Изборният кодекс, който беше приет преди 8 години, се променя

...
Изборният кодекс, който беше приет преди 8 години, се променя
Коментари Харесай

Машини срещу бюлетини: Юристи внесоха подписка в парламента против хартиения вот

Изборният кодекс, който беше признат преди 8 години, се трансформира за 25-ти път, споделят специалистите и регистрират плюсовете и минусите на смесеното гласоподаване с машини и хартии. Междувременно група адвокати внесоха подписка в Народното събрание против хартиения избор.

По-малко човешка интервенция, по-обективни резултати - споделят група адвокати в отбрана на машинния избор. Поправено - първи, втори, трети път. Този протокол демонстрира резултати от последните смесени избори с хартия и машина.

" Твърди се, че са механически неточности, не мисля по този начин. Поправянето на протоколи, подменяне на протоколи, мъкнене на чували в изборната нощ, практиките да се снима, на индианска нишка с конец да се мери и така нататък - тези практики се преустановиха. Машината е стъпка напред ", съобщи Атанас Бояджиев - юрист.

Говорят посредством числата: при изцяло книжен избор през 2017 има 169 000 недействителни бюлетини, а единствено преди месец, при напълно машинен избор - 9000.

" Тоест една приблизително огромна парламентарна група в Народно събрание би могла да бъде излъчена поради недействителните гласове ", разяснява Атанас Бояджиев.



Според Весела Кънчева, също юрист, ще се върнат още веднъж задрасканите, " замацани " протоколи и вероятно неприятните практики в тъмните стаички, в които знаем, че се отчитаха по някакъв метод купените и корпоративните гласове.

Павлинка Михайлова от Русе е била в секционна изборна комисия пет пъти. Напът е обаче да се откаже.

" Ако извърнат и хартия, и машина ще стане една голяма каша, батак голям. Зависи кой какъв брой е сбъркал в попълването на документите и оттова нататък - до сутринта ", споделя тя.

А изборните специалисти откриват и други подводни камъни.

" Защото може да се случи, че в една секция единствено няколко индивида гласоподават с бюлетини, което значи, че ние ще знаем те по какъв начин са дали своят вот ", споделя Румяна Дечева.

Решението би било просто: да разделим машинното гласоподаване от хартиеното, прибавя тя.

" Да се видят първо тези 110 000 български жители, които са декларирали предпочитание с бюлетини, ГРАО да направи инспекция, да бъдат открити географски къде се намират, да бъде стартирана организация за секции с хартиено гласоподаване ".

Група юристи към този момент внесе 6 500 подписа в Парламента срещу връщането на хартиената бюлетина.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР