Изборният туризъм се случва с помощта на местните кметове. Те

...
Изборният туризъм се случва с помощта на местните кметове. Те
Коментари Харесай

Проф. Константинов: Изборният туризъм се случва с помощта на местните кметове

Изборният туризъм се случва благодарение на локалните кметове. Те ги записват, докарват ги с рейсове и след това ги връщат.

Това сподели в утринния блок на Българска национална телевизия проф. Михаил Константинов.

Математикът разкри неуместен случай отпреди години, когато на един адрес в София за локалния избор били регистрирани, че живеят 4000 души.

Според Константинов един от методите да се реши този проблем у нас е да се прави инспекция на въпросния адрес и в случай че при две визити няма никой, на кмета да му бъде наложена солена санкция от порядъка на 50 или 100 хиляди лв., тъй като „ явно е излъгал ".

Относно самия избирателен развой проф. Константинов означи, че за първи път на локален избор ще се гласоподава смесено – и с хартиени бюлетини, и с машини, което по думите му ще бъде предизвикателство, изключително в случай че част от машините дефектират.

Политологът Даниел Стефанов пък изясни, че изборният туризъм не е единствено български феномен, а се следи и в Западна Европа и Съединени американски щати, като е присъщ за доста дребни изборни региони. В българския случай той дефинира като неточност решението селата с до 100 поданици да гласоподават за кмет, вместо да бъде назначен подобен.

„ Опитваме се с механически ограничения да решим един политически проблем. Това най-вероятно са платени хора, които отиват и гласоподават, сподели още той по тематиката с изборния туризъм.

На въпрос дали изборите ще минат по безпрепятствено поради машините, Стефанов изрази запаси.

Не съм сигурен, че изборите ще минат по-лесно поради машините. Комисиите са натоварени с много по-сложни задания. Това са към 90 хиляди души и е ясно, че не всички ще имат най-високо равнище на подготовка. Другият проблем е, че по този начин политизирахме двата метода на гласоподаване, че когато нещо стане с едната форма на гласоподаване, другата група „ скача “ и споделя: „ Така не може да се гласоподава! “. Трябва да се откри един способ на гласоподаване и да бъде прибавен както би трябвало, счита политологът.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР