Изборните резултати бяха приветствани като победа за английския, шотландския и

...
Изборните резултати бяха приветствани като победа за английския, шотландския и
Коментари Харесай

Победа за национализма: Тримуфът на Джонсън може да доведе до разпад на Великобритания

Изборните резултати бяха приветствани като победа за британския, шотландския и ирландския шовинизъм - и може би вещаят завършек на Обединеното кралство.

Категоричният успех на Борис Джонсън ще му разреши да извади Англия от Европейския съюз идващия месец, само че би могъл да докара до раздробяване на съюза, свързвал Англия, Шотландия и Северна Ирландия от епохи.

Въпреки че Консервативната партия на Джонсън победи опозицията в съвсем цяла Англия с обещанието " да реализира Брекзит ", шотландските националисти взеха 48 от общо 59 депутатски места в Шотландия.

В Северна Ирландия последователите на обединена Ирландия завоюваха повече депутатски места от тези в провинцията, които желаят да останат част от Обединеното кралство - за пръв път от подялбата на острова през 1921 година, отделила английска Северна Ирландия от Република Ирландия на юг.

През цялата предизборна акция Джонсън заявяваше, че е лоялен на съюза, и отхвърляше обвиняванията, че договорката му за Брекзит би основала икономическа преграда сред Англия и Северна Ирландия.

Джонсън се похвали, че неговото консервативно държавно управление е получило " нов мощен мандат " освен да реализира Брекзит, а и да сплоти страната и да я поведе напред. Опонентите му обаче настояват, че точно фактът, че е

заложил на британския шовинизъм

с обещанието " да реализира Брекзит " за сметка на ползите на Шотландия и Северна Ирландия, е бил решителен за триумфа му. И триумфиращите шотландски и ирландски националистически водачи, и победените съперници възприеха успеха на Джонсън като отваряне на пътя към дезинтеграцията на Обединеното кралство.

Това, че Борис Джонсън си обезпечи болшинство, несъмнено е добра вест за Шотландската национална партия, сподели Джо Суинсън, водач на Лебералдемократическата партия, която загуби личното си депутатско място против Ейми Калахан от Шотландската национална партия, а дружно с него и партийния пост. Някои ще честват поради вълната от шовинизъм, която залива и двете страни на границата, съобщи Суинсън.

Според водача на Шотландската национална партия Никола Стърджън резултатът е

явен мандат за втори плебисцит за независимостта на Шотландия.

Шотландия, политически сътрудник на Англия от 300 години, гласоподава срещу разединение от Обединеното кралство с 55 против 45 % на референдума през 2014 година Но шотландците поддържаха оставането в Европейски Съюз на референдума за Брекзит през 2016 година и съгласно Стърджън Брекзит значи, че те би трябвало да имат още веднъж думата по въпроса за независимостта.

" Борис Джонсън може да има мандат да извади Англия от Европейски Съюз, само че изрично няма мандат да извади Шотландия от блока. Шотландия би трябвало да има право на избор за личното си бъдеще ", сподели тя.

 Никола Стърджън
© Reuters

Никола Стърджън

Мнозинството от гласоподавателите в Северна Ирландия също гласоподава срещу овакантяване на Европейски Съюз и партиите анти-Брекзит за пръв завоюваха множеството депутатски места в английската провинция. Националистите обявиха, че резултатът проправя път към

избор дали да има обединена Ирландия.

" Вървим към " избор за границата " (Border Poll). Не мога да посоча съответна дата, само че би трябвало стартираме да се приготвяме още занапред ", сподели водачът на " Шин Фейн " Мери-Лу Макдоналд. По думите й " би трябвало да се провежда структурирана полемика за нова Ирландия и конституционни промени ". " Не считам, че юнионистите би трябвало са разтревожени или уплашени - това е голям късмет за всички, които живеят на този остров ", съобщи тя.

Сред изгубилите депутатското си място е и Найджъл Додс, заместник-лидер на Демократичната юнионистка партия - партията, която крепеше консервативното държавно управление на малцинството в Лондон след последните избори през 2017 година

Сега партията счита, че в последна сметка е била предадена от договорката на Джонсън с Брюксел за Брекзит, която съгласно нея би основала икономическа граница сред Англия и Северна Ирландия.

Голямата подигравка във всичко това е, че десетилетия наред юнионистите се бояха от ирландските националисти и бяха решили, че те са огромната опасност, а в действителност огромната опасност се оказа британският шовинизъм, по думите на Майк Несбит, някогашен водач на Юнионистката партия на Ълстър. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (841)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР