Изборните резултати в Борован продължават да тресат малката община, като

...
Изборните резултати в Борован продължават да тресат малката община, като
Коментари Харесай

Игри на волята! Кървава битка в Административния съд във Враца заради изборите в Борован /снимки/

Изборните резултати в Борован не престават да тресат дребната община, като този път пристрастеностите се придвижиха в постройката на административния съд във Враца, видя кореспондент на организация BulNews.
Преди минути завърши съвещанието по делото, с което изгубилият претендент Иван Костовски от ГЕРБ желае анулиране на изборите за кмет в община Борован. В залата се явиха той, юристът му Владимир Христов, ответникът Десислава Тодорова, представлявана от юрист Ирина Иванова и Боряна Тончева, както и ръководителят на ОИК в Борован Яна Бецинска.
По време на правосъдното съвещание, управлявано от арбитър Босерка Бойчева от Монтана, бяха разпитани 7 очевидци, които изложиха обширно усещанията си от изборния развой в общината. Трима от тях – Людмил Любенов, Коцка Генова и Тодор Жильовски обясниха, че по време на втория тур на изборите са станали очевидци на редица нарушавания. Никой от изброените обаче не подписал изборните протоколи в края на деня с изключително мнение или възражения. Оказа се даже, че единият от очевидците – Любен Любенов е снимал изборната урна от преносимата секция, на която бил зам.-председател. Снимката бил направил, с цел да покаже дадени нарушавания, макар че по този начин самият той нарушавал тайната на вота.
По време на днешното съвещание очевидците от страна на Иван Костовски описаха, че на 3.11.2019 година някои от гласоподавателите, записани в листата за гласоподаване с преносима секция не са изглеждали по никакъв начин зле и са били здрави хора. Някои са цепили дървата си при визитата на членовете на преносимата СИК, други не са имали самообладание да упражнят правото си на глас и да отидат да си пазарят, а трети са хранили животните си.
Нито един от тримата очевидци обаче не отбелязал нередностите в протоколите и не алармирал навреме на ОИК или ЦИК.
В залата бяха изслушани и четирима очевидци, призовани от отбраната на спечелилия кмет инж. Десислава Тодорова. Пред съда те обясниха, че по време на изборния ден не са ставали очевидци на никакви нередности, а при приключването му и оформянето на протоколите никой не е изискал да изрази изключително мнение или да опровергае по някакъв метод изборния резултат.
По време на описа за спокойната конюнктура по време на изборния ден на една от свидетелките на отбраната, в залата се разнесоха крясъци на друга свидетелка по делото – Коцка Генова, която упрекна съселянката си в неистина и изкрещя, че няма позор. Това принуди съдията да я накара да напусне правосъдната зала.
След чуването на очевидците юрист Христов още веднъж изиска от съда да постанови наново броене на бюлетините в СИК 4, 5, 6 и 12, както и да се направи експертиза и ръчно броене на действителните и недействителните гласове от втория тур на локалните избори за кмет на община Борован. Искането му обаче беше оставено без почитание от съда, защото с цел да се разреши то би трябвало да има вписани възражения или особени отзиви в протоколите от въпросните СИК, а в нито една от 12-те секции в общината няма вписани възражения.
По думите на ръководителя на ОИК – Борован Яна Бецинска, изборният развой в общината е бил изопачен, а резултатът трябвало да се разгласи за нереален и да се проведат нови избори. Именно заради тази причина част от членовете на ОИК-Борован подписали протокола за изборния резултат с изключително мнение.
От отбраната на инж. Тодорова пък бяха повече от безапелационни, че изборите в общината са минали без проблем и не е имало нарушавания от страна на СИК-овете. По думите на юристите Ирина Иванова и Боряна Тончева, нарушаване е имало от страна на ОИК-Борован, защото задължението на общинската изборна комисия е да обобщава резултатите от СИК-овете, а не да привиква членове на комисии и да ги разпитва за действителни и недействителни бюлетини.
С решение по проблема за изборния резултат в Борован съдът ще излезе другата седмица.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР