успее да се развие. През октомври сходен анонс направи и министърът на превоза Росен Желязков. Процедурата все още е на стадий привършване на предконцесионните разбори.

При първия опит за концесионирането на летището предложения подадоха единствено два кандидата - обединяване отпред с китайската „ Хайнан “ и локален консорциум, формиран от "Тракия икономическа зона " и транспортната компания ПИМК. Стигна се до подписване на контракт с "Хайнан ", само че се отхвърли в последния миг, пропускайки крайните периоди за привършване на договорката. След неуспеха на процедурата интерес прояви само пловдивската община.

И градската администрация обаче направи крачка обратно, защото страната загуби на втора инстанция делото за перона на летището. Страни по делото са държавното сдружение „ Летище Пловдив “ ЕАД и частното „ Летище Пловдив “ АД.

BIS работи по виртуална валута на централните банки

Бордът на шефовете на Банката за интернационалните разплащания е определил на 10 ноември французина Беноа Кьоре за началник на ново отделение на институцията - Иновационен център. Той би трябвало да ускори интернационалното съдействие сред централните банки в региона на най-модерните финансови технологии. А първата му задача ще е да създаде обществени други възможности на частните начинания за цифрови валути каквато е Libra на "Фейсбук ".

Господин Кьоре ще встъпи в служба на 15 януари 2020-а с петгодишен мандат. От януари 2012-а той е член на изпълнителния ръб на Европейската централна банка, а от 2013-а ръководи Комисията за разплащания и пазарни инфраструктури, която дава отговор за интернационалните и европейските връзки, пазарните интервенции, пазарната инфраструктура и разплащания и упражнява контрол върху разплащателните системи. Кьоре управлява и излъчената от Г-7 работна група за основаване на световна "устойчива " цифрова валута (stablecoin) и е съпредседател на работната група на Борда за финансова непоклатимост. Осемгодишният мандат на французина в ЕЦБ изтича на 31 декември 2019-а.

Американските милиардери си изпускат нервите

Ако някой се пита какъв би бил материалният резултат от препоръчаните от сенатора демократ Елизабет Уорън данъчни нараствания за богатите, отговор оферират оценките на двама икономисти, които я поучават за данъчната й стратегия - Еманюел Саец и Гейбриъл Цукман, написа "Ню Йорк таймс ".

- "Ако налог благосъстояние беше въведен, примерно, през 1982-а, господин (Бил) Гейтс, който е спечелил първия си милиард до 1987-а, би натрупал през 2018-а единствено 13.9 милиарда $ вместо 97 милиарда $ ";

- "Колкото до листата на "Форбс " с 400-е най-богати американци, всеки от тях би имал приблизително по 3.1 милиарда щ. $, а не като в този момент - по 7.2 милиарда $ ";

- "Онова, което биха постигнали 6% налог благосъстояние (предвиждан от госпожа Уорън, в случай че стане президент), е, че при такава ставка е много по-трудно човек да остане милиардер на 70, 90 и т. н. години ", добавя Цукман.

"Еврохолд " апелира в съда решението на Комисия за защита на конкуренцията да блокира договорката с ЧЕЗ

"Еврохолд " АД внесе тъжба в Административен съд – София област против решението на Комисия за защита на конкуренцията да блокира договорката по придобиването на активите на ЧЕЗ в България. Чешката енергийна група също е подхванала административни ограничения против решението на българския регулатор.

Застрахователният холдинг акцентира, че ще пази ползите на своите над 9000 акционери след решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за възбрана на договорката с ЧЕЗ Груп, следвайки своята отговорност пред тях и изпълнявайки своите отговорности.Компанията резервира интереса си към придобивания в енергийния бранш в района и вижда в тях опция за диверсификация на портфолиото си.

В края на октомври Комисия за защита на конкуренцията блокира следващия опит на ЧЕЗ да продаде активите си в България със противоречиви причини.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР