Изборният ден премина, но офанзивата все още е голяма, резултатите

...
Изборният ден премина, но офанзивата все още е голяма, резултатите
Коментари Харесай

Тончо Краевски: Два процеса стигнаха своята кулминация на проведените избори

Изборният ден мина, само че офанзивата към момента е огромна, резултатите към момента ненапълно неразбираеми. Много балотажи ще има в цялата страна, какво се реши, какво се чака? Темата продължаваме да разясняваме в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " с политолога Тончо Краевски

Г-н Краевски, какви са вашите усещания от извършения в неделя локален избор?

Две неща ми направиха мощно усещане и те са приключването на два процеса, които текат от години и стигнаха кулминационна точка. Това е от една страна окопаването на ГЕРБ като дясна консервативна национална партия в регионалните градове и пробива в София на прогресивната демократична “Продължаваме смяната ", което е естествената наклонност, за другите източни страни и освен. Това е по този начин и в Унгария, и в Полша, по този начин е и в Турция, апропо. Либералната, прогресивната съпротива има собствен бастион в столицата, до момента в който консервативните ръководещи отвън столицата.

Да, направихте едно съпоставяне...

Между другото, вижте, че те са мисля, че и едните, и другите по някакъв метод са удовлетворени от случилото се.

Смятате ли, че в действителност Бойко Борисов е удовлетворен от резултата, тъй като за първи път от съвсем 20 години ГЕРБ губи властта в София?

Аз мисля, че единственото, от което има условия да не е удовлетворен, е че Хекимян няма да отиде на балотаж. Много малко партии и доста малко водачи могат да държат един град 20 години и нормално това се случва в по-малките градове и доста рядко в град, с размерите и динамичността на столицата на България, София е един от огромните европейски градове, въпреки всичко. Така че 20 години да я управляваш не е по никакъв начин малко. И както виждате, след доста години и Ердоган в Истанбул и Орбан е изгубил в Будапеща - тези неща са безусловно естествени. И това беше по-скоро предстоящо. Единственото отчаяние за ГЕРБ е, че не стигнаха до балотаж. Но това са дължи на доста фактори, най-много на доста мощната акция, която направи Ваня Григорова.

И може би на избора на ГЕРБ за претендент за кмет в София - един от водещите, може би фактори. Силна акция на Ваня Григорова, само че въпреки всичко да посочим и кои бяха нещата, които направи ГЕРБ, с цел да се стигне до това състояние и да не отидат на балотажа.

Със сигурност това не беше мощен избор за претендент. Те на първо място трябваше да си активизират партийното ядро, изключително след събитията от 2020-2021 година - митингите против ГЕРБ и сигурно има огромно терзание в редиците им. Най-вероятно у Бойко Борисов има терзание да се издигне за каквото й да е тясно партиен претендент - дали за министър-председател, дали за президент, дали за кмет на София.

Защо смятате по този начин?

След митингите против ГЕРБ, ГЕРБ има доста сериозна контузия от тази изолираност, в която бяха попаднали преди 2 години. Те сега са съумели да извърнат обстановката, в обстановка в която наподобява, че по-скоро ПП-ДБ е изолирана от всички други парламентарни сили. Според мен, към този момент можеха да си разрешат да излязат от това и да пуснат на напред във времето един същински партиен претендент от ГЕРБ, без да се тормозят. Но аз го приписвам това нещо на контузията от 2021 година

Сравнихте обстановката в България с Турция, с Унгария, като че ли това е едно обикновено развиване на нещата по отношение на интернационалните трендове, протичащото се по света. Тогава показателни ли бяха съответно тези локални избори, господин Краевски и какво може да се промени от тук насетне, откакто партията се трансформира в София. Да създадем един паралел и по отношение на интернационалните трендове. Какво персонално вие очаквате?

Какво чакам да се случи на балотажа ли?

Да, след този локален избор? Осем от регионалните градове имат към този момент определени кметове на първи тур, само че в по-голямата част знаем, че ще се организира балотаж?

Да, както виждате в доста градове ГЕРБ съумя на първия тур да си завоюва изборите. На доста места обаче ПП-ДБ ще имат съществено наличие в общинските препоръки, даже там, където не отиват на балотаж, почти 20% са съумели да осъществят в цялата страна, което е триумф за тях. Какво може да се каже за втория тур? Липсата на претендент на балотажа в София ще бъде проблем за районните кметове на ГЕРБ, тъй като няма да могат да излязат евентуално огромна част от гласоподавателите им да гласоподават. Защото, в случай че не излезеш да гласуваш за община, най-вероятно няма да излезеш да гласуваш за областен кмет. След приключването на изборния ден, изглеждаше, че Васил Терзиев е направил доста огромен резултат.

Но виждаме, че се стопиха много процентите.

Да, дистанцията изглеждаше 15%, сега е по-малко от 9 с Ваня Григорова.

Което в действителност ни навежда на мисълта, че може да се трансформират нещата на втори тур.

Да, разликата сред тях към този момент наподобява преодолима. Ваня Григорова има мостове към други електорати -  “Има подобен народ ", които са доста анти “Продължаваме смяната " настроени. Те евентуално ще гласоподават, хората, които са дали своят вот за Има Такъв Народ ще гласоподават за нея.

Вече дори го обявиха, че ще поддържат госпожа Григорова.

“Възраждане " може би няма да я поддържат официално, там те се счепкаха по време на акцията с нея, само че една огромна част от техните гласоподаватели е прекомерно евентуално да я поддържат по съвест, а не тъй като по този начин ще им кажат. Освен това, въпреки това Васил Терзиев няма мостове към други партийни електорати. Той има инерцията на това, че е пръв, че води на първи тур - има подобен феномен на инерцията и на конформисткия избор, който е на негова страна.

Но въпреки това, не можете да се огледате и да посочите нито един различен претендент, чиито гласоподаватели биха подкрепили Терзиев. Нито гласоподавателите на Вили Лилков, да вземем за пример, които особено за него са дали своят вот, с цел да не гласоподават за Терзиев, нито тези на Има Такъв Народ, нито тези на “Възраждане ". И съгласно мен, тези на ГЕРБ няма, само че държанието на гласоподавателите на ГЕРБ ще бъде решаващо на втори тур. Ако те си останат всеобщо у дома, в случай че една част от тях излязат да поддържат Терзиев или Григорова, те могат да наклонят доста нещата. Но тяхното държание за мен не може да се планува. Аз не знам какво ще създадат.

Г-н Краевски, знаете един скандал с машините прекатурна нещата 48 часа преди вота, интригата, която се заформи. Възможно ли е обаче, тази конспирация, която действително активизира електората на ПП-ДБ, може би, видяхме го това. Възможно ли е тези машини да бъдат върнати за втория тур? Какво мислите, допускате ли, че в действителност могат да върнат машините за втория тур?

Нямам визия, по-скоро ми се коства, че би било меко казано необичайно в границите на една седмица, в случай че има съществени учредения, да считаме, че са проблем машините и че са компрометирани по някакъв метод и в границите на една седмица да се окаже, че към този момент можем да гласуваме с тях в цялата страна. Но следва да забележим. Аз мисля, че по-скоро изглеждаше по този начин, че електората може да е мобилизиран от тази преживелица, когато Терзиев си стоеше на 38%, само че сега е на 31%, което е тъкмо толкоз, колкото му даваха в действителност водещите социологически организации. И по-скоро наподобява като да нямаше трагичен резултат това нещо, с изключение на може би върху общата изборна интензивност, която сякаш малко да се е вдигнала, поради въпросния скандал. Тази конспирация сътвори някакъв заряд в последните два дни.

Така е да, по този начин е и ще забележим какво ще се случи?

Но не наподобява да е вдигнала изключително резултата на Васил Терзиев, най-малко за София, не мога да осъждам за другите градове.

Очаквате ли, господин Краевски сглобката да си остане все по този начин постоянна на пръв взор, след тази избори?



Възможна опасност за нея беше прочее, точно ПП-ДБ да се провалят в София. Защото в случай че бяха се провалили в София и то против ГЕРБ, това щеше да бъде неудържима позиция към този момент за политическото управление на обединенията вътре да продължат да вземат участие в нея. Защото това щеше да е сигнал, че техните гласоподаватели се разочароват, че техните гласоподаватели считат, че те са създали компромис с ГЕРБ и ръководят дружно с Борисов и с Пеевски. Но явно техните гласоподаватели по-скоро имат вяра на тяхната версия, и на техните тълкования на нещата и остават лоялни към този момент. Но в случай че ги бяха напуснали, бяха демобилизирани по някакъв метод, това щеше да даде доста мощен сигнал и може би щеше да ги накара да премислят присъединяване си в това ръководство, и може би да подадат оставка.

От друга страна, съображенията също на ГЕРБ, имаше риск при доста едва показване, отвън София, също да потърсят излаз от сглобката, в случай че видят, че това доста вреди на партията. Но отново споделям, че и двете страни имат какво да приберат у дома. Сега ще забележим на втория тур, на балотажите какво ще стане. Но като цяло нито една страна не е взела доста съдбоносен превес в страната, който да убеди другата, че би трябвало да скапе сглобката.

Което е значимо и основно, виждаме, че в действителност партиите, водачите не са решителни. Това не е по никакъв начин добре, по никакъв начин добра наклонност.

Освен това, в последна сметка логиката на тази сглобка е повече външнополитическа в сравнение с вътрешнополитическа. Така че с или без резултатите от локалния избор, логиката продължава да е настояща.

Винаги задаваме един от може би клишираните въпроси, само че за жалост, той е като че ли настоящ непрекъснато. Допускате ли, господин Краевски предварителни избори?

Предсрочни ще рече по-рано от април 2027 година - най-вероятно ще има, не си представям до 2027 година да изкара този парламент, само че не мисля и че ще бъде и много-много скоро. За в този момент не виждам какво ще разтури ръководството. Ако “Продължаваме смяната " си печелят другата седмица в София, което отново не мисля, че им е обезпечено по никакъв метод, тъй като Ваня Григорова ще даде доста огромна борба, само че в случай че си вземат София, те по този начин за месеци напред ще могат удобно на крилете на тази еуфория да продължат да ръководят.

А в случай че не? Ако завоюва Ваня Григорова, тогава по какъв начин виждате развиването на нещата?

Аз не считам, че ПП-ДБ изобщо преглеждат подобен сюжет, те не са мислили за подобен сюжет, по този начин както на изборите пролетта те не бяха мислили сюжет в който те да не са първи. Така че нямам визия какво ще създадат, тъй като и те не са мислили какво ще създадат, в случай че не победят. Те мислят единствено през победа.

Аз ви запитвам по-скоро вас като политолог и наблюдаващ на процесите. Ако Ваня Григорова, която е подкрепена, знаем от локална коалиция,  съставена от 16 мисля леви партии. Какво ще се промени тогава, съгласно вас? Как ще възприемат другите партии нейната победа? Защото това ще бъде в действителност една огромна смяна в ръководството за София.

Това е по този начин, това сигурно доста ще промени пейзажа  в София. До някаква степен, тя даже и да не завоюва кметското място, тя към този момент е доста огромно събитие.

Така е, да.

Но, мисля си, че при една нейна победа, това е допустимо и да укрепи сглобката, която ще се почувства застрашена от антисглобка избор.

Нека да я кажем, кой е тази антисглобка избор?



Ако победи Ваня Григорова, то ще бъде, тъй като ще е съумяла да активизира фронт.

Мобилизира доста шарени партии, аз го споделих първоначално.

Да, значи целият избор на Българска социалистическа партия, на “Има подобен народ ", на “Възраждане ", само че освен това. Това значи, че тя е съумяла също така да погълне забележителна част от вота, който преди 4 години имаше на втория тур Мая Манолова, която тогава стигна доста близо до успеха. Този избор през днешния ден е значимо по какъв начин ще бъде разграничен, вотът, който тогава още беше против ГЕРБ, по какъв начин се разделя през днешния ден сред Васил Терзиев и Ваня Григорова, т.е. кой взима тази, по този начин да се каже, по-дясната, по-либералната част на този избор и какъв брой огромна част от него ще отиде при твърдо лявата Григорова. И в случай че тя успее да прибере по-голямата част от този тогава протестен избор преди 4 години, това значи, че вятъра духа нейните платна и че тя е нагласила платната си по-добре.

Като за край да обобщим нашия диалог?

Като за край, да, това би могло и да подейства и укрепващо на властта. Защото, представете си, в случай че не съумеят да завоюват в София, за тях просто ще бъде доста ужасно...

Говорите за ПП-ДБ?

Да, за ПП-ДБ ще бъде доста ужасно живот отвън властта, в случай че не съумеят да завоюват в София. Ако завоюват в София, може би дори по-вероятно да се почувстват удобно да отидат на парламентарни избори.

Но, в случай че пък Ваня Григорова, казахте  спечели, тя може да бъде заварката на сглобката и да скрепи сглобката?

Да, сигурно. Защото по същия метод, по който сглобката стартира против Румен Радев, по същия такава външна опасност дали от “Възраждане ", дали от Ваня Григорова, може да бъде съперникът, от който се нуждаят, с цел да продължат да се държат дружно.

По думите ви да разбирам, че се обрисува едно устойчиво ръководство, не очаквате сглобката да се разпадне?

Ами да забележим, да забележим, апропо, това е доста забавен фронт, да забележим Бойко Борисов дали ще съобщи, тъй като той беше споделил нещо такова преди началото на акцията, че там, където ГЕРБ няма човек на балотажа, мисля, че по този начин беше споделил, ще поддържат този на ПП-ДБ, да забележим дали ще го създадат. 

Дали ще го създадат, това ще бъде значимо. 

Много забавен въпрос, да.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР