Избраха Дейвид Малпас, бивш високопоставен служител в Министерството на финансите

...
Избраха Дейвид Малпас, бивш високопоставен служител в Министерството на финансите
Коментари Харесай

Дейвид Малпас е новият президент на Световната банка

Избраха Дейвид Малпас, някогашен почитан чиновник в Министерството на финансите и доближен на американския президент Доналд Тръм, за президент на Световната банка. Той ще поеме поста от българката Кристалина Георгиева, която краткотрайно заемаше длъжността, осведоми БГНЕС.

Изборът на Малпас от борда на шефовете на финансовата институция беше предшестван от „ открит и транспарантен “ развой на номинации, по времена който държавите-членки на организацията предложиха своите кандидатури, уточни в изказване банката.

Анализатори обаче акцентираха, че след основаването на Световната банка след Втората международна война, всичките ѝ президенти са американци, което е неписано предписание, гарантиращо, че европеец ще заеме управителния пост в сестринската институция – Международния валутен фонд. Изборът на нов началник на банката идва единствено седмица преди взаимното пролетно съвещание на двете финансови институции.

Малпас беше единственият претендент за поста и номинацията му от страна на Тръмп през февруари провокира опасения, че той – като неприкрит критик на банката, ще омаловажи задачата на институцията. 63-годишният финансист, който беше заместник-министър на финансите по интернационалните въпроси на Съединени американски щати, нееднократно е заявявал, че заемодателските практики на Световната банка са „ корумпирани и неефективни “ и се е оплаквал, че институцията е прекомерно великодушна към Китай.

През последните месеци обаче Малпас смекчи тона, като съобщи, че е предан на задачата на банката да изкорени бедността и че промените, почнали предходната година, кореспондират с доста от отправените от него рецензии.

През последните години някои от разрастващите се страни насочиха директни предизвикателство към Световната банка и Международния валутен фонд, настоявайки за по-открит развой, основан на заслуги. От банката бяха принудени да разгласят обществено, че са разбрали посланието и процесът по избиране на нов президент е открит и почтен. Но дребното неамерикански претенденти през последните години не получиха задоволително поддръжка от огромните акционери на финансовата институция.

Мнозина, в това число някогашни водещи финансисти от Финансовото министерство на Съединени американски щати и от двете политически партии, остро са подлагали на критика Малпас и неговата подготовка, изтъквайки неуспеха му да планува световната финансова рецесия по времето, когато е бил отпред на банкрутиралата капиталова банка „ Беър Стърнс “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР