Изборната битка в София продължава. В понеделник неуспелият независим кандидат-кмет

...
Изборната битка в София продължава. В понеделник неуспелият независим кандидат-кмет
Коментари Харесай

БСП и Мая Манолова атакуваха валидността на изборите в София

Изборната борба в София продължава. В понеделник неуспелият самостоятелен кандидат-кмет на столицата Мая Манолова публично изиска да бъдат анулирани изборите поради „ тежки нарушавания на изборния развой “. Със същия мотив тъжби внесоха и кандидатите на Българска социалистическа партия за кметове на столичните региони „ Искър “, „ Люлин “ и „ Красна поляна “.

От ГЕРБ отхвърлиха обвиняванията и нападнаха съперниците си, че търсят опрощение за загубите си. Ядоса се и министър председателят Бойко Борисов, който, неразбираемо за какво, пренасочи гнева си към президента Румен Радев. Борисов съжали, че мандатът на президента е съвсем изминал, другояче щял да изиска да бъдат касирани президентските избори от 2016 година

Пред медиите Манолова разгласи, че внася в столичната общинска изборна комисия „ 14 класьора с доказателствен материал за тежки нарушавания на изборния развой “, които били класирани в 4 групи: нарушавания, свързани с изборните списъци; нарушавания с изборните протоколи; нарушавания при броенето на бюлетините; нарушавания в организацията на изборния развой.

Бившият омбудсман уточни, че нейният екип е открил „ разминаване от 6700 души, които са жителите от страни, членки на Европейски Съюз, имащи право да гласоподават “. „ Това е броят на хората, които съгласно ОИК са включени в изборните описи, а съгласно общинската администрация техният брой е единствено 44 ”, твърди Манолова, представена от БГНЕС.

По думите й налице са голям брой разминавания сред протоколите, направени от секционните изборни комисии (СИК), и тези, които са налични на уеб страницата на Централната изборна комисия (ЦИК). “Тези разлики - несъответствия, дописвания, ремонти и пренаписвания, са в над 60% от протоколите на СИК - над 900 секции. Тук се включват и празни протоколи, неподписани протоколи, протоколи без фабрични или с разнообразни фабрични номера, протоколи с разнообразни ремонти и промени в графите ”, изброи Манолова.

Като доказателство за нередности някогашният омбудсман уточни неналичието на недействителни гласове в така наречен ромски секции, което изтълкува като удостоверение, че там е гласувано с авансово попълнени бюлетини.

Сред жалбите на Българска социалистическа партия изключително усещане създадоха изказванията на аления кандидат-кмет на „ Искър “ Борис Цветков, че разполагал с видеозаписи, уличаващи съперника му от ГЕРБ Ивайло Цеков в пазаруване на гласове. „ Внесох 18 записа от видеокамера, на които се вижда по какъв начин моят конкурент в регион „ Искър ” през целия избирателен ден на 3 ноември се договаря с ромски тартори и престъпно проявени хора с обвинявания и присъди. Те са инцидентно направени, тъй като досегашният кмет Ивайло Цеков не е решил, че в заведението, пред което се договаря, има магазин, чиято камера го е снимала ”, описа Цветков. Записите му били предоставени непринудено от чиновник на упоменатия магазин.

Именно неговите изказвания разгневиха изключително мощно ръководещите. На ексклузивен брифинг шефът на партийната организация на ГЕРБ в „ Искър “ Лорита Радева неоправдателно съобщи, че сходно обвиняване „ може да бъде направено единствено от хора, които смятат, че неналичието на тяхното достолепие може да бъде отнесено и към достолепието на всеки различен “. „ Всички негови дейности целят приемане на дивиденти от несвършена работа, операции, неистини и нападки и държание на човек без достолепие “, сподели Радева по адрес на Цветков.

Самият Ивайло Цеков разяснява записите по този начин: „ В едно от клипчетата просто влизам в заведението, а в другото излизам и запалвам цигара и просто приказваме. Голяма част от хората, които са снимани, даже не съм ги виждал и не ги познавам “. И се оплака, че станал жертва на акция от подкрепяни от съперниците му уеб сайтове за подправени вести, които го наричали „ дружбенския Пеевски “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР