Изборите за Европейски парламент поставиха началото на голямата реформа по

...
Изборите за Европейски парламент поставиха началото на голямата реформа по
Коментари Харесай

Следизборно судоку: Започва надпреварата за висшите постове в ЕС

Изборите за Европейски парламент сложиха началото на огромната промяна по високите етажи на властта в евроинституциите. Лидерите на Европейски Съюз се срещат през днешния ден, с цел да приготвят почвата за договарянията с евродепутатите по въпроса кой ще оглави няколко основни институции на съюза – Европейската комисия, Европейския съвет, Европейския парламент, Европейската централна банка, както и кой ще бъде идващият висш представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността.

ГЕРБ и Бойко Борисов обявиха няколко пъти, че застават зад Манфред Вебер, водещия претендент на Европейската национална партия за ръководител на Комисията. Но това беше преди изборите, на които се удостовери, че работещо болшинство в Европейския парламент е допустимо единствено при компромисно съглашение сред 4 групи - на ЕНП, на Социалисти и демократи, на либералите и на Зелените. На доктрина нито Вебер, нито водещият претендент на социалистите Франс Тимерманс може да са допустими за всички и да се наложи търсене на нов претендент.

Ако има зрънце възможност в изказванията на източници на " Блумбърг ", че е обсъждана Кристалина Георгиева - и това се осъществя на процедура - Борисов ще би трябвало да жертва еврокомисар Мария Габриел, тъй като една страна не може да има двама представители в Комисията. Но Габриел би трябвало скоро да разгласи дали ще заеме мястото си в европарламента като определен лидер на листата на ГЕРБ и в случай че остане в Комисията, както наподобява най-вероятно все още, поема прочут риск това да е последният ѝ мандат там.

Договореностите би трябвало да балансират сред разнообразни ползи – на 28-те държавни управления и на Европарламента, на основни страни членки, на по-малки и по-големи страни, на европейския изток, запад, север и юг, на паневропейските леви, десни и центристки политически партии, на популисти и националисти, на баланс сред представителите на двата пола...

Сложно става и поради това, че британците имат цялостно право да вземат участие в процеса, а там даже не е ясно кой ще наследи Тереза Мей след оставката ѝ на 7 юни. Източници на " Дневник " в евроинституциите разясниха, че по-скоро ще има " джентълменско съглашение " представителите на Лондон непринудено да се дистанцират от процесите в Европейския съвет и образуването на управление на Европейския парламент. Но получилите кураж от евроизборите критици на евроинституциите в Италия, Унгария и Полша също няма да пропуснат първата опция да заявят желанията си.

А с цел да е още по-сложно, незабавно след изборите в Австрия падна държавното управление, а в Гърция министър председателят Алексис Ципрас насрочи изключителни парламентарни избори. В Белгия следва да се сглоби федерално държавно управление, а страната е фамозна с това, че това може да отнеме даже години.

Освен това разпиляването на гласовете след евроизборите предвещава сложни взаимоотношения сред групите в Народното събрание. " Няколко политически групи, смятащи се за спечелили, могат да претендират за практикуване на въздействие при определянето на ръководителя и стратегиите на Европейската комисия ", акцентира Себастиен Меяр, шеф на института " Жак Делор ".

Как?

Процесът с така наречен водещ претендент бе за пръв път употребен при избирането на Жан-Клод Юнкер през 2014 година Според поддръжниците му той прави избора на ръководител на Еврокомисията по-демократичен и транспарантен. Преди 2014 година ръководителят се назначаваше от водачите на Европейски Съюз. С въвеждане на системата за водещ претендент (наричан още " шпиценкандидат " ) европейските политически партии издигат свои кандидати.

Въз основа на резултатите от евроизборите един от тях би трябвало да бъде определен за ръководител на Европейската комисия от Европейския парламент, откакто бъде публично препоръчан от държавните и държавните ръководители. Идеята на този метод е, че ръководител на Еврокомисията би трябвало да стане претендентът на партията, излязла отпред в изборите. Френският президент Еманюел Макрон и други национални водачи обаче са срещу настояването на Европарламента за потребление на метода.

Кой?

" Ройтерс " показва някои от основните имена в конкуренцията за висшите постове в Европейски Съюз, които ще останат свободни до края на годината.

Манфред Вебер, Германия, ЕНП

Четиресет и шест годишният Вебер е претендентът на Европейската национална партия за ръководител на Еврокомисията. В мощна позиция е тъй като ЕНП завоюва изборите, само че в никакъв случай не е заемал държавен пост и не са малко водачите, съмняващи се в качествата му за поста. Дясноцентристите също така, въпреки и спечелили, са мощно отслабени след изборите.

Франс Тимерманс, Холандия, ПЕС

Петдесет и осем годишният Тимерманс е зам.-председател на Европейската комисия, някогашен външен министър, владее пет европейски езика. Има подготовка и е сладкодумен, което липсва на Вебер, само че в негов ущърб е неприятното показване на социалистите на евроизборите.

Мишел Барние, Франция, ЕНП

Шейсет и осем годишният основен договарящ на Европейски Съюз за Брекзит е бил външен министър, евродепутат и еврокомисар. Той не взе участие в изборите, само че дискретно работи, с цел да употребява уважението на водачите за договарянията му за Брекзит. Като сдържан френски реакционер, може да се хареса както на либерала Макрон, по този начин и не консервативния немски канцлер Ангела Меркел.

Маргрете Вестагер, Дания, АЛДЕ

Петдесет и една годишната Вестагер е еврокомисар, отговарящ за конкуренцията, и е един от претендентите на либералите за ръководител на Еврокомисията. Атаките й против американските софтуерни колоси й завоюваха известност. Като либерал и жена, може да се хареса на Макрон, Меркел и на няколко демократични министър председатели.

Кристалина Георгиева, България, ЕНП

Шейсет и пет годишната Георгиева е изпълняващ длъжността президент на Световната банка и някогашен еврокомисар. Като идваща от страна от Източна Европа, може да успокои новите страни членки от района, че още веднъж (след Доналд Туск) ще имат собствен представител на единия от трите най-високи поста в Европейски Съюз. Това че е жена също може да е преимущество. Тя е някогашен зам.-председател на Комисията и знае по какъв начин работи тази институция. Отговаряше за бюджета на Европейски Съюз през 2014-2016 година и за първото му понижаване.

Кристин Лагард, Франция, ЕНП

Шейсет и три годишната Лагард е ръководещ шеф на Международния валутен фонд, някогашен финансов министър след триумфи като корпоративен юрист. Също огромна незнайна. Посочвана е като вероятен вид от тези, които считат, че водачите са склонни да видят жена отпред на евроинституция. Спечели самопризнание за това, че основаният в Съединени американски щати МВФ оказа помощ на европейцитепо време на рецесията в еврозоната.

Далия Грибаускайте, Литва, съдружник на ЕНП

Шейсет и три годишната Грибаускайте бе президент от 2009 година до състоялите се през уикенда избори, някогашен еврокомисар и финансов министър. Десетилетие на масата за договаряния на Европейски Съюз я прави подобаващ заместител на Доналд Туск отпред на Европейския съвет. Някои обаче я считат за прекомерно внезапна и прекомерно враждебна към Русия, с цел да може да води водачите на Европейски Съюз към консенсус.

Ги Верхофстад, Белгия, АЛДЕ

Шейсет и шест годишният водач на либералите в Европейския парламент и координатор за Брекзит в институцията е и някогашен министър председател. Еврофедералист, кандидат за ръководител на Европарламента. Някои виждат вид за делене на петгодишния мандат на две, вероятно с Вебер.

Кои са главните претенденти за президент на Европейската централна банка четете тук.

Спекулациите

Според EurActiv Вебер към този момент е изключен като реалистична алтернатива. Макар ЕНП да завоюва максимален брой места и макар че огромните партии към момента поддържат метода с водещия претендент, само най-верните му поддръжници считат, че той ще бъде действително препоръчан за ръководител на Еврокомисията.

Една значима група страни членки, измежду които Франция, Люксембург, Литва, Словения и Словакия, водени от Еманюел Макрон, е срещу автоматизираното избиране на водещия претендент, който може да събере болшинство в Европарламента. В взаимно изказване на ALDE и придвижването на Макрон се споделя, че " новият баланс на силите в европейския парламент изисква претендент за ръководител на Комисията, който може да построи солидно болшинство оттатък партийните линии, заради което нашата група е отворена за разискване на всички претенденти, събрали поддръжка от политическите фамилии, които ще образуват бъдещото ръководещо болшинство ".

Ако Вебер, от Християнсоциалния съюз в Германия, бъде отритнат в първичните полемики, различен представител на ЕНП, Мишел Барние, е обсъждан като опция. Въпреки поддръжката на Макрон за него и натоварения му график през последните месеци, в това число речи в президентски жанр из Европейски Съюз, малко са тези, които имат вяра, че той ще бъде крайният избор за правоприемник на Жан-Клод Юнкер.

Според посланик, представен от изданието, Кристалина Георгиева може да бъде единственият претендент на ЕНП, допустим и за другите партии. Освен това тя се харесва и на западните, и на източните страни членки. Източници от Комисията обаче дефинират възможностите на Георгиева като слух. Вместо това загатват името на Кристин Лагард, която има мощни съюзи в Брюксел. Тя е обсъждана и за президентския пост в ЕЦБ. Засега твърди, че се усеща добре на актуалната си позиция.

Какво следва?

Първо би трябвало да бъде напълнен председателския пост в Еврокомисията. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обаче желае да реализира съглашение за целия пакет, в това число и за основните постове на Европейския съвет на 20-21 юни.

Целта е да се забази обичайнитя темп на работа на новия Европейски парламент и депутатите да могат да гласоподават по избора на водачите за ръководител на Еврокомисията на пленарното си съвещание на 15-18 юли. Ръководителят на Европарламента и зам.-председателите на институцията се избират на първата пленарна сесия, която ще стартира на 2 юли.

Днес се чака държавните и държавни ръководители да стартират да разискват евентуалните претенденти за висшите постове и водачите от ЕНП да поддържат Вебер. Тъй като обаче едвам една трета от тях принадлежат към дясноцентрстката група, неговата кандидатура скоро може да се провали, разяснява източник на EurActiv.

Ако въпреки всичко ЕНП получи Еврокомисията, социалистите и либералите ще се борят за председателския пост в Европейския съвет, въпреки позициите на висшия представител за външната политика и сигурността и даже председателският пост в Европарламента към момента да са свободни.

Холандският министър председател Марк Рюте е считан за любимец да оглави Европейския съвет. Той споделя, че не е претендент, само че упоритостите му са " обществена загадка " в Брюксел. Не е изключено поради резултатите от евроизборите в Холандия Рюте може да срещне компликации. Вместо това различен либерал, белгийският министър председател Шарл Мишел, който е съдружник на Макрон, може да откри поддръжници и да има някакъв късмет.

Не крие упоритостите си и испанският министър председател Педро Санчес, чиято партия е най-голямата в групата на социалисти и демократи. Той ще се бори испанец да заеме някои от водещите постове в Европейски Съюз, споделят държавни източници на " Ройтерс ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новата Еврокомисия (415)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР