Изборната кампания показа, че все повече хора искат да участват

...
Изборната кампания показа, че все повече хора искат да участват
Коментари Харесай

Рекорд! 36 000 души искаха да се доберат до властта

 Изборната акция сподели, че от ден на ден хора желаят да вземат участие в ръководството. Социалният антрополог и политолог Васил Гарнизов разяснява дали през годините се е изменила народопсихологията на българина при гласоподаване.

36 хиляди души желаят да са кметове или общински съветници. По думите му това е връх от позиция на българската електорална история. Гарнизов обаче не го намира безусловно за неприятен знак.

" Всеки един от тези хора познава някакви хора, може да активизира своите обществени мрежи и да трансформира обществения си капитал в политически. От друга страна, технологията на гласуването стартира да лишава доста време в самите секции, още повече време при преброяването. Ако тази наклонност продължи, би трябвало непременно да се ориентираме към гласоподаване по поща, електронно... “, сподели той пред Bulgaria ON AIR.

Най-вероятно има хора, които са материално стимулирани и хора, които са идеалистично стимулирани ", означи Гарнизов и разясни, че в младежите вижда доста мощна идеалистична мотивация.

Социалният антрополог разяснява, че в днешно време няма явен пример за това какъв би трябвало да бъде походящият кандидат-кмет.

“Това е слабата страна на демокрацията. Тя е система на отворените порти, на свободния избор, не позволява филтри и ценз. Чета управления и наръчници, съгласно които претендентът би трябвало да е състоятелен, с цел да не гледа към своето, а да работи за общото. Глупавият човек не може да помогне на себе си, камо ли на града си ", сподели още Гарнизов.

Той заключи, че постоянно ще има такива, които ще гласоподават за хрумвания и за изгоди, както и такива, които ще продават гласа си.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР